STIREA ZILEI 5 iunie 2019

Reacții covăsnene la cea mai nouă Ordonanță de Urgență

de Iulia Drăghici - Taraș | 944 vizualizări

Ce spun liderii partidelor politice din județ despre alegerea președintelui de CJ prin vot direct

Ordonanța de Urgență adoptată luni de Guvern, prin care se schimbă modul de alegere a președințiilor de Consilii Județene a stârnit reacții pro și contra și în rândul politicienilor covăsneni. Dacă pe de o parte unii dintre ei spun că votul acordat direct unei persoane oferă mai multă legitimitate și, în același timp, se renunță la negocierile și tratativele de după alegeri, pe de alta, alții acuză liderii puterii că au luat decizia ca urmare a rezultatului Alegerilor Europarlamentare, că e o Ordonanță cu dedicație pentru baronii locali și că nu se impunea nicio urgență în luarea acestei hotărâri.

Tamás Sándor anunță o nouă candidatură

Actualul președinte al Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, ne-a spus marți, pe marginea subiectului Ordonanței de Urgență, nu doar că va candida pentru un nou mandat din partea UDMR la alegerile viitoare, ci și că această nouă prevedere „nu deranjează”.

„Ca și principiu, întotdeauna militez ca cel care va fi ales să fie ales de, să zicem, 100.000 de oameni, decât de 30. Din punctul nostru de vedere, nu ne deranjează. Eu am fost ales de două ori prin vot direct și o dată prin vot indirect, dar asta nu mi-a afectat nici campania electorală, nici munca depusă între cele două campanii și nici nu ne afecta nici acum. Desigur, aș vrea să candidez din partea UDMR și anul viitor. Nu știu ce se va întâmpla mâine, dar așa simt azi, că aș vrea să fac această candidatură și cu siguranță nu mă afectează cum și în ce fel se va alege președintele Consiliului Județean. Eu cred că munca depusă de noi este o valoare și un act de campanie”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care este, totodată și președintele UDMR Covasna.

Liderul unui alt partid care reprezintă comunitatea maghiară, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, PPMT, Bálint Iosif, spune că decizia Guvernului nu va afecta următoarele alegeri, mai ales în ceea ce privește județul Covasna, dar și faptul că cel ales va avea o legitimitate mai mare este un lucru bun.

„Noi nu am avut candidat care să aspire la această funcție, dar părerea mea este că alegerile nu au fost direct afectate de această ordonanță. Ca în cazul primarilor care ar trebui aleși în două tururi, acest vot direct oferă legitimitate mai mare. În plus, după alegeri nu vor mai fi în interior tratative. Persoana liderului este aleasă cu vot direct și „la revedere!”. Eu accept această situație. Și această hotărâre aduce avantaje unora, cum alte decizii au adus avantaje altora”, ne-a spus președintele PPMT Covasna, Bálint Iosif.

USR și PNL reclamă lipsa urgenței și favorizarea reprezentanților din teritoriu

Pe de altă parte, liderii covăsneni ai USR și PNL contestă, în concordanță cu pozițiile adoptate de partide la nivel central, în primul rând modalitatea de adoptare a hotărârii, prin ordonanță de urgență, dar și motivația care ar sta în spatele acestei modificări.

„Așa cum am menționat și pe plan național, considerăm că PSD nu a înțeles mesajul electoratului la alegerile din 26 mai și continuă să facă aceleași mișcări politice care îi caracterizează, inclusiv Ordonanța de Urgență privind alegerea președinților de Consilii Județene. Au observat rezultatul alegerilor și și-au dat seama că există riscul, normal, să nu mai obțină majoritate în Consiliile Județene, ergo, asta înseamnă ca în urma discuțiilor să nu își poată pune președinții de Consilii Județene. Normal că nu suntem de acord. Din păcate iarăși se recurge la Ordonanță de Urgență, iar esența Ordonanței de Urgență este cu totul alta. Aici nu era vorba de nicio urgență, deci nu se impunea Ordonanță. Decizia e în totală neconcordanță cu ce vrem noi, cu ce vrea electoratul”, a spus președintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard.

O poziție similară au adoptat și PNL-știi.

„În primul rând nu am înțeles care este urgența adoptării unei astfel de hotărâri. Noi nu o vedem ca pe o urgență. În al doilea rând, este evident faptul că PSD și-a dat seama că tot mai mulți cetățeni se îndreaptă spre vot pentru următoarele alegeri, ceea ce pentru dumnealor înseamnă o scădere a procentului pe care îl vor obține. Acțiunea asta o vedem legată de faptul că își doresc să mențină în funcții membri cât mai mulți pentru a putea să controleze situația la alegerile care vor urma”, ne-a declarat președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian.

Acesta a spus și că după alegerile europarlamentare, pentru partidul pe care îl reprezintă PSD nu va mai fi o contracandidată de speriat la scrutinele viitoare, mai ales că cetățenii au realizat importanța mersului la vot odată cu alegerile din 26 mai.

Liderul PSD Covasna, Horia Grama nu a putut fi contactat pentru a emite un punct de vedere în ceea ce privește acest subiect.

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), prezidată de membrul PSD Marian Oprișan, a transmis luni seara un comunicat de presă prin care mulțumește Guvernului „pentru că susține cu adevărat reforma în administrația locală și a fost de acord cu cererea președinților consiliilor județene de a fi reintrodus votul uninominal”.

„La sfârșitul lunii mai, președinții consiliilor județene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR susținerea alegerii președintelui prin vot uninominal și l-au mandatat pe Președintele UNCJR să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii”, mai informează aceeași sursă.

„Preşedintele Consiliului Judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, a spus premierul Viorica Dăncilă luni, în ședința în care s-a votat Ordonanța de Urgență.

Imediat după adoptare, președintele Klaus Iohannis a transmis că alegerea șefilor de CJ prin vot uninominal este o concesie făcută baronilor PSD și că o astfel de soluție nu poate fi acceptată.

De reamintit este și faptul că în urma alegerilor din 2016, PSD a obținut majoritatea în 31 de judeţe, liberalii doar în 8, în vreme ce Harghita şi Covasna au rămas fidele UDMR.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.