STIREA ZILEI 10 noiembrie 2021

Ranger APP: pas spre digitalizare pentru custozii ariei protejate Ciomad – Balvanyos

de Iulia Drăghici - Taraș | 673 vizualizări

Asociația Vinca Minor din Sfântu Gheorghe a dat un ajutor spre digitalizare Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), după ce a pus la dispoziția custozilor ariei protejate Ciomad – Balvanyos un soft pentru gestionarea bazei de date - RANGER APP. Demersul este o acțiune care face parte dintr-un proiect european.  

Softul a fost predat recent, în septembrie a.c., spun coordonatorii proiectului „Implementarea unor măsuri de management conservativ în situl Ciomad-Balvanyos”. 

Este un program dezvoltat pentru custozi. Cel care folosește softul are în birou o bază de date centrală și rangerul care se deplasează pe teren va avea un GSP sau un laptop cu care poate să noteze toate observațiile pe care le face pe teren, fie monitorizare sau alte informații pe care le consideră necesare. Acest dispozitiv pe care îl va avea custodele la el, comunică cu calculatorul central și astfel, în real time, poate să trimită date și informații despre starea observată în teren. (...) Deocamdată este într-o fază de experimentare pentru că este un soft nou. Este pus la dispoziția angajaților ANANP și deservește informații de specialitate. (...) Încercăm să ușurăm munca ranger-ului, să nu mai meargă cu hârtii, cu procese verbale, cu fișe de teren, plouă, nu plouă, după care să intre la birou și să mai lucreze încă două zile până copiază și introduce date. Așa introduce în calculatorul care e compatibil cu cel central și se ușurează și munca și se scurtează și timpul de lucru”, a explicat marți, într-o conferință de presă, managerul de proiect și reprezentantul Asociației Vinca Minor, Para Zoltán-Róbert.

Dezvoltarea softului a durat mai bine de un an și jumătate, ne-au mai precizat cei de la Vinca Minor.  

Aplicația a fost deocamdată concepută pentru situl Ciomad – Balvanyos, pentru că era cuprins ca obiectiv într-un proiect european câștigat de Asociația Vinca Minor înainte ca aceasta să piardă, în 2018, în favoarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, custodia zonei. Mai departe, va fi o responsabilitate a angajaților statului dacă folosesc sau extind acest demers. 

Proiectul european în discuție, „Implementarea unor măsuri de management conservativ în situl Ciomad-Balvanyos”, în valoare totală de 2,3 milioane de lei, a cuprins mai multe acțiuni pentru atingerea obiectului principal „Creşterea gradului de protecţie și conservare a biodiversităţii în situl Natura 2000 Ciomad-Balvanyos”. 

Acesta s-a derulat în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2021. 

Aria protejată Ciomad-Balvanyos, sit natura 2000 de importanță comunitară, are o suprafață de aproape 6.000 de hectare și este situată în zona de nord-centru a județului Covasna, aproape de Lacul Sfânta Ana și de Munții Bodoc.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.