STIREA ZILEI 24 august 2022

Proiect: punct pentru donarea de sânge în orașul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 588 vizualizări

Autoritățile din orașul Covasna au în plan să lanseze un program local de popularizare a donării de sânge, din care va face parte și înființarea unui punct fix de donare în cadrul Spitalului Orășenesc, secție exterioară a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”. Pe lângă avantajele de care au parte donatorii de sânge la nivel național (analize gratuite, bonuri de masă și altele), cei din Covasna vor beneficia și de acces gratuit la bazele sportive din oraș și la evenimentele organizate de Centrul Cultural. 

Un proiect de hotărâre privind aprobarea lansării „Programului local de popularizare și stimulare a donării de sânge pe raza UAT Oraș Covasna” este în dezbatere publică și va ajunge în luna septembrie pe masa consilierilor locali. 

Potrivit regulamentului, care va intra în vigoare după adoptarea hotărârii, se va înființa un punct fix de donare de sânge în oraș, în cadrul Spitalului Orășenesc Covasna. Acesta va fi deschis periodic, mai concret trimestrial. Condiția va fi să existe minimum 10 donatori înscriși pe lista de programare. 

La Secția exterioară Orășenesc Covasna vom avea un centru fix de donare de sânge, urmând a se realiza un parteneriat între Consiliul local al orașului Covasna cu Centru de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe și cu Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Orașul Covasna. Programul se va desfășura trimestrial, la data și intervalul orar anunțate de către Primăria orașului Covasna, prin Direcția de Asistență Socială, după înscrierea a cel puțin 10 donatori”, a scris, pe pagina sa de Facebook, directorul medical al Spitalului de Cardiologie, medicul și consilierul local Nicolae Enea. 

În același context, el a punctat și importanța acestui demers, care este benefic din multe puncte de vedere, nu doar pentru pacienți, ci și pentru donatori. 

Donarea de sânge are avantaje nu doar pentru pacienții care au nevoie de transfuzie, ci și pentru donatori. Susținerea sănătății emoționale și cardiovasculare, stimularea imunității, investigațiile medicale gratuite, acordarea unei zile libere de la serviciu, acordarea unui card valoric de masă sunt doar câteva dintre beneficiile donatorilor de sânge. Participanții care vor efectua donarea de sânge prin acest program vor beneficia în MOD GRATUIT de bazele sportive aflate în administrarea Consiliului local, cât și de spectacolele susținute pe scena Centrului Cultural”, a mai punctat medicul care a și propus proiectul de hotărâre. 

Inițiativa este cu atât mai importantă cu cât, la compartimentul de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Orășenesc, s-a reluat activitatea la capacitate maximă, după angajarea a cinci medici noi, patru ginecologi și un anestezist, iar „în unele afecțiuni ginecologice sau chiar nașteri este nevoie de transfuzii de sânge”, a mai transmis medicul Enea. Printre argumentele pentru susținerea proiectului este și „întâmpinarea acestei nevoi medicale, pentru că în județul Covasna și în întreaga Românie este nevoie de cât mai mulți donatori voluntari de sânge”. 

La motivele emiterii actului administrativ mai figurează și că „37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru, deși gestul poate salva vieți. (...) Este important de subliniat că, din sângele donat o singură dată, adică 450 ml, care se reface celular după 2- 3 săptămâni și ca volum în 60 de minute, se pot ajuta, chiar salva, până la trei persoane”. 

În documentele amintite se mai prevăd și detalii cu privire la programări, dar și la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii de sânge, printre care vârsta între 18-60 ani, greutate minimă 55 kg și stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni). 

Proiectul de hotărâre poate fi consultat accesând site-ul http://www.primariacovasna.ro/consiliul-local/proiecte-de-hotarare/. Chiar dacă era planificat să se voteze luna aceasta, din motive birocratice, pe masa consilierilor locali acesta va ajunge doar în ședința lunii septembrie. 

La nivelul județului este un singur centru de recoltare, cel de la Sfântu Gheorghe, dar periodic Centrul de Transfuzie organizează campanii mobile și diverse inițiative în tot județul, dar și în afara acestuia. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.