STIREA ZILEI 2 mai 2022

Prof. Mariana Drăgan și dr. Sándor József, laureații Pro Urbe 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1298 vizualizări

Laureații de anul acesta ai premiului Pro Urbe au fost, așa cum s-a stabilit în ședința de joi, 28 aprilie, a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, profesoara de limba română Mariana Drăgan și medicul ortoped Sándor József. Ceremonia pentru decernarea titlurilor a avut loc duminică, 1 mai, la Biblioteca Județeană „Bod Péter”. 

Astăzi premiem un profesor și un medic. (...) Este un mesaj important din partea Consiliului Local, decizia de a oferi premiul Pro Urbe pentru aceste două personalități. Ambii sunt o punte între comunitățile maghiare și românești în acest oraș. Când cineva s-a adresat domnului doctor, cu siguranță nu a contat etnia pacientului, important a fost ca acel pacient să fie vindecat. Iar doamna profesor a ajutat prin munca dânsei integrarea în societatea românească a sute și mii de copii de etnie maghiară, prin faptul că i-a învățat limba română”, a transmis, în cadrul ceremoniei, primarul Antal Árpád. 

„Miracolele tăcute ale profesoarei Drăgan”

Mariana Drăgan locuiește în Sfântu Gheorghe din 1972. În 1974 a fost repartizată la fostul Liceu de Matematică și Fizică, acum cunoscut sub numele de Colegiul „Székely Mikó”, și a lucrat ca profesor de limba și literatura română la aceeași școală până la pensionare, în 2006. 

«Fără bani și fără aplauze», a muncit toată viața cu dragostea profesiei sale pentru a crește la Sfântu Gheorghe o generație educată și lipsită de prejudecăți culturale, sociale și politice. Iar energia care vine din iubire poate face minuni. Uneori spectaculos, alteori tăcut. Miracolele tăcute ale profesoarei Drăgan au întărit în elevii săi credința și convingerea că respectul pentru valorile culturale este și o garanție a unei calități mai bune a vieții. 

Acum, când primește premiul Pro Urbe, ca recunoaștere oficială a carierei sale de succes ca profesor, îi doresc să continue să se bucure de fiecare expresie sinceră de apreciere”, a transmis, în mesajul laudatio, Török Katalin. 

Primul specialist ortoped traumatolog din județul Covasna

Medicul Sándor József este absolvent al Colegiului „Székely Mikó” și al Universității de Medicină din Târgu Mureș. După absolvire, a fost angajat ca medic generalist în Ojdula. În 1970 a fost numit chirurg ortoped la spitalul din Năsăud, dar în 1974 s-a întors acasă în Sfântu Gheorghe. Din 1978, a fost director al spitalului din Sfântu Gheorghe până în 1990, şi din nou din 1992 până la 21 mai 2001. S-a pensionat la 1 aprilie 2017. A fost primul specialist ortoped traumatolog din județul Covasna. 

În 1980, a înființat un departament separat de traumatologie ortopedică cu 30 de paturi, primul din județ, pe care l-a condus singur timp de 15 ani, preluând sarcini de ambulatoriu și de urgență în întreaga regiune Covasna, practic fără timp liber. În calitate de specialist, operează 600-650 de pacienți pe an, implicând colegi tineri și alți specialiști de la sfârșitul anilor 1980. Între timp, a trecut toate examenele de specialitate posibile, a participat la conferințe profesionale și a publicat peste 24 de lucrări științifice despre experiența sa. 

În 1992, a fost implicat în înființarea Fundației Spitalului Sfântu Gheorghe și de atunci a fost președinte al Consiliului de Administrație. În calitate de membru al Consiliului de Administrație al Fundației, este membru al grupului care a colectat și a scris istoria de 145 de ani a spitalului. (...) În cei 20 de ani ca director, spitalul s-a dezvoltat semnificativ, au sosit mulți medici tineri și calificați, iar echipamentele și dotările au fost îmbunătățite și modernizate în mod constant. S-au făcut renovări la secțiile de Obstetrică, Dializă, Cardiologie, Radiologie, ORL, Ecografie, Ginecologie, Oftalmologie și alte secții, care au fost finalizate în 2017 și datorită cărora la Sfântu Gheorghe se poate desfășura activitate medicală de nivel european. A fost primul care a primit premiul „Dr. Fogolyán Kristóf – White Angel Award” din partea colegilor săi medici”, a spus alt laureat Pro Urbe, profesorul Dancs Árpád, în prezentarea laudatio din cadrul evenimentului. 

Umbra neînțelegerii a căzut și anul acesta peste Pro Urbe 

Din păcate, nici anul acesta Pro Urbe nu trece fără să pună încă o umbră între părți ale comunităților române și maghiare. Asta pentru că inițial, proiectul de hotărâre al Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, care stabilește oficial cine primește acest titlu, cuprindea numele președintelui Fundației Mihai Viteazul, prof. ing. Maria Peligrad, însă propunerea a fost respinsă în ultima clipă. 

Decizia de a modifica hotărârea de CL a fost explicată de primarul Antal Árpád cu argumente care au legătură cu noul conflict din jurul steagului municipiului Sfântu Gheorghe. Mai exact, este vorba despre procesul deschis de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu care Maria Peligrad colaborează, în urma căruia Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea guvernului care prevedea aprobarea drapelului localității.

Nu este prima dată când premiul Pro Urbe este subiect de discuții aprinse în spațiul public, mai ales că reprezentanții unor organizații românești s-au declarat discriminați pentru că de când se acordă doar un singur titlu anual (2022 fiind o excepție), personalitățile reprezentative ale acestei comunității nu au mai fost premiate.

Până acum, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 95 de titluri onorifice „Pro Urbe”. Acestea au ajuns la personalități diverse ale vieții culturale și sociale.

Anul trecut, într-o ceremonie organizată în condiții de pandemie, laureatul Pro Urbe a fost Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe.

Evenimentul face parte din activitățile organizate în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Facebook /Zilele Sfantu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.