STIREA ZILEI 14 iunie 2018

Primarul covăsnean care îmbină administrația cu arta iconografică

de Geanina Lupșa | 1410 vizualizări

Ou de struț, scoarță de copac, piatră sunt câteva suporturi pe care edilul comunei Valea Mare pictează

Gheorghe Avram, slujitorul interesului comunitar din Valea Mare, îmbină atribuțiile ce revin unui primar cu arta iconografică. Încă din copilărie, primarul micuței comune covăsnene era pasionat de desen, iar începând cu vârsta adolescenței s-a axat mai mult pe pictura religioasă. Acesta pictează pe cele mai neobișnuite suporturi: piatră, ou de struț, scoarța copacilor, iască, nucă de cocos. Din adolescența sa până în prezent, a creat sute de icoane, dintre care pe unele le-a oferit cadou prietenilor, cunoștințelor, însă niciodată nu le-a vândut și nu a văzut  această pasiune ca pe o sursă de venit.

Atribuțiile ce revin unui primar sunt total diferite de ceea ce presupune arta iconografică, însă primarul comunei Valea Mare găsește pasiunea de a crea icoane drept „puntea de legătură între partea legislativă și partea sufletească. Legea e lege, trebuie aplicată, dar trebuie să fii și un om cu suflet.(…) Legea trebuie respectată, dar nu trebuie să fii drastic”.

Înainte de a fi primar, Gheorghe Avram a fost din copilărie o persoană cu înclinații spre desen, spre pictură, însă niciodată nu a văzut această pasiune a lui ca pe o sursă de venit, niciodată nu s-a gândit să își vândă lucrările, ci le-a oferit cu drag prietenilor săi.

„Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”

Primarul comunei Valea Mare, Gheorghe Avram este un adept al noțiunii estetica urâtului, întâlnită în operele marelui scriitor Tudor Arghezi. Această noțiune se referă la faptul că frumosul poate avea rădăcini în urât, prin transformarea estetică, urâtul poate să devină frumos. Mai mult de atât, acesta chiar ni l-a citat pe Arghezi, pentru a ne face să înțelegem  meșteșugul său.

„Încerc să evidențiez frumosul din toate lucrurile, pentru că fiecare amănunt, fiecare  piatră, fiecare buturugă, fiecare lemn are și ceva frumos în el, numai trebuie să ne aplecăm asupra lui, să știm să scoatem în evidență frumosul, și atunci îl cităm pe Arghezi:  Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”, ne-a spus, vizibil emoționat, edilul comunei Valea Mare.

Pictez  de când mă știu, de mic copil”

Astfel, primarul Gheorghe Avram a creat o mulțime de icoane, prin care a dat o nouă viață pietrelor de pe albiile râurilor, atât din țară, cât și din străinătate, dar și scoarțelor de copaci, creionând pe acestea chipurile sfinților. Acesta ne-a declarat faptul că încă din copilărie a avut această înclinație către pictură și ori de câte ori se  găsește cu un creion și o coală de hârtie în mână, începe a desena.

„Pictez de când mă știu, de mic copil, este o pasiune, mereu când dau de un creion și o bucată de hârtie, fac ce îmi vine prin cap. Încă din clasele primare mă ocupam de desene, iar după am trecut la pictură(…) în ‘85 am avut prima expoziție la Casa de Cultură din Sfântu Gheorghe, am avut vreo 30 de exponate, pe care acum nu le mai am, pentru că le-am dat, nu le-am vândut, le-am oferit, nu am vândut niciodată. După ce am fost numit primar la Vâlcele, am avut și acolo o expoziție. Am participat și la o expoziție în București, am luat și un premiu(…)Este o pură pasiune”, ne-a mai povestit primarul Gheorghe Avram.

„În momentele de rătăcire, această activitate mă scoate la liman”

Tot acesta ne-a mai mărturisit faptul că este o fire extrem de meticuloasă și ori de câte ori se află în drumeții este atent la toate detaliile ce-l înconjoară și nu de puține ori i-a fost dat să găsească pietre sau scoarțe ale copacilor care i-au servit la realizarea unei icoane. De asemenea, primarul comunei Valea Mare își roagă toți prietenii ce obișnuiesc să călătorească să îi aducă materiale (pietre, scoarțe de copaci etc.) pe care mai apoi să picteze. Astfel, a reușit să creeze icoane pe materiale aduse chiar din India, Republica Dominicană, dar și din alte locuri exotice. Potrivit acestuia, pictura îl ajută să se detașeze de problemele cotidiene, este arta ce îl vindecă de stres și îi creează o stare de liniște.

„Mă leagă de fiecare câte o amintire, prietenii mei care merg prin străinătate, mă întreabă ce să îmi aducă, eu le spun să îmi aducă o piatră. Mi-au adus, am cam din toată lumea pietre pe care am pictat, unele sunt încă în lucru.(…) Este o a doua existență a mea. Mai mult decât atât, în momentele de rătăcire, această activitate de a face icoane mă scoate la liman, pentru că atunci mă concentrez asupra ceea ce fac și pe lângă faptul că dă și rezultate, mă și reabilitează moral”, a adăugat primarul din Valea Mare.

„Satisfacția cea mai mare este când intru într-o locuință și îmi zăresc o lucrare”

La vârsta de 19 ani, primarul Gheorghe Avram a pictat prima icoană, pe vremea când era angajat la Brașov.

„Eram la Brașov, lucram acolo, și am făcut pentru gazda la care stăteam, m-am uitat la o icoană ce o avea pe perete și nu se prea vedea bine și am reprodus-o, aveam vreo 19 ani”, ne-a  precizat primarul din Valea Mare.

Lucrările sale au ajuns în multe colțuri ale țării, oferindu-le cunoștințelor, în biserica, dar și în Mănăstirea cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul” din Valea Mare. Acesta ne-a spus că nu există satisfacție mai mare decât atunci când intră într-o încăpere și își zărește pictura așezată pe perete.

„De multe ori am mers în unele locuințe și am văzut icoane făcute de mine pe perete și simt așa o satisfacție, înseamnă că cineva se uită la ele, cineva le apreciază”, a mai adăugat Gheorghe Avram.

„Când pictez am o senzație precum domnișoarele care își iau o haină nouă”

Despre sentimentul pe care îl are atunci când creează icoanele, primarul Gheorghe Avram îl găsește greu de exprimat prin cuvinte, și totuși crede că există o oarecare asemănare între senzația pe care o are el cu cea a doamnelor și domnișoarelor în momentul în care își achiziționează o haină nouă și se admiră necontenit în fața oglinzii.

„Am așa o senzație precum doamnele, domnișoarele când își iau o haină nouă și stau așa în fața oglinzii, când se admiră, cam așa mă simt și eu, îmi admir singur lucrarea, dacă îmi convine, am pățit și că am lucrat o zi întreagă și la urmă am șters totul, pentru că mi s-a părut mie că nu am scos la iveală ce trebuia să scot”, ne-a mai precizat amuzat primarul.

„Cu puțin har, frumosul se poate face din orice”

Gheorghe Avram este de părere că artă se poate face din orice, dar este nevoie de puțin har și puțin spirit de observație, pentru a remarca frumosul în orice.

„Cei care fac pictură sunt mulți în țara asta, oameni talentați, dar sunt mai puțin care încearcă să folosească toate resursele.(…) Am icoane făcute din scoică, am din pietre, din globuri de pom sparte, din argint, din frunze de toamnă, poți face din orice, cu puțin har”, ne-a precizat acesta.

Referitor la timpul pe care îl petrece creând o icoană, acesta ne-a menționat faptul că „depinde de starea sufletească. De multe ori termin foarte repede, alteori  îmi ia mai mult, starea sufletească contează enorm”.

„Soția mea, cel mai sincer critic”

Gheorghe Avram este recunoscător, în primul rând, soției sale, în care a găsit întotdeauna un „critic sincer” și l-a încurajat mereu în ceea ce face.

Edilul comunei Valea Mare ne-a mai spus că o astfel de artă implică, în primul rând, credință, răbdare și puțină înclinație, „altfel nu se poate”. Pe toți cei ce simt că au înclinație spre orice tip de pictură, inclusiv spre pictura religioasă, primarul Gheorghe Avram îi încurajează să își urmeze calea.

„Este o treabă foarte frumoasă, îi încurajez pe toți, nu neapărat pentru partea materială, și asta este importantă, dar mai ales pentru satisfacția sa”, ne-a mai spus acesta.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.