STIREA ZILEI 27 iulie 2017

Primarul Antal Árpád: „Demolarea 'zidului berlinez' din Sfântu Gheorghe, chestiune de zile”

de Agerpres | 2089 vizualizări

Demolarea „zidului berlinez”, cum este denumit gardul din beton ce taie în două o stradă din Sfântu Gheorghe pentru a delimita cartierul romilor de restul orașului, este o „chestiune de zile”, a declarat joi, primarul municipiului, Antal Árpád.

Potrivit acestuia, lucrările de reabilitare și modernizare a străzii sunt în curs de finalizare, iar proiectul prevede și înlăturarea acestui zid controversat.

„Este o chestiune de zile. Gospodăria Comunală a finalizat lucrările la strada Váradi József și a mai rămas exact porţiunea de la zid. Deci, azi sau mâine vom da ordinul de începere a lucrărilor către executant și săptămâna viitoare, în două săptămâni, după ce obţine autorizaţiile se va demola și acel zid și se va finaliza modernizarea străzii”, a declarat primarul Antal Árpád.

El a mai adăugat că demolarea zidului nu reprezintă „un moment istoric”, deoarece „zidurile invizibile” ce despart cele două comunităţi nu vor dispărea.

„Nu cred că este un moment istoric. Eu am spus întotdeauna că acele ziduri invizibile care despart comunităţile trebuie demolate. Dacă demolezi un zid fizic, dar acele ziduri invizibile rămân, nu ai rezolvat nimic și eu cred că nu s-au demolat încă acele ziduri invizibile. Din păcate, societatea românească din ultimii ani nu a evoluat în direcţia demolării acelor ziduri, ci spre întărirea lor”, a mai spus acesta.

În opinia sa, „problema de fond” vine din partea statului român, care în ultimii 20 și ceva de ani „nu a făcut altceva decât să încurajeze nemunca și creșterea natalităţii în acele familii care trăiesc în sărăcie adâncă”, le-a încurajat „să facă foarte mulţi copii și să trăiască pe spatele lor”.

Reprezentanţii comunităţii rome au cerut de nenumărate ori demolarea zidului ce desparte Cartierul Orko de restul orașului, trimiţând repetate memorii către diverse instituţii, inclusiv către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Locatarii blocurilor învecinate s-au opus în mod repetat demolării pe motiv că zidul îi mai apără de mizerie și scandaluri. De altfel, aceștia susţin că zidul a fost construit în urmă cu 20 de ani pentru a apăra orașul de animale, iar romii au fost cei care și-au construit case și s-au așezat în spatele lui.

Autorităţile locale au derulat în ultimii ani o serie de investiţii și programe sociale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor din Cartierul Orko, introducând apa potabilă la cișmele, construind un cabinet medical, precum și un centru de consiliere pentru membri acestei comunităţi.

 

 

Teme articol: zid cartier daramare
Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.