STIREA ZILEI 6 decembrie 2012

Povestea unui copil în suferință

de Székely Emőke | 598 vizualizări
György Eda Anita este o fată de 12 ani din Sfântu Gheorghe care are nevoie de ajutor pentru a trăi o viață normală. György Eda Anita este o fată de 12 ani din Sfântu Gheorghe. Este la vârsta la care colegii ei se gândesc la prieteni, joacă și distracție. Anita însă nu se poate bucura de aceste lucruri din cauza unei boli la rinichi.

György Eda Anita este o fată de 12 ani din Sfântu Gheorghe care are nevoie de ajutor pentru a trăi o viață normală.

copil sfantu gheorgheGyörgy Eda Anita este o fată de 12 ani din Sfântu Gheorghe. Este la vârsta la care colegii ei se gândesc la prieteni, joacă și distracție. Anita însă nu se poate bucura de aceste lucruri din cauza unei boli la rinichi. A fost operată de mai multe ori, complicațiile au venit una după alta, iar economiile familiei s-au dus pe spitalizări, medici, tratamente. Bunicii ei nu au vrut să ceară ajutor, însă au ajuns în impas și n-au avut încotro.

Crescută de bunici

Pe Anita o cresc bunicii şi tot ei o duc de la un spital la altul. Deși mulți copii sunt crescuți de bunici, situația lor este diferită. Bunica György Aranka spune că pe mama copilei nu o interesează ce face Anita, așadar ea și soțul ei sunt cei care o cresc și au grijă de ea. „Degeaba le-am spus medicilor, personalului din spitale că noi o creștem pe Anita, mi-au cerut acte. Bunica poate merge cu nepotul oriunde, însă părintele este cel care semnează acte și îl reprezintă pe minor. Așa se face că am rezolvat și pe cale legală să fim tutorii copilului pentru a nu ne împiedica de obstacolele birocratice” – povestește György Aranka.

Boală din naștere

Anita s-a născut cu o problemă gravă la rinichiul stâng. Pe înțelesul tuturor fetița are canalul rinichiului prea strâmt, motiv pentru care a fost operată de două ori la Brașov. Între timp însă i s-a îmbolnăvit și rinichiul drept, așadar situația este foarte gravă. Săptămâna viitoare va merge împreună cu bunica ei la Spitalul „Marie Curie” din București, unde este așteptată de profesorul Sebastian Ionescu.

Mulțumiri unei doctorițe din Brașov

De ani de zile fetița și bunicii ei sunt plimbați de la un spital la altul, de la un medic la altul, iar așa zișii specialiști le-au spus că Anita se va vindeca. În urmă cu jumătate de an, György Aranka s-a dus cu rezultatele unor analize la un medic din Brașov, care are cabinet și în Sfântu Gheorghe. „Îi mulțumesc din suflet acestei doctorițe, din păcate nu îi mai știu numele, dar ea a fost cea care a văzut că situația este foarte gravă și ne-a trimis direct la București după ce a văzut rezultatele analizelor. M-a întrebat dacă știu de boala nepoatei mele, și foarte hotărâtă ne-a spus să mergem de urgență la București. Am mers la Spitalul Militar, dar fiind o instituție pentru adulți nu au tratat-o, dar ne-au trimis la „Marie Curie”. Aici au urmat alte analize pentru că medicul ne-a spus că o va opera pentru a treia oară. Operația ar fi trebuit să aibă loc pe 24 mai, iar pe 23 analizele au ieșit atât de slabe încât medicii ne-au spus că nu o pot opera. Am venit acasă și Anita a urmat un tratament de șase luni, iar săptămâna viitoare ne vom întoarce la București. Nu știu ce ne făceam dacă acea doctoriță din Brașov nu ne-ar fi trimis direct la București” – spune bunica fetei.

Suferință de copil

Bunicii lui Anita spun că nu mai au lacrimi, că îi doare sufletul când o văd pe nepoata lor suferind continuu. Cei doi spun că fata suferă ori de câte ori i se pun perfuzii, o înțeapă în toate venele. Anita le-a spus chiar că este atât de bolnavă încât își dorește să moară. „Când o aud cum plânge, când o văd cum suferă, mi se rupe sufletul” – spune bunica plângând. Anul trecut a mers la școală doar nouă zile, așadar a fost nevoită să repete anul. Acum este în clasa a cincea la Liceul „Mikes Kelemen”, după ce bunicii au mutat-o de la Liceul „Plugor Sándor”. Profesorii știu de boala ei, așadar înainte de a pleca la București fetița a scris tezele și a răspuns la toate materiile pentru a avea medie la fiecare materie.

Banii s-au terminat

György Aranka ne-a spus că nu a vrut să facă publică povestea lor şi calvarul prin care trec. „Până acum nu am avut probleme materiale, însă toate economiile noastre s-au dus. La București mergem din bani ceruți cu împrumut. Pentru 15 lei pe zi mie îmi dau un scaun, pot sta lângă ea și pot folosi curentul și apa, măcar nu sunt pe stradă” – ne-a spus bunica. Au umblat de la o firmă la alta, dar tot ce au reușit să strângă este suma de 500 de lei. Toți cei care vor să ajute acest copil o pot face prin donarea unor sume de bani în contul RO02BTRL01501201453893XX, deschis la Banca Transilvania. Bunicul fetiței, György István, poate fi contactat la numărul de telefon 0749577088.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.