STIREA ZILEI 7 iulie 2021

Polițist din Sfântu Gheorghe, salvator la malul mării

de Iulia Drăghici - Taraș | 9619 vizualizări

Filmul unei întâmplări între viață și moarte, unde erou este un polițist de la IPJ Covasna

Subinspectorul Daniel Buncianu, polițist din 2018 la IPJ Covasna, poate fi numit, fără rezerve, erou, după ce duminică, 4 iulie, a salvat un tânăr în vârstă de 18 ani care se îneca în mare, în zona stațiunii Costinești. Polițistul, care este detașat până în august la Constanța, pentru a oferi sprijin colegilor de acolo în timpul sezonului estival, era în timpul liber, dar se pregătea să intre în tura de serviciu, când a observat agitație pe mal. 

Daniel Buncianu are 25 de ani și este din 2018 polițist în cadrul IPJ Covasna. Din 2019 lucrează chiar la Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe, la departamentul de Investigații Criminale. Originar din Gorj, tânărul este absolvent al Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și al Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Spune că a ales cariera de polițist pentru că așa a simțit că i se potrivește și pentru că și-a dorit și astfel să ajute oamenii.  

O poveste de viață pe care cu siguranță o va duce cu sine pentru totdeauna este cea din după-amiaza zilei de 4 iulie. Se pregătea să meargă să ia prânzul înainte de intrarea în tura de serviciu când a observat agitație pe malul mării. Un bărbat cu o barcă i-a spus că o persoană s-a scufundat și nu a mai ieșit. I-a indicat zona unde ar putea să fie. Fără să ezite, și-a lăsat imediat portofelul, telefonul, cămașa și încălțămintea pe mal și a sărit în apă.

Am intrat prima dată și nu l-am găsit. Am ieșit la suprafață, mi-a indicat un alt loc, la cinci metri, am înotat acolo, m-am scufundat iar, l-am văzut pe fundul apei, dar nu am putut să ajung la el că nu mai aveam aer. Am ieșit la suprafață, doar am apucat să strig că l-am văzut, îl aduc acum, veniți și m-am scufundat iar și l-am scos la suprafață”, a spus, pentru Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro, Daniel Buncianu. 

E greu de spus cât a durat totul. Între câteva minute și o veșnicie. După ce l-a scos pe tânăr la suprafață, a venit echipajul de salvamari, l-au preluat și i-au dat primul ajutor. Dan spune că s-a agățat de barca salvamarilor ca să ajungă la mal, dar nu a mai putut să reziste, din cauza efortului, însă din urmă a venit un alt salvamar, pe un skijet, care l-a preluat și l-a ajutat să ajungă la mal. 

Duminică după-amiaza, un coleg din cadrul IPJ Covasna, fiind detașat pe litoral în cadrul poliției stațiunii Costinești, fiind în timpul liber, a observat cum o persoană se îneacă, a sărit în apă după persoana respectivă, a reușit să-l prindă și să-l scoată la mal unde a fost preluat de salvamari. Ulterior au ajuns și cadrele medicale la fața locului. Am înțeles că i s-a aplicat protocolul de resuscitare, a fost transportat la spital. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 18 ani din județul Iași. Acesta este conștient și cooperant, starea lui de sănătate este una bună”, este declarația Andreei Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța, citată de site-ul de știri ziuaconstanta.ro. 

După salvare, misiune de prins hoț de telefoane 

Acolo, în timp ce salvamarii îi acordau primul ajutor tânărului de 18 ani care a fost scos din apă în stare de inconștiență și în stop cardiorespirator, așteptând elicopterul care să îl preia și să îl ducă la spital, coordonatorului salvamarilor i s-a furat telefonul mobil, de care avea nevoie chiar pentru misiune. 

Așa că, polițistul de la IPJ Covasna a pornit pe urmele hoțului. L-a găsit cu ajutorul martorilor, l-a alergat, l-a somat să se oprească și cu sprijinul unui jandarm de la IJJ Timiș aflat în timpul liber, care l-a prins, au recuperat și telefonul, pe care l-au dat salvamarului. Între timp, colegii lui polițiști au venit, l-au încătușat pe hoț și l-au preluat pentru cercetări. 

În timp ce salvamarul îi acorda primul ajutor tânărului, acesta și-a lăsat telefonul pe nisip și a fost sustras de către o persoană care a și fugit ulterior. În scurt timp a fost identificată persoana respectivă, aceasta a fost prinsă și imobilizată de către un coleg din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara. Bărbatul în cauză, de 48 de ani, a fost condus la sediul poliției pentru audieri și s-a întocmit și un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, potrivit site-ului de știri Ziua de Constanța. 

„Nu am calculat și nu calculez de ce și cum”

Întors la fața locului, Daniel spune că un salvamar l-a văzut slăbit și s-a oferit să îl ducă la salvare, însă l-a refuzat spunând că prioritatea este tânărul scos din apă. „În acest timp a stat numai lângă mine un băiat de la salvamari, care mi-a dat apă și mi-a făcut masaj la cap”, ne-a povestit polițistul din Sfântu Gheorghe, care spune că după ce a plecat echipajul cu tânărul salvat la spital, i s-a făcut un EKG la ambulanță, care i-a indicat bătăi puternice ale inimii, de la adrenalină, și a primit un medicament. 

Daniel Buncianu nu este înotător de performanță, a învățat să înoate de copil și, pentru că i-a plăcut acest sport, a mai participat în timpul Academiei la diverse concursuri. 

Nu am calculat și nu calculez de ce și cum. Atunci nu mi-a fost frică, dar după ce m-am calmat și am analizat, am început să le gândesc un pic”, ne-a mai spus tânărul polițist. 

Daniel Buncianu punctează totuși că nu regretă nicio clipă decizia pe care a luat-o instinctual și dacă ar fi pus în aceeași situație ar face exact la fel, mai ales că a primit vestea că tânărul pe care l-a salvat e în stare stabilă, a trecut de perioada critică, ba chiar a început să mănânce singur. „Acum sunt cel mai fericit”, ne-a mai spus subinspectorul Daniel Buncianu. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.