STIREA ZILEI 10 aprilie 2013

Pleacă poștașii de la sate?

de Székely Emőke | 766 vizualizări

Angajații Poștei Române din zonele rurale sunt revoltaţi după ce li s-a redus norma de lucru de la 8 ore chiar şi la 2 ore, în condiţiile în care volumul de lucru a rămas acelaşi

Angajații Poștei Române care își desfășoară activitatea în zonele rurale vor lucra 2, 4 sau 6 ore pe zi, după caz, dar nu 8, așa cum o făceau până acum. Poștașii au primit un act adițional la contractul de muncă prin care li se cere să reducă norma de lucru. Măsura îi nemulțumește atât pe cei vizați în mod direct, cât și pe sindicaliști.

70 de poștași afectați în Covasna

„La nivelul județului noua măsură afectează în jur de 70 de poștași care îşi desfășoară activitatea în mediul rural. Acești angajați au primit câte o hârtie prin care li se aduce la cunoștință faptul că norma întreagă de lucru de 8 ore va fi scăzută la 6, 4, sau chiar două ore. Volumul de muncă va fi același, desigur. Colegii mei sunt revoltați de această măsură. Deocamdată nimeni nu a semnat aceste acte adiționale, prin care se încearcă de fapt determinarea oamenilor să plece de bună voie de la Poștă. Noi înțelegem că în unele cazuri suntem prea mulți față de volumul de muncă, pentru că acesta a scăzut din cauza concurenței, dar nu știm de ce nu ne cheamă nimeni la discuții” – ne-a declarat liderul sindical al poștașilor din judeţul Covasna, Cornel Radu.

Plan de restructurare

„Totul a început în toamna anului trecut, după instaurarea noii guvernări şi după ce conducerea centrală a Poștei Române a fost schimbată. Noua conducere ne tratează ca pe un fel de Romtelecom 2, numai că atunci când au avut loc restructurările masive din Romtelecom, foștii angajați au primit salarii compensatorii, iar poștașilor nu li se acordă nimic” – ne-a declarat Cornel Radu. Acesta a precizat că în contractul colectiv de muncă există prevăzut faptul că în cazul concedierii poștașii au dreptul la salarii compensatorii, însă spune că noua conducere vrea să rupă acest act. „Contractul colectiv de muncă a fost încheiat în anul 2008 și are o valabilitate de 10 ani. De când s-a schimbat Guvernul, și implicit conducerea Poștei, nu se mai respectă nimic din acest contract” – afirmă liderul de sindicat.

Cornel Radu, lider de sindicat al poştaşilor din judeţ

Sindicatele nu sunt ascultate

Poștașii au ieșit în stradă în luna februarie pentru a-şi striga nemulțumirile, însă acest protest nu a avut niciun rezultat. Cornel Radu contestă și faptul că sindicatele nu sunt ascultate, că nici nu mai sunt invitate la ședințele conducerii. „Există o presiune enormă asupra noastră. Nu mai avem nici drept la grevă. Cu ocazia protestului de la București de anul trecut a trebuit să justificăm fiecare cu hârtii că nu ne aflăm acolo în timpul serviciului. Apoi au verificat pontajul, pentru a vedea dacă cele declarate corespund cu ce e trecut în foaia de prezență. Este un sistem comunist, care desigur este împotriva angajatului de rând” – spune Cornel Radu.

Cu polițistul la ghișeu

Miercuri au apărut și primele nereguli legate de noul orar. Potrivit spuselor liderului de sindicat, un grup de persoane de etnie romă nu l-a lăsat pe un poștaș de la Vâlcele să plece de la serviciu după cele 4 ore de muncă. Până la urmă poștașul a chemat poliția. Persoanele respective au vrut să își ridice alocațiile, ajutoarele sociale și nu le-a plăcut deloc când angajatul Poștei le-a dat de veste că programul de lucru s-a terminat. În opinia lui Cornel Radu, asemenea incidente vor mai fi și în alte părți ale județului, mai ales în zonele unde populația romă este însemnată.

Situații absurde

Liderul de sindicat ne-a vorbit și despre un alt aspect al noilor reguli. „Sunt situații în care un poștaș mai are doar câteva luni până la pensionare. Potrivit contractului colectiv de muncă, la pensionare fiecare angajat primește contravaloarea ultimelor cinci salarii. Luând un exemplu, dacă un poștaș câștigă 1.000 de lei și se pensionează, va lua 5.000 de lei, din care se scade impozitul, rămâne cu vreo 3.500 de lei. În cazul în care salariul poștașului s-a înjumătățit, la calcularea acestui venit de pensionare se vor lua ultimele salarii, cele mici” – explică Cornel Radu.

Cine pleacă, cine rămâne?

Cu astfel de măsuri, multe sate și comune riscă să rămână fără poștaș. Liderul de sindicat este de părere că mai mulți angajați s-ar putea să își dea demisia, și că adevăratele consecințe ale acestor măsuri dure se vor vedea abia la sfârșitul lunii, când vor fi facturi neîncasate, abonamente de presă neîncasate sau, mai mult, pensii şi alocații care nu vor ajunge la destinație. „Am avut discuții cu privire la restructurări. Mi s-a spus să plece cei care au maxim 5 ani vechime în poștă. Nu mi se pare corect pentru că avem câțiva tineri cărora chiar le place această meserie și o fac cu plăcere și cu pricepere. De ce trebuie să plece un tânăr care se pricepe mult mai bine la calculator, decât o persoană mai în vârstă? Vedeți, sunt situații pe care nu le înțeleg” – spune Cornel Radu.

Dacă aceste reduceri de norme se vor aplica și la poștașii din mediul urban, oficiile poștale din Sfântu Gheorghe, de exemplu, nu vor mai lucra în două schimburi, ci doar într-un singur schimb. Rămâne însă întrebarea: cine va face față cozilor care și așa sunt mari la poștă? Cine va face față acelor oameni revoltați care au nevoie urgent de banii de alocație, pentru că poate este singurul lor venit? Sau cine va duce pensia acelor bătrâni care au nevoie de bani pentru a cumpăra medicamentele care de multe ori îi țin în viață?

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.