STIREA ZILEI 14 ianuarie 2022

Piscina din Sfântu Gheorghe nu se va deschide în 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1520 vizualizări

Peste 2,8 milioane de lei ar costa subvenționarea funcționării acesteia, de aproape trei ori mai mult decât în trecut, din cauza creșterilor prețurilor la energie, spune primarul 

Piscina din Sfântu Gheorghe nu se va deschide anul acesta deloc, a anunțat primarul Antal Árpád joi, într-o conferință de presă. Edilul a spus că autoritățile locale au făcut un calcul estimativ și, din cauza creșterilor de prețuri la gaze și energie electrică, subvenționarea piscinei ar costa bugetul local peste 2,8 milioane de lei. Astfel, mesajul autorităților pentru sportivii care sunt nevoiți să își continue antrenamentele în alte orașe este să acceseze fonduri pentru deplasare și intrări prin proiectele care urmează să fie lansate după adoptarea bugetului.  

Autoritățile locale spun că piscina acoperită din strada Lunca Oltului, administrată de Sepsi ReKreativ, generează pierderi foarte mari din cauză că, printre altele, încălzirea este realizată de o centrală veche cu consum foarte mare şi randament scăzut, pierderile de căldură sunt foarte mari din cauza geamurilor foarte vechi şi a faptului că imobilul nu este izolat termic. 

Prețul biletului suportă doar o parte din cheltuielile de funcționare, restul fiind plătit de municipalitate. (...)  Până acum, raportul dintre suma pe care a plătit-o primăria și suma pe care au plătit-o cetățenii, era undeva la  60 – 40%. Dacă cineva plătea un bilet de 12 lei, să spunem, atunci primăria mai punea încă 18 lei lângă acel bilet ca să suporte cheltuielile. Însă, având în vedere, pe de o parte restricțiile, care limitează numărul de intrări în piscină, pe de altă parte, cheltuielile care au crescut foarte mult cu această explozie a prețurilor la gaze și energie, acest raport ar ajunge acum undeva la 1 la 10. Practic, dacă cineva plătește 10 lei, primăria ar mai trebui să plătească, pe lângă, 100 de lei. Asta în condițiile în care ar fi folosită piscina de la deschidere până la ora de închidere la capacitate maximă permisă în condițiile actuale de epidemie. Ca sumă, vorbim de 2,8 milioane de lei. Asta ar fi subvenția pe care ar trebui să o plătească primăria pe an. Asta reprezintă cam 80% din impozitele pe care le plătesc cetățenii, persoanele fizice din acest oraș pentru imobile. Acesta este motivul pentru care noi acum am decis să nu deschidem piscina”, a explicat primarul Antal Árpád. 

Edilul a spus și că piscina din Sfântu Gheorghe a fost prima deschisă în secuime și că la vremea aceea a fost modernă, însă că acum nu mai face față cerințelor și generează costuri foarte mari pentru autorități. Tot el a precizat și că în orașele mari, cu populație numeroasă, autoritățile locale nu au aceste tipuri de probleme, pentru că astfel de servicii sunt generatoare de profit și se dezvoltă în sfera privată. 

Soluția pentru a putea face ca pe viitor piscina să fie redeschisă a fost un proiect de modernizare și adaptare energetică, demers care se derulează printr-o finanțare norvegiană. 

Sper ca anul acesta să începem acolo lucrările, iar după ce va fi retehnologizată piscina și va fi izolată din punct de vedere termic, cheltuielile vor fi mai mici. Foarte probabil și atunci când se va relua activitatea acolo, va fi nevoie de subvenționare, însă în acest moment această subvenție este atât de mare încât nu ne putem permite”, a mai spus primarul. 

Între timp, sportivii care își doresc să nu renunțe la acest drum, pot să își continue antrenamentele în orașele învecinate care oferă aceste facilități și să acceseze fonduri pentru transport și intrări la bazele sportive prin proiectele pe care primăria le-a inițiat în acest scop, a mai transmis Antal Árpád ca răspuns la întrebarea: „Care este mesajul pentru sportivii înotători de performanță din oraș?”. 

Mesajul este că în momentul în care aprobăm bugetul vom lansa proiecte pentru tineret și sport și pot solicita sume din care pot deconta intrările și transportul în alte localități. (...) Îmi pare foarte rău că trebuie să luăm această decizie înainte de a fi construite alte piscine noi în oraș, dar această explozie a prețurilor la energie ne aduce în această situație de a lua această decizie”, a mai spus primarul.

Din cauza pandemiei, în ultimii doi ani piscina din Lunca Oltului a fost deschisă pentru perioade scurte de timp pe fondul restricțiilor. În luna octombrie, când a funcţionat la 50% din capacitate, au fost în medie 140 de intrări pe zi. 

Într-o perioadă normală, primăria subvenționa funcționarea piscinei anual cu aproximativ un milion de lei. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.