STIREA ZILEI 6 decembrie 2021

Peste 47 de milioane de lei pentru lucrări pe Râul Buzău, în zona Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1658 vizualizări

Un amplu proiect de regularizare a Râului Buzău, cu scopul de a limita efectele distructive ale inundațiilor, care vizează zona Sita Buzăului, este în derulare. Investiția, prevăzută să fie încheiată în 2022, se ridică la peste 47 de milioane de lei. În prezent, este executată 72% din lucrare, ne-a informat Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița, într-un răspuns la o solicitare transmisă de Observatorul de Covasna. 

Lucrările, a căror valoare se ridică până în prezent la 25.528.140 lei, au vizat, printre altele, construcția de diguri sau recalibrări de albie. 

În anul 2021, în județul Covasna se află în execuție proiectul „Regularizarea râului Buzău pe zona Întorsura Buzăului-Sita Buzăului, județul Covasna- etapa l”, aprobat prin HG Nr. 1010/2012. În anul 2021, pe raza UAT Sita Buzăului s-au executat 776 metri liniari de apărare de mal, 1450 metri liniari recalibrare albie și 455 metri liniari de diguri.

Valoarea obiectivului de investiții este de 47.756.372 lei și Capacități etapa I: 7,52 km apărare de mal, 13,36 km reprofilare albie. 10,38 km diguri de apărare contra inundațiilor.

La momentul actual, lucrările sunt realizate în proporție de 72%.

Investițiile din cadrul proiectului mai sus-menționat au rolul de a apăra locuitorii și bunurile acestora de efectele destructive ale inundațiilor”, se arată în răspunsul furnizat de Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița. 

Termenul de finalizare este anul 2022, informează aceeași sursă. 

Planul de Gospodărire a Apelor pentru anul 2022 al SGA Buzău în zona județului Covasna cuprinde mai multe lucrări care ar trebui realizate pentru a se evita, pe viitor, inundațiile. Printre acestea se numără: întreținere regularizare râu Buzău la Întorsura Buzăului, lucrări de regularizare râu Buzău în oraș Întorsura Buzăului, jud. Covasna (L= 0,8 km zona dig), lucrări de regularizare pârâu Barcani, comuna Barcani, Jud. Covasna L=1,5 km, lucrări de recalibrare râu Buzău în Crivina, Întorsura Buzăului, Jud. Covasna, (L=0,8 km- zona dig ). 

Totuși, reprezentanții Apelor Române spun că și acestea sunt la stadiul de propuneri și se vor realiza sub rezerva alocării resurselor necesare prin BVC (Buget de Venituri și Cheltuieli) pentru anul 2022.

În 2020, la Sita Buzăului și Barcani, mai multe străzi și gospodării au fost inundate după o ploaie torențială, din cauza unor pâraie care nu au mai făcut față volumului de apă. Dar la Sita, inundații au fost și în 2018 și în 2019, iar pentru câteva ore chiar a fost nevoie ca DN10 să fie închis circulației din cauză că apa din Râul Buzău acoperea carosabilul. Din acest motiv, autoritățile au anulat Zilele Comunei, iar banii i-au folosit pentru a reduce efectele inundațiilor. 

Sursa foto: Andreea Bularca și Mircea Flavius

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.