STIREA ZILEI 17 iulie 2012

Peste 20 de tineri angajaţi pe timpul verii

de Székely Emőke | 587 vizualizări
Record estival pentru judeţul Covasna: 22 de elevi și 4 studenți lucrează deja la diferiții agenți economici din județ. Dacă anul trecut firmele nu au fost deloc interesate să angajeze pe timpul verii elevi și studenți, anul acesta directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna

Record estival pentru judeţul Covasna: 22 de elevi și 4 studenți lucrează deja la diferiții agenți economici din județ.

Dacă anul trecut firmele nu au fost deloc interesate să angajeze pe timpul verii elevi și studenți, anul acesta directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, spune că s-au spart toate recordurile de până acum, iar 22 de elevi și 4 studenți lucrează deja la diferiții agenți economici din județ.

Scrisori și facilități pentru angajatori

AJOFM Covasna a trimis scrisori către firmele din județ în care li se aducea la cunoștință agenților economici faptul că în cazul în care angajează elevi și studenți, beneficiază de unele avantaje. „Am încheiat deja 13 convenții, iar peste 20 de elevi și studenți au fost angajați pe timpul verii. Firmele beneficiază de un ajutor, un stimulent de 250 de lei pe lună pentru fiecare tânăr angajat, iar elevii și studenții pot face un ban în plus pe timpul verii și de asemenea capătă experiență, lucru deloc de neglijat având în vedere faptul că la angajare firmele cer experiență” – spune Kelemen Tibor.

Confecțiile – fruntașe și de această dată

Nouă elevi din Târgu Secuiesc lucrează la o fabrică de pantaloni din localitate, iar alți șase la TTC în Sfântu Gheorghe. Așadar fabricile de confecții sunt și de această dată fruntașe în ceea ce privește angajările. Sunt însă și câteva posturi în comerț și servicii, ocupate pe timp de vară de către elevi și studenți. Kelemen Tibor spune că în multe cazuri angajările pe timp de vară au fost făcute de acele firme unde elevii diferitelor grupuri școlare își fac orele de practică.

Unii patroni sunt reticenți

Dacă la fabricile de pantaloni au fost angajaţi copii, alți patroni sunt reticenți când vine vorba de această problemă. Reprezentantul unui atelier de tâmplărie din Sfântu Gheorghe ne-a spus că nu are încredere în elevi pentru că aceștia sunt doar niște copii, și pune la îndoială seriozitatea lor. Pe de altă parte, acest domn este de-a dreptul speriat de birocrație, așadar exclude încheierea unei convenții pe timp de vară. „Dacă este să închei convenție, o fac pentru doi ani și știu că acel angajat va rămâne aici cel puțin pentru această perioadă de timp. Dacă nu ar fi birocrația așa cum este, dacă nu aș fi plimbat dintr-o ușă în alta, poate că m-aș mai gândi” – spune bărbatul.

Am stat de vorbă și cu un patron de bar cu terasă. Acesta ne-a spus că ideea nu este rea, dar cu toate acestea nu angajează elevi prin această metodă. „Pe timpul verii avem mai mulți clienți, fiind și terasa deschisă. De obicei încă din luna mai mă caută tineri, în general studenți, care își caută de lucru pe timpul verii. Până acum i-am angajat normal, fără convenție. E drept, nici nu m-am prea interesat despre această procedură, pe care nu o exclud pentru viitor” – a declarat patronul.

Un ban în plus nu strică

Kriszta este studentă la Cluj Napoca. Pe timpul verii vine acasă și încearcă să își găsească de lucru. Acum spală vasele într-un local din Sfântu Gheorghe și spune că banii câștigați îi va cheltui la Festivalul Peninsula la finele lunii august. „Când am plecat de la Cluj, m-am înțeles cu prietenii mei că ne vom întâlni la Peninsula. Cred că ar fi nedrept ca și pentru distracție să cer bani de la părinți, de aceea am decis să lucrez pe timpul verii” – spune Kriszta, care crede că va avea bani suficienți pentru câteva zile de distracție pe cinste.

Nu toți elevii sunt însă de aceeași părere. La o cafenea din oraș am întâlnit un grup de liceeni care parcă s-au înțeles să ne spună toți că nici prin gând nu le trece să muncească pe timpul verii. Băieții de clasa a X-a și a XI-a cred că vara este pentru distracție și nu merită stricată cu muncă, mai ales că din septembrie vor fi din nou nevoiți să meargă zi de zi la școală.

Părinților le place ideea

Toth Judit este mama unui băiat de liceu. Am întrebat-o dacă și-ar lăsa copilul să muncească timp de două-trei luni la un patron. „Îmi aduc aminte că și noi munceam în vacanță și așa aveam bani pentru haine noi sau rechizite. Nu cred că este o rușine să muncești, iar pentru tineri ar fi o ocazie bună să devină mai responsabili. Eu văd la băiatul meu cât este de neserios, deși încerc să îl educ cât pot de bine. Cât despre stimulentul pentru firme, este binevenit, mai ales pe timp de criză” – spune femeia.

Alexandra Ion are o fiică de clasa a X-a. Ea ne-a spus că munca în vacanță este o oportunitate bună pentru ca elevii să devină mai independenți. „Dacă fiica mea ar vrea, aș lăsa-o să meargă la lucru, dar nu mai mult de o lună. Cred că vacanța își are rolul bine stabilit în viața unui elev, odihna și excursiile trebuie să fie pe prim plan, că după terminarea școlii va avea timp destul să muncească. Totuși, o lună de muncă i-ar face pe copii să devină mai independenți. Acei bani pe care îi câștigă sunt ai lor, și vor ști astfel că nici banii de buzunar nu curg la robinet, că trebuie să muncești din greu pentru ei. Poate astfel vor înțelege că nici părinților nu le este ușor să le pună totul pe masă în fiecare zi” – este de părere Alexandra Ion.

AJOFM îi așteaptă și pe absolvenți

O categorie aparte a elevilor sunt absolvenții. Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că instituția pe care o conduce îi așteaptă pe absolvenți să vină să se înregistreze la AJOFM, pentru că astfel vor beneficia de ajutor de șomaj. Kelemen a subliniat faptul că pe certificatele de absolvire ale elevilor (cei care nu au luat Bac-ul), nu este trecută data de absolvire, așadar este necesară încă o adeverință de la secretariatul școlii, pe care să fie trecută data absolvirii instituției de învățământ. Până acum s-au prezentat la AJOFM peste 170 de absolvenți, aceștia având la dispoziție 60 de zile de la terminarea școlii pentru a se înregistra la șomaj.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.