STIREA ZILEI 2 octombrie 2018

Parcare gratuită în Sfântu Gheorghe pentru mașinile electrice

de Iulia Drăghici - Taraș | 1469 vizualizări

Autoritățile vor astfel să încurajeze populația să acorde atenție reducerii poluării

Proprietarii de mașini electrice vor beneficia de abonamente cu gratuitate 100% în parcările cu plată din Sfântu Gheorghe, potrivit unui proiect adoptat joi, 27 septembrie, în unanimitate de membrii Consiliului Local din reședința de județ. Măsura este implementată cu scopul de a-i determina pe covăsneni să își achiziționeze automobile electrice, cu scopul de a  proteja mediul înconjurător. 

Regulamentul de funcționare al sistemului de staționare și parcare cu plată a vehiculelor/autovehiculelor în parcările publice cu plată din Municipiul Sfântu Gheorghe prevede acum și posibilitatea de a dobândi abonamente speciale cu gratuitate pentru proprietarii de mașini electrice. În hotărârea anterioară, adoptată anul trecut, erau menționate doar trei tipuri de abonamente, respectiv cel pentru riverani, valabil între o lună și un an, cel pentru persoanele cu handicap, dar și abonamentul simplu, cu valabilitate de la un an la o lună.

„Regulamentul de funcționare al sistemului de staționare și parcare cu plată aprobat de Consiliul Local este modificat prin acest proiect de hotărâre în sensul articolului 12, prin care se vor putea achiziționa patru tipuri de abonamente. Unul este cel pentru riverani pentru o perioadă de la o lună până la un an, al doilea se referă la un abonament sau permis de parcare pentru persoanele cu handicap, abonament sau permis de parcare pentru autovehiculele electrice și al patrulea – abonament sau permis de parcare cu valabilitate de minim o lună și maxim un an. La articolul 14 se prezintă care sunt condițiile care trebuie îndeplinite și documentele care trebuie alăturate cererii pentru aceste abonamente”, a spus, în luarea sa de cuvânt din cadrul ședinței de joi, primarul Antal Árpád.  

Motivația autorităților de a include abonamentul gratuit pentru proprietarii de mașini 100% electrice este dată de încurajarea populației să acorde mai multă atenție reducerii poluării, arată expunerea de motive din cadrul proiectului prezentat.

„La momentul actual, trendul în întreaga Uniune Europeană este reducerea poluării și încurajarea populației să acorde mai multă atenție acestor aspecte. Autoritățile române încearcă să se alinieze la aceste standarde și acordând bonusuri la achizițiile de mașini noi, precum și acordarea de eco-bonusuri substanțiale în cazul în care se dorește să se achiziționeze un autoturism electric sau hibrid.

Dorind să intre în rând cu marile orașe și capitale europene care luptă pentru mediul înconjurător, Consiliul Local Sfântu Gheorghe ar putea adopta din ce în ce mai multe hotărâri  prin care proprietarii/utilizatorii de mașini electrice să fie scutiți într-un fel sau altul de anumite taxe locale.

Poluarea urbană poate fi considerată o problemă de mediu și la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, o măsură activă  pe care o putem lua pentru atenuarea sau rezolvarea acesteia este și aceea de a stimula creșterea numărului de autovehicule acționate electric, o soluție în acest sens poate fi parcarea gratuită în parcările cu plată gestionate de municipalitate”, arată expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat joi de consilierii din Sfântu Gheorghe.

Odată dobândit abonamentul, proprietarii de autovehicule acționate electric vor avea dreptul de staționare pe timp nelimitat în orice parcare publică cu plată din Municipiul Sfântu Gheorghe.

„Abonamentele pentru autovehiculele acționate 100% electric se imprimă pe hârtie de culoare verde și conferă dreptul de staționare pe timp nelimitat în orice parcare publică cu plată din Municipiul Sfântu Gheorghe. Se eliberează la cerere de către Direcția Tehnică și Monitorizare Societăți Comerciale și Servicii Publice Subordonate din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe”, arată hotărârea adoptată joi.

Regulamentul mai arată de asemenea și că abonamentele emise gratuit sunt valabile numai pentru autovehiculele al căror număr de înmatriculare este specificat pe abonament.

Măsura, propusă de Poliția Locală

Măsura gratuității în parcările din Sfântu Gheorghe pentru autoturismele electrice a fost nu doar apreciată, ci chiar și propusă de reprezentanții Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, potrivit documentelor atașate la hotărârea adoptată joi de consilierii locali.

„Lucrătorii Poliției Locale din Municipiul Sfântu Gheorghe (...) au primit sesizări/cereri din partea mai multor cetățeni, care, în calitate de utilizatori ai parcărilor cu plată amenajate la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe solicită modificarea și completarea acestui act normativ, în sensul acordării unor facilități fiscale pentru deținătorii de autovehicule acționate electric învederând în acest sens alte comunități care au adoptat astfel de reglementări. Cetățenii municipiului Sfântu Gheorghe încep să înțeleagă importanța propriei contribuții la menținerea unui mediu mai curat și nepoluat, iar acest lucru se reflectă și în achizițiile auto pe care le fac”, arată Raportul de specialitate, atașat hotărârii de modificare a Regulamentului privind parcarea și staționarea.

În iulie a.c., la Sfântu Gheorghe s-a inaugurat și primul încărcător pentru mașinile electrice. Stația de încărcare hi-tech elaborată împreună cu producători japonezi și germani este montată la Hotel Best Western Park.

De asemenea, autoritățile din Sfântu Gheorghe au transmis cu multe ocazii că la nivelul municipiului vor fi cumpărate, prin fonduri europene, autobuze electrice noi, care să revoluționeze transportul în comun din reședința de județ.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.