STIREA ZILEI 24 iunie 2019

Parc de distracții, în numele viitorului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2402 vizualizări

Investiția în copii este pentru viitor, spun autoritățile care au dat 200.000 de lei pentru Corabia Piraților și amenajarea parcului

Comuna Ozun are începând de sâmbătă unul dintre, dacă nu chiar cel mai frumos loc de joacă pentru copii din județul Covasna. „Piesa de rezistență” este Corabia Piraților, construcția care nu doar că promite celor mici „aventuri” de neuitat, ci este și realizată la standarde europene de calitate și siguranță, spun autoritățile. Vistieria Primăriei și Consiliului Local s-a golit cu aproximativ 200.000 de lei pentru acest proiect, care a inclus, totodată, și amenajarea locului de joacă prin reabilitarea mobilierului vechi, amplasarea de camere de supraveghere, garduri de protecție și altele. Însă niciun ban nu este cheltuit în zadar, ține să sublinieze primarul comunei, Ráduly István, care spune că investițiile în copii sunt cele mai bune investiții de viitor.

Pe un soare dogoritor, în mijlocul zilei de sâmbătă, în ajun de Zilele Comunei, zeci de ozuneni s-au strâns cu mic, cu mare, în parcul de agrement. Locația, situată în stânga curbei deosebit de periculoase de pe drumul care duce spre Bicfalău, îți face primirea nu doar prin poarta secuiască uriașă, ci și prin aleea verde de gard viu. La intrarea în parc, lipiți de garduri, cu baloanele colorate în mâini, dar cu ochii ațintiți către „bijuteria” care le-a fost adusă în dar, copiii așteptau nerăbdători ca porțile de acces să fie larg deschise și să poată pătrunde înăuntru, ca să atingă măcar Corabia, păzită de un pirat „de serviciu”.

Ceremonia de inaugurare a fost scurtă, plăcută și fără un festivism ieftin, cum ne este dat să vedem cam prea des în ultimul timp. Reprezentanții autorităților au susținut discursuri, dar nu înainte ca un grup de copii de la grădinița din comună, îmbrăcați în costume populare secuiești, să pună în scenă un moment artistic drăgălaș, imortalizat din toate unghiurile și părțile de părinții mândri nevoie mare.

S-au ținut discursuri, în maghiară și română, s-au adus în discuție probleme importante, ca de exemplul luciul de apă din jurul parcului de agrement, apoi s-a râs, s-au făcut poze, s-a filmat, s-au adus foarfeci, s-a tăiat panglica și, în final, cu brațele și zâmbetul larg, edilul Ráduly a lansat invitația oficială de „start joc”.

Un detaliu minor ne-a atras atenția și anume panglica discretă, pregătită pentru a fi tăiată în momentul culminant al festivității. Și ne-a făcut atenți pentru că nu era obișnuită, roșie sau de alte culori, (ca de exemplu în cele ale drapelului vreunui stat sau vreunei organizații, cum am mai văzut), ci era albă. Ca zăpada. Am privit-o și am înțeles că ar putea fi un simbol al purității, al deschiderii spre dialog, spre înțelegere.

Dar dincolo de toate acestea, Corabia Piraților, locul de joacă amenajat de firma Atlas Sport era parcă vrăjită de vreo creatură a apelor pentru că aproape că nu ne puteam lua ochii de la ea. Mare cât o cuprinzi cu ochii, strălucitoare pe alocuri, în culorile maro și turcoaz, cu tobogane sucite și rotite, cu hublouri transparente și locuri de cățărat, corabia ar putea deveni un „aliat” de nădejde al părinților în lupta cu micile gadgeturi care frâng copilării și răpesc amintiri.

Corabia Piraților nu lasă  timp de telefoane, nu lasă vreme supărărilor inutile, nu dă curs tentațiilor distrugătoare. De fapt, poate că magia cea mai frumoasă pe care această corabie o presară asupra comunității din Ozun, dar nu numai, este redarea copilăriilor fericite, a prieteniilor sincere pe viață, a relațiilor interumane create la locul de joacă, bucuria sinceră, care lipsește în lumea virtuală tot mai acaparatoare.

„Trebuie să avem mare grijă de tineret, încă de la vârste fragede. Dacă noi creăm acea infrastructură pentru copii, pe care ei o visează, atunci putem să ajungem acolo când să sperăm că acest tineret este viitorul, este forța de muncă care nu va vrea să plece de acasă, ci va dori să își întemeieze aici o familie”, a declarat sâmbătă, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul comunei Ozun, Ráduly István.

Investiția nu a fost de ici de colo, ci s-a cifrat la aproximativ 200.000 de lei, sumă provenită din bugetul local, ne-a mai spus edilul.

„Într-adevăr, nu a fost ieftin, dar a meritat. (...) Tot ce am făcut noi, cu angajații primăriei, gardul de protecție, montarea celor 7 camere de supraveghere care au vizibilitate nu doar spre parcul de copii, ci și spre împrejurimi, precum și iluminatul public, montat special pentru parcul de copii, cu sisteme de ultimă generație, de tip LED, ajungem undeva la 200.000 de lei. Acest an, anul 2019, a fost dedicat celor care încep viața, copiilor, dar și celor care termină viața, bătrânilor. Sâmbătă am inaugurat parcul de joacă și duminică o casă mortuară”, ne-a mai spus primarul, care a subliniat totodată că Primăria are în derulare peste 25 de proiecte de infrastructură, majoritatea finanțate din fonduri europene.

Nu doar copiii s-au arătat entuziasmați de noua „jucărie”, ci și unii dintre părinții acestora. Probabil nu toți, trebuie să recunoaștem.

„Mi se pare foarte folositor pentru comună și pentru copii mai ales. Avem între blocuri parcuri făcute din lemn, dar ăsta chiar că e fiabil și cred că o să țină. Simt că această comună s-a dezvoltat foarte mult, că se fac investiții pentru comunitate. Parcul acesta e important pentru tinerii noștri, care sunt viitorul”, ne-a spus unul dintre participanții la ceremonia de inaugurare a Corabiei Piraților.

Luciul de apă murdar știrbește din farmecul parcului

Bucuria realizării acestui proiect este umbrită totuși de un aspect important: apa murdară din potcoava care înconjoară parcul. Este fostul meandru al Râului Negru, aflat în prezent în administrarea Statului. Autoritățile locale spun că au făcut demersuri să obțină dreptul de administrare a luciului de apă, însă până în prezent acestea nu au avut rezultat. Primarul spune că visează ca în zona parcului de distracții să existe un loc de relaxare, chiar cu bărci de vâslit.  

„Acesta va deveni un adevărat parc de agrement. Avem aici parcul de copii, terenul de sport cu anexa respectivă, iar la 50 de metri de aici, în iulie, cel târziu august, ne vom apuca de construcția unei grădinițe, de 1000 de metri pătrați, din fonduri europene. Ne chinuim de 15 ani să obținem acest luciu de apă. (...) La ora actuală, această apă nu are scurgere, nu se schimbă și de la an la an se strică și ne este rușine că nu putem să investim pentru că nu suntem proprietari. Avem pregătit un proiect care prevede revitalizarea luciului de apă sau a brațului mort prin executarea legăturii între apa Râului Negru și acest loc, care va permite recircularea apei. Atunci vom putea pune în folosință și cele cinci bărci pe care le-am achiziționat acum 10, 12 ani. Aici sunt trei lacuri. Cel care are formă de potcoavă va fi de agrement. Celelalte două bălți vor fi pentru pescuit. Dacă vom reuși să îndeplinim acest plan, vă asigur că vom avea cea mai frumoasă zonă de agrement din județ”, ne-a mai declarat primarul.

Totodată, există și promisiuni că la fiecare doi ani, în Ozun se va inaugura câte un parc asemănător Corabiei Piraților și în alte zone din comună.

„Începând din acest an, la fiecare doi ani, vom inaugura câte un nou parc pentru copii, pe lângă cele vechi, existente în stare foarte bună”, a dezvăluit primarul.

În ceea ce privește Corabia Piraților, care a fost amenajată de firma Atlas Sport, reprezentanții autorităților au mai precizat că parcul este deschis către oricine, în fiecare zi, între orele 09:00 – 20:00, cu mențiunea să fie utilizat cu grijă, astfel încât să poată fi folosit cât mai mult timp de acum încolo.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.