STIREA ZILEI 12 august 2019

Paradoxul Întorsurii și cum să faci bani din piatră seacă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2358 vizualizări

Rezultatele primei ediții a Zilelor Carierei 

În loc să își plângă de milă că nu găsesc locuri de muncă, oamenii întreprinzători, harnici și cu voință își pun pasiunile în valoare și fac din ele un mod de viață. „Dacă vrei poți”, spun ei. Aceasta poate să fie concluzia primei ediții a Zilelor Carierei de la Întorsura Buzăului, târgul de locuri de muncă derulat în 9 și 10 august, în sala de festivități de la „Mircea Eliade”. 

Chiar dacă rolul proiectului „Zilele Carierei” a fost de a facilita „interacțiunea absolvenților și a celorlalte persoane în căutarea unui loc de muncă cu angajatorii, de a le oferi o șansă să ia contact direct cu antreprenorii locali și nu numai, lipsiți fiind de tracul unui interviu”, după cum ne-au spus organizatorii, evenimentul de la Întorsura Buzăului a adus mult mai mult. Plus valoarea a venit prin faptul că în fața celor interesați au ajuns oameni de-ai locului dispuși să își prezinte și să dea mai departe secretele pasiunilor lor, transformate în stil de viață: broderii pe etamină, arta împăturirii hârtiei (quilling), decorațiuni de grădină făcute din lemn, fotografii, bijuterii, aranjamente florale, modele de case făcute din scobitori sau bețe de frigărui și câte și mai câte. 

Îndemânare, relaxare sau atenție sunt doar câteva dintre abilitățile pe care le dobândești din îndeletniciri cum este quillingul. Florentina Floroianu a reușit nu doar să facă bani din această pasiune, având comenzi de peste hotare, ci a dat mai departe iubirea acestei activități către cursanții săi de la Clubul Elevilor. 

În momentul în care creezi tu este altceva. În primul rând, te regăsești, îți dai seama cât ești de agitat, de relaxat în funcție de culorile pe care le folosești. E extraordinar pentru că îți dai seama că dintr-o bucățică de hârtie poți să creezi lucruri minunate, care te încântă pe partea sufletească. E fantastic să poți crea ceva cu mâinile tale. Eu, cel puțin, așa am început - când mă apăsa ceva pe suflet și trebuia să îmi găsesc un orizont care să mă scoată, să mă ridice”, ne-a spus Florentina, care ne-a arătat că nici ustensilele necesare nu sunt costisitoare, nici materia primă, deci trebuie doar dorință și inspirație de a crea lucruri care să bucure. 

Ideea acestui eveniment este excelentă. Putem să dovedim că se poate ca din nimic să faci orice care să îți dea satisfacție sufletească. Trebuie să înțelegem că tehnologia este bună, dar că este, totuși, teorie. Hai să facem practică! Hai să creăm și noi!”, a mai punctat Florentina Floroianu. 

La două standuri distanță de quilling, l-am întâlnit pe Adrian Terzea, în vârstă de 19 ani, care ne-a prezentat munca lui, de la mărțișoare, globuri de Crăciun și alte decorațiuni sezoniere, la adevărate opere de artă făcute din lemn, de mâna lui, numai bune de pus în grădină. 

Am comenzi de peste tot din zonă, Barcani, Întorsura, Sita, Brașov, chiar. Pur și simplu, după ce am făcut școala, am văzut pe internet și la televizor tot felul de lucruri făcute din lemn și mi-a plăcut. Am zis să încep și eu să fac. Am început să fac ciuperci. Lucrez de la 14 ani. Încet, încet am început să fac lucruri mai complicate, de exemplu moara de vânt”, ne-a spus tânărul, în timp ce ne arăta, în imagini, rezultatele muncii sale, de la bicicletă, la căruțe decorative, lebede și altele. 

Mulți dintre cei de vârsta lui au luat drumul străinătății în căutarea unui trai mai bun, însă pentru Adrian plecatul de acasă, departe de familie, nu pare o opțiune, atât timp cât e hotărât ca după ce termină școala să își deschidă firma unde să comercializeze decorațiunile unice. „Cu ai mei, acasă, e mai bine”, a subliniat acesta. 

Încântată de această decizie a băiatului este în primul rând mama acestuia, Luminița Terzea, care, alături, la același stand își prezenta măiestria în arta cusutului de goblen. A vorbit cu patos despre pasiunea fiului ei, de a crea decorațiuni de grădină din lemn, dar și mai bucuroasă a fost când a vorbit despre esența familiei: aceea de a fi împreună, la bine și la greu. 

În momentul în care se apucă, nu îl iei de acolo, Doamne! Tot ce face, face manual. Are o mașinuță care îl ajută la șlefuit, dar tăiatul și vopsitul și restul, e tot manual. Păcat că în zonă nu avem ceva ce poți să faci. E foarte greu, ești singur, că nu ai o piață de desfacere și așa mai departe. Totuși, niciodată nu am fost adepții plecatului de acasă. Eu, în principiu, sunt mulțumită de viața pe care o avem. E o viață liniștită. Facem fiecare ce putem în familie, în gospodărie și mi se pare că până la urmă liniștea din familie e cea mai importantă. Degeaba vii cu o căruță de bani, când ai familia despărțită. Ce să mai faci cu banii? Să îi investești în singurătate?”, ne-a spus Luminița Terzea, după ce ne-a vorbit, în egală măsură de îndeletnicirea ei, de a coase goblen, începută în urmă cu 25 de ani, și care a adunat peste 160 de lucrări, și de cea a fiului ei. 

„Dacă vrei poți. La Întorsura sau oriunde”

Pe lângă cei care nu au vrut să plece niciodată în străinătate, la târg i-am întâlnit și pe cei întorși în țară, dornici de a-și dezvolta abilitățile pe pământul natal. 

Ideea acestui eveniment mi se pare binevenită în orașul nostru. Eu am mai participat la astfel de târguri, expoziții. Chiar îmi doream să mai arăt și eu ce muncesc, adică broderie manuală pe etamină. Am descoperit că pot să fac așa ceva când am pregătit pentru copiii mei trusoul pentru grădiniță. De acolo, am tot văzut și alte articole și apoi le-am adus din Italia în România. În 2015 am venit acasă în România și am adus și lucrul. Colaborez cu cineva de acolo, care îmi trimite articole și eu le personalizez pe comandă. Pe mine Facebook-ul chiar m-a ajutat, că acolo m-am promovat. Dacă vrei poți. La Întorsura sau oriunde”, ne-a spus un alt participant la Zilele Carierei, Monica Stoica. 

Peste 30 de angajatori și meșteșugari 

Și aceștia sunt doar câțiva dintre cei care au fost prezenți la Zilele Carierei, pentru că nu au lipsit creatorii de bijuterii, de aranjamente floare sau cei care fac tricouri personalizate. 

Astfel, la eveniment au participat, în total, peste 30 de angajatori și persoane practicante ale unor activități meșteșugărești (brodat, pictat, quilling, fotografie, grafică, manichiură, modelare a hârtiei, aranjamente florale din flori naturale sau artificiale). 

Aceștia au stabilit contacte unii cu ceilalți, dar și cu vizitatorii târgului, unii dintre ei fiind interesați de oferta de locuri de muncă a angajatorilor. Oferta a fost variată, cuprinzând ospătar, cameristă, operator linie, controlor calitate, mecanic auto, brutar, lucrător comercial, sudor, vopsitor, lăcătuș, strungar, frezor, muncitor necalificat, videograf, editor, animator centru de vacanță, spălător covoare, cofetar, florar, DJ, dar și inginer sau șef de echipă.  

Organizatorii evenimentului, împreună cu voluntarii Centrului pentru Tineret din Întorsura Buzăului (cărora le mulțumim pentru implicare și seriozitate) au depus eforturi susținute în promovarea evenimentului, atât on-line cât și prin distribuirea de pliante și afișe în toată Zona Buzaielor, rezultatul fiind o participare mulțumitoare a antreprenorilor și meșteșugarilor. Fiind prima ediție a unui astfel de eveniment în Întorsura Buzăului, organizatorii se așteptau la o participare mai largă atât a antreprenorilor, dar mai ales a persoanelor interesate în căutarea unui loc de muncă, știut fiind faptul că în zonă există o absorbție destul de slabă pe piața muncii. Cu toate acestea, rezultatele evenimentului sunt pozitive, au fost identificate o parte a nevoilor de forță de muncă, au fost promovate o parte a afacerilor locale și mai ales a fost identificată necesitatea organizării unor astfel de evenimente cu regularitate pentru a obișnui piața muncii din zonă cu acest tip de întâlniri între ofertanții de locuri de muncă și viitorii angajați.

Organizarea a fost una demnă de evenimente importante, participanții au avut amenajate spații decente pentru prezentare (mochetă, panouri pentru afișaj, mese, spațiu de proiecție), iar atât vizitatorii cât și angajatorii au avut asigurată tratația cu apă, sandwich și dulciuri, astfel participanții au socializat într-o atmosferă caldă, prietenoasă. Am oferit participanților tricouri personalizate, ecusoane și certificate de participare. 

Mulțumim DJST Covasna pentru susținerea și finanțarea evenimentului, AJOFM Covasna pentru sprijin, prezență și informările făcute, Centrului Pentru Tineret Întorsura Buzăului pentru implicare și nu în ultimul rând antreprenorilor locali și nu numai, precum și meșteșugarilor, pentru participare și aportul adus bunei desfășurări a evenimentului”, ne-a spus inițiatorul evenimentului, prof. Silviu Popica. 

Marele plus al evenimentului 

Organizatorii spun, așadar, că au remarcat un interes „anemic”, să îi spunem așa, din rândul vizitatorilor, însă nu se poate vorbi despre un eșec, ci, din contră, de un eveniment care  pe viitor ar putea căpăta valoare importantă în rândul acțiunilor derulate la nivelul orașului. „Niciun început nu este ușor”, au spus voci din rândul celor care și-au făcut „curaj” să ajungă vineri sau sâmbătă la târg. 

Mulțumesc echipei coordonate de Popica Silviu Ciprian pentru organizarea evenimentului Zilele Carierei 2019. Le mulțumesc voluntarilor care au investit peste 300 ore de muncă pentru ca evenimentul să fie unul reușit! Le mulțumesc angajatorilor- pentru oferte, artiștilor - pentru bucuria pe care ne-au oferit-o cu lucrările expuse și cu atelierele organizate și le mulțumesc vizitatorilor - pentru că au avut curiozitatea să vină la eveniment!

Am fost martorii unei situații paradoxale: deși există o mare lipsă de locuri de muncă în zona Buzaielor, participarea localnicilor a fost sub așteptările noastre. Cred că cei interesați mai au nevoie de timp pentru a înțelege că prin acest eveniment dorim să îi ajutăm să se angajeze.

Marele plus al acestui eveniment a fost întâlnirea artiștilor locali, care și-au prezentat creațiile cu bucurie, au făcut schimb de bune practici și au adunat idei de promovare!”, ne-a declarat și Doina Pătrunjel, organizator al târgului și coordonator al Centrului de Tineret Întorsura Buzăului.

Pregătiri în toi pentru ediția a doua 

A fost un început binevenit pentru zona Buzaielor, considerând că Zilele Carierei a adus în zonă primul târg de locuri de muncă. Iar, din fericire, munca organizatorilor este abia la început, mai ales că pregătirile pentru ediția a doua au debutat deja. 

Dorim să le îndeplinim dorința de a ne reîntâlni (n.red. artiștilor locali și angajatorilor), așa că am început organizarea Zilelor Carierei 2020! Va așteptăm alături de noi cu propuneri și sugestii!”, a încheiat Doina Pătrunjel. 

Spor la treabă și ne vedem și la anul! 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.