STIREA ZILEI 8 mai 2018

Nunți ca în povești la conacele din județul Covasna

de Geanina Lupșa | 4419 vizualizări

La sfârșitul acestei săptămâni se deschide sezonul nunților la unele din conace

Castelele din județul Covasna oferă posibilitatea cuplurilor de a-și organiza nunți de vis și de a avea parte de experiențe deosebite alături de invitați.  La nivelul județului, aproximativ 6 conace de tip castel se află în circuit turistic, doar unele din ele oferind șansa de a organiza evenimente culturale, sociale. Castelul Mikes de la Zăbala, alături de castelele Daniel de la Tălișoara și Kálnoky de la Micloșoara sunt 3 castele din județ care pe lângă faptul că pot fi vizitate și admirate, oferă și posibilitatea doritorilor de a-și organiza diferite evenimente.

Conacele din județ sunt fascinante și oferă ocazia de a petrece clipe de neuitat într-un decor rupt de realitate. Câteva din acestea, pun la îndemână servicii pentru organizarea evenimentelor speciale din viața unei persoane, cum ar fi, de exemplu, nunta.

,,Din 160 de conace tip castel funcționează cam 6-7 care sunt în circuit turistic, ca muzeu, ca hotel. La castelul Mikes din Zăbala se organizează multe nunți, evenimente. La castelul din Micloșoara încep să se organizeze evenimente de mare anvergură, nunți dar și alte festivități. La castelul Daniel de la Tălișoara se organizează mai mult team building-uri.

Orice eveniment organizat poate ajuta la promovarea acestor castele. Și un singur oaspete la un conac, la o nuntă poate să împărtășească opinia și trăirile de acolo, povestește și altora și așa se promovează”, ne-a spus analistul în turism al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Covasna, Kopacz Zsuzsa.

În decursul acestui an, la castelul  Kálnoky din Micloșoara va fi montat un cort, unde se vor putea organiza numeroase  evenimente culturale, sociale și nu numai.

Locația oferă posibilitatea de a organiza evenimente mari, dacă vremea este potrivită, pe 2 hectare jumătate, în fața unei scene. Până în vară vom avea și un cort de evenimente, care va putea deschide locația și pentru zona de nunți”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, administratorul proprietăților contelui Kálnoky, Szabó István.

Vara aceasta la castelul de la Micloșoara va avea loc și un eveniment de tip brainstorimg ce va aduce laolaltă organizatori de evenimente din întreaga țară pentru a discuta și pentru a pune în practică idei noi.

,,Undeva în luna august dorim să organizăm un Info Wedding, să încercăm să adunăm la un loc mai mulți organizatori de evenimente, până atunci o să fie și cortul deja gata. O să dorim să îi invităm nu numai pe cei din județul Covasna, ci și la nivel național, Bucureștiul, orașele mari. O să fie un fel de brainstorming, să avem tot felul de idei, să ne gândim la mai multe variante. Cortul va fi  de aproximativ 200 de persoane, iar în sala mare a castelului pot fi organizate cine private, conferințe, încap în jur de 50-60 de persoane”, ne-a spus organizatorul de nunți, Zsombori Katalin.

Cei care doresc să facă pasul cel mare și vor să-și organizeze evenimentul la un castel, trebuie să aibă în vedere faptul că nunta la un castel este mai costisitoare decât cea organizată într-un restaurant, în principal datorită investițiilor care s-au făcut în locație. De asemenea, atât nuntașii, cât și mirii trebuie să țină cont de faptul că o nuntă la castel impune câteva reguli de comportament.

,,O nuntă la un castel trebuie să fie mai costisitoare decât una organizată la un restaurant. Cel puțin dacă discutăm despre castelul de la Micloșoara, este vorba despre o locație muzeală de categoria A, adică investiția în Micloșoara a fost foarte mare, duce un spirit mai departe. Categoric trebuie să fie altfel decât un restaurant. Într-un castel cred că  trebuie să existe anumite restricții. O nuntă care este o debandadă totală, în care e posibil să se întâmple foarte multe pagube, nu își are locul la un castel.

Cred că întotdeauna la un castel locația cere ceva anume, un stil de comportament. Nu există un preț aproximativ, pentru că fiecare discuție cu un cuplu este personalizată. Depinde de câte persoane vin la nuntă, ce se cere extra, dacă se cere pentru 3 zile, dacă se cere pentru o zi. E foarte greu să spui un preț minim sau un preț maxim. Depinde dacă vin cu organizatorul personal de evenimente, sau dacă trebuie să ne ocupăm noi. Solicitările sunt diferite de la cuplu la cuplu”, a mai adăugat Zsombori Katalin.

Totodată, invitații pot fi găzduiți  peste noapte la casele de oaspeți, care sunt frumos decorate cu piese tradiționale, prin care se păstrează viu trecutul.

,,Există la Micloșoara casele de oaspeți ale contelui Kálnoky, doar că pentru aceste case de oaspeți trebuie să rezervi locația măcar cu un an înainte, pentru că există foarte mulți turiști în zona de sezon”, a mai spus Zsombori Katalin.

Nunți ca în povești, 3 zile și 3 nopți

Un alt castel din județ ce oferă posibilitatea de a organiza o nuntă de vis se află pe teritoriul satului Zăbala, castelul Mikes. Solicitările pentru acest castel vin din întreaga țară, cât și din străinătate. La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc și prima nuntă din acest an, organizată aici.

,,Solicitări sunt foarte multe, vorbim de o piață extrem de delicată, în sensul că și prețurile sunt mai ridicate decât cele practicate pe piața locală, de aceea aici vorbim de o piață pe întreaga țară. Solicitările noastre sunt și din București, Brăila, partea aceea unde e un potențial mai mare de cumpărător. Vin aici și cupluri străine. Având 50 de hectare de domeniu, e o locație excepțională.  Noi nu facem o nuntă într-o sală, noi facem o nuntă pe întregul domeniu, de mai multe zile, ca în povești, 3 zile și 3 nopți.

La sfârșit de săptămână avem prima nuntă pe anul acesta. Anul trecut a început puțin mai târziu sezonul nunților. Noi ne ocupăm de toate, de decorație, tort, meniu. Acest aspect este foarte important pentru nuntași, ei doar vin cu smokingul și rochia, iar noi ne ocupăm de restul, iar rezervarea se face cu cel puțin un an înaintea evenimentului. Mai avem o locație la Dalnic, la conacul Gaál, unde organizăm evenimente mai mici, până în 40 de persoane, mai multe botezuri”, a declarat pentru Observatorul de Covasna administratorul castelului, Albert Zoltán.

De asemenea, evenimente ce presupun un număr mai mic de persoane se pot organiza și la castelul Daniel din Tălișoara.

,,Se pot organiza nunți mai intime, mai restrânse, de obicei nunțile pe care le organizăm sunt până în 70 de persoane. Anul trecut am avut două nunți, iar anul acesta o să avem la fel”, ne-a spus administratorul castelului Daniel, Lilla Rácz.

,,Cred că nunta la castel este o idee excelentă, pe lângă faptul că mirii au parte de o nunta ca în basme, demnă de povestit peste zeci de ani, se oferă și invitaților o experiență unică, deoarece nu are loc zilnic o nuntă la castel”, ne-a spus o covăsneancă.

Cei care au visat la o nuntă la castel, au acum șansa de a-și îndeplini visul, însă trebuie să țină cont că rezervările se fac cel puțin cu un an înaintea evenimentului deoarece vara, în sezonul nunților vin în zonă și foarte mulți turiști. În anul 2017, peste 100.000 de turiști din țară, dar și din străinătate au vizitat județul nostru, majoritatea fiind atrași de brandul Ținutul Conacelor.

Sursă foto: www.castelintransilvania.ro, blog.hotelguru.ro, calatoriideweekend.ro

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.