STIREA ZILEI 23 aprilie 2013

Ne vaccinăm sau nu copiii?

de Monica Vrânceanu | 763 vizualizări

Vaccinurile încep să-i sperie pe unii părinți, care aleg riscul bolilor decât „sentințe pe viață”

O curte de justiție din Italia a dat o decizie în favoarea unor părinți care pretind că autismul copilului lor a fost declanșat de vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei). Sentința a venit după ce ani de zile s-a discutat despre efectele secundare ale acestui vaccin: temperatură mare, lipsa poftei de mâncare iar apoi instalarea autismului. Cum veștile de acest gen circulă foarte repede, mulți părinți români au început să aibă îndoilei cu privire la vaccinări.

Nici părinții din județul nostru nu fac excepție de la acest curent împotriva imunizării copiilor, chiar dacă aici numărul celor care aleg să nu facă vaccinurile sau să întrerupă schema clasică nu e foarte mare.

În afară de vaccinurile administrate imediat după naștere, nu există un control total asupra acestui proces, ceea ce lasă oarecum mână liberă părinților. Lipsa vaccinării poate ridica probleme și la înscrierea copilului la grădiniță sau la școală, deși Constituția garantează dreptul la învățătură al fiecărui cetățean român. Potrivit șefei Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Keresztély Irma, nu au existat până acum cazuri în care vreunui copil să i se refuze înscrierea la grădiniță sau școală pe motiv de nevaccinare. Informațiile neoficiale susțin însă că există în grădinițele din județ copii nevaccinați, părinții acestora prezentând la înscriere declarațiile pe propria răspundere, date în fața medicilor de familie, la momentul refuzului vaccinării.

Medicii recomandă vaccinarea, fără excepție

Toți bebelușii sunt vaccinați automat în spitale, la naștere, cu două vaccinuri: primul se administrează împotriva hepatitei virale de tip B (HVB), iar al doilea, la 72 de ore de la naștere, este vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), care în prezent se administrează doar cu acordul scris al mamei.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe, Antal Álmos, a declarat că nu au existat cazuri de refuz al vaccinării la naștere, iar chestiunea legată de efectele secundare ale vaccinului ROR este una prea delicată și care poate genera probleme pe viitor.

„Părinții au obligația să ducă la vaccinat copiii, deoarece vaccinurile previn bolile. Trebuie înțeles faptul că legislația nu prevede dreptul părintelui de a predispune la risc un minor, de aceea toată schema națională de vaccinare e obligatorie. Înainte să vorbească despre efectele ROR din auzite, părinții trebuie să se informeze care sunt bolile letale, să vadă ce complicații pot apărea în caz de nevaccinare și să nu se mai ia după bârfe medicale”, a declarat Antal Álmos, susținând că fiecare mămică primește la părăsirea Maternității un caiet de vaccinări care arată clar vaccinurile pe care trebuie să le primească bebelușul.

Medicul de familie Claudia Savu susține că nu s-a confruntat până acum cu cazuri concrete de refuz a vreunui vaccin. Claudia Savu spune că a auzit, la rândul său, voci care susțin că vaccinarea nu ar fi atât de benefică sau că ROR-ul ar putea declanșa autismul, însă spune că nimeni nu a adus până acum dovezi concrete în acest sens iar în experiența sa nu s-a confruntat cu nicio reacție adversă severă în urma administrării vaccinului ROR și în niciun caz cu declanșarea autismului la vreun copil.

Unii părinți vaccinează, alţii nu

În ceea ce-i privește pe părinți, părerile acestora sunt împărțite. Enikő, în vârsă de 35 de ani, ne-a declarat că a ales să o vaccineze pe fiica sa, Frida, care acum are patru ani.

„Am avut discuții în familie la acea vreme, iar în cele din urmă am decis să o vaccinăm, pe principiul că și noi am fost vaccinați și nu ni s-a întâmplat nimic. Cred că e mai periculoasă contactarea mai multor boli decât un risc despre care nu se știe de fapt nimic concret. Din punctul meu de vedere situația e comparabilă cu Triplul test și amniocenteza din  timpul sarcinii: adică sunt probabilități de care nimeni nu poate fi sigur, dar pun în pericol o sarcină, de cele mai multe ori în mod inutil. Am preferat un risc foarte mic decât expunerea la niște boli care dacă fac complicații pot duce la situații grave”, ne-a explicat Enikő.

O altă mămică, Ileana, spune că a ales pentru băiețelul său de un an și jumătate vaccinarea parțială: adică a făcut toate vaccinurile impuse de schema națională, mai puțin ROR.

„Am făcut restul vaccinurilor dintr-o oarecare inconștiență și din spiritul de turmă. Abia după vaccinul de șase luni am început să mă documentez serios. Așa am aflat de ROR și riscurile imense ale acestui vaccin. Am mers pe ideea că e mai bine ca cel mic să facă bolile copilăriei acum decât să le facă la 30 de ani. A fost alegerea mea, iar ceea ce mă nemulțumește în sistemul de sănătate este tocmai această îndoctrinare, în care se sare cu vaccinuri pe nou-născuți, fără informarea prealabilă a părinților – consider că e vorba chiar de un abuz”, spune Ileana, amintind de scandalul de anul trecut, când peste 100 de bebeluși s-au îmbolnăvit ca urmare a administrării vaccinului anti-TBC importat din Danemarca.

Acuză vaccinul pentru autismul copilului

Larisa are 33 de ani și un băiețel de opt ani, diagnosticat cu autism în urmă cu aproape cinci ani. Iar Larisa este una dintre mamele care acuză vaccinul ROR de starea fiului său. Spune că la acea vreme, când fiul său avea doar puțin peste un an, nu știa nimic despre posibila legătură dintre autism și vaccin, însă apoi a realizat că, după vaccin, copilul s-a transformat din unul cu reacții normale pentru vârsta sa într-unul absent, mereu „altfel” decât alți copii.

„Nu știu dacă aș băga mâna în foc susținând că ROR-ul a declanșat autismul, dar știu că e o posibilitate, mai ales că nimeni în familia mea nu are nimic de acest gen și am fost mereu perfect sănătoasă, fiind însărcinată la o vârstă ideală, la 24-25 de ani. Știu însă că azi, dacă aș fi în situația de atunci, nu aș mai face acest vaccin pe copilul meu; mi-aș asuma să facă bolile copilăriei, să lupte natural împotriva lor”, ne-a spus Larisa, arătând că nevoile unui copil autist sunt cu totul solicitante, inclusiv financiar.

Teoriile despre efectele negative, neconfirmate medical și oficial

Medicul epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Publică, Sánta Ferenc, spune că numărul celor care nu-și vaccinează copiii a crescut și în județul nostru în ultimii ani, dar nu alarmant. Potrivit lui Sánta, există un procent de 3-4% la cele 2.300-2.400 de nașteri anuale în județ care aleg să nu vaccineze. Situația nu este însă foarte clară, căci nu e vorba doar despre cei care refuză din start vaccinul ci mai ales de cei care întrerup vaccinarea – și mulți dintre ei sunt romi care o fac pe fondul lipsei de transport sau al informării, nu neapărat voit.

„Cunosc bine zvonurile despre vaccinuri și mai ales despre ROR, dar cert este că toate au fost lansate de publicații neatestate medical. Adică nicio autoritate medicală credibilă nu a ieșit să spună clar că da, ROR-ul are legătură cu autismul. Știu și de cazurile din instanțele din Italia și SUA, dar totul e discutabil. Este însă foarte clar că se poate ajunge la moarte în cazul unor complicații ale bolilor de care protejează vaccinurile – iar aici există statistici la nivel mondial”, a spus Sánta, care susține că legislația nu prevede pedepse pentru părinții care refuză vaccinarea ci amenzi pentru medicii de familie, care au obligativitatea organizării vaccinărilor. Medicul a mai spus că dacă în primele luni de viață ale unui bebeluș, mamele se preocupă de vaccinare, interesul pentru imunizare scade pe măsură ce copilul crește.

Statisticile arată că şi în 2013 România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în cinci ani, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9 la sută la vaccinul ROR, iar în 2010 chiar mai mică, de 60 la sută, cu mult sub pragul recomandat la nivel global.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.