STIREA ZILEI 5 mai 2022

Modificare parțială de PUZ în zona centrală, aprobată de CL Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1166 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința ordinară a lunii aprilie modificarea Planului Urbanistic Zonal ce vizează o parte a centrului reședinței de județ. Este vorba despre terenul cuprins între străzile 1 Decembrie 1918, Kossuth Lajos, Kőrösi Csoma Sándor și Ciucului. Demersul are legătură cu planurile autorităților de a construi în locul fostului hotel Bodoc un centru cultural modern pentru tineri. 

Am început acest proces anul trecut în februarie, a trecut mai bine de un an până am reușit să obținem toate avizele de la instituțiile deconcentrate. Astăzi suntem în această situație fericită de a putea vota acest PUZ. Vorbim despre un teren de 24.650 de metri pătrați, între străzile 1 Decembrie, Kossuth Lajos, Kőrösi Csoma Sándor și Ciucului”, a declarat în plenul CL primarul Antal Arpad. 

Mai concret, potrivit documentelor aprobate săptămâna trecută, s-a aprobat „reglementarea suprafeței de 24.650 mp ca zonă de instituții publice și servicii, precum locuințe joase și servicii, astfel încât să poată fi rezolvate atât problemele de construire, cât și cele legate de circulații, parcare și utilități”. 

În referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre se notează că „necesitatea şi oportunitatea investițiilor se justifică prin faptul că dezvoltarea economică şi socială durabilă a localității este strâns legată de îmbunătățirea calității vieții şi a nivelului de trai al locuitorilor municipiului.

Aprobarea Planului Urbanistic Zonal este solicitată de Municipiul Sfântu Gheorghe, pentru terenul situat în intravilanul municipiului Sfântu Gheorghe, str. 1 Decembrie 1918, str. Kossuth Lajos, str. Kőrösi Csoma Sándor și str. Ciucului, cu o suprafață totală de 24.650 mp, pentru reglementarea urbanistică a zonei.

Obiectivul lucrării Plan Urbanistic Zonal „Modificare Parțială PUZ Zona Centrală” str. 1 Decembrie 1918, str. Kossuth Lajos, str. Körösi Csoma Sándor și str. Ciucului – Municipiul Sfântu Gheorghe constă în actualizarea prevederilor urbanistice aferente Unității Teritoriale de Referință UTR 6, în vederea modificării și determinării regulilor urbanistice de construire în această zonă.

Suprafața de teren care face obiectul Planului Urbanistic Zonal se află în proprietatea privată a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, persoane fizice și juridice, și are o suprafață totală de 24.650 mp.

Pe terenul identificat se propun construcții cu destinație culturală (teatru, săli de conferință, bibliotecă, săli de expoziții), funcțiuni complementare funcțiunii de bază (spații alimentație publică, spații prestări servicii), parcaje, garaje aferente funcțiunii de bază”. 

Documentele Primăriei Sfântu Gheorghe precizează și că planurile urbanistice zonale sunt documentații care se întocmesc pentru zonele nereglementate sau reglementate prin PUG/PUZ, pentru care se solicită modificări ale rețelelor stradale, indicatori urbanistici etc. 

Primarul din Sfântu Gheorghe a anunțat că fostul hotel Bodoc, acum o ruină în centrul reședinței de județ, va fi demolat și locul îi va fi luat de un centru multifuncțional, un „mall” cultural, în urmă cu mai bine de doi ani. În 14 februarie 2020 s-a vorbit pentru prima dată oficial despre demers, într-o conferință de presă organizată la primărie. Autoritățile preconizau atunci că investiția se va finaliza până în anul 2024. 

Ulterior s-au inițiat demersuri pentru a realiza această investiție în parteneriat cu Fundația Sapientia și Consiliul Județean Covasna. 

În aprilie 2021, însă, o serie de documente privind acest parteneriat, mai exact hotărârile de Consiliu Local și Județean privind asocierea celor trei entități, a fost atacată în instanță de Prefectură. 

Între timp, autoritățile locale au continuat demersurile pentru a demola fostul Hotel Bodoc, iar în februarie 2022 au lansat pe SEAP o licitație publică pentru contractarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru investiția „Demolarea clădirii fostului Hotel Bodoc”. Suma pentru această achiziție a fost de 75.000 de lei, fără TVA, pentru acest demers.

De reamintit este și că fostul Hotel Bodoc a fost achiziţionat de autorităţile locale în anul 2014, cu suma de 745.000 de euro.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.