STIREA ZILEI 26 mai 2021

Mini-maratoane de vaccinare anti-COVID în satele covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 804 vizualizări

Se fac pregătiri pentru un maraton și la Sfântu Gheorghe; județul este, în continuare, printre ultimele din țară la procentul de vaccinare 

Autoritățile din județul Covasna se pregătesc să organizeze un maraton de vaccinare împotriva noului coronavirus la Sfântu Gheorghe. Acesta ar urma să aibă loc în zona noii galerii comerciale de la ieșire din oraș, dar încă nu s-a stabilit o dată anume. Până, însă, vor fi puse la punct detaliile evenimentului, de miercuri începe vaccinarea anti-COVID în satele din județ, printr-un mini-maraton care va avea loc la Micfalău, prima comună care s-a înscris în program. 

Primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc, a declarat marți, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, că a pus la dispoziția medicilor și asistenților care vor ajunge miercuri în sat o clădire renovată din zona terenurilor de fotbal, cunoscută drept clădirea popicăriei. Pe lista pentru imunizarea împotriva SARS-COV-2 cu vaccinurile Pfizer și Johnson & Johnson sunt înscrise 65 de persoane. 

Am făcut campanie cu pliante, cu afișe, pe Facebook și avem în jur de 65 de înscriși. Și eu am fost surprins de numărul mare, pentru că mă așteptam să se înscrie doar 10 – 15. Tinerii au optat mai mult pentru Johnson & Johnson, iar cei care sunt mai în vârstă pentru Pfizer”, ne-a declarat primarul comunei Micfalău. 

Vaccinarea va începe de la ora 14:00. Înscrierea este încă deschisă, iar cei care vor dori, vor putea merge și direct la fața locului cu buletinul și vor putea fi imunizați. 

Eu m-am vaccinat și am considerat că este nevoie să ajutăm oamenii. Dacă există această posibilitate de caravană este treaba noastră să îi ajutăm pe cetățeni”, ne-a mai spus edilul din Micfalău, localitate care, potrivit celor mai recente date ale Direcției de Sănătate Publică, este în top 3 județean după rata de răspândire COVID, cu 2,97/1000, după Bixad (5,26) și Mereni (3,92).  

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, ne-a declarat marți că sunt discuții ca astfel de evenimente să aibă loc în perioada următoare și la Turia și a precizat, totodată, că se va lua legătura și cu alți primari de comune din județ pentru a acoperi o arie cât mai mare. Tot el a fost cel care a numit acțiunea drept un „mini-maraton” de vaccinare.   

Am discutat cu domnul primar din Micfalău, s-au mobilizat, au venit cu spațiu, cu oamenii, pentru că se pare că sunt doritori. În măsura în care găsim sprijin la ceilalți primari, o să încercăm să organizăm și în altă parte. (...) Cu cei din Turia am discutat și așteptăm să vedem câți doritori sunt și acolo”, ne-a spus marți directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. 

El a precizat și că dacă oamenii se înscriu în prealabil, adică își anunță intenția de a lua parte la evenimentele organizate cu sprijinul primăriilor, la autoritățile locale, au posibilitate să aleagă din timp tipul de vaccin pe care îl doresc, pentru că așa, echipa de lucru va ști ce cantități de ser să aducă la fața locului. 

Se resimte o încetinire a ritmului vaccinării 

Ágoston László a spus și că pe fondul sărbătorii de Rusalii, numărul vaccinărilor a scăzut în județul Covasna, dar că oricum se resimte o încetinire a ritmului, ca de altfel în toată țara. 

Și subprefectul Cosmin Boricean a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, că organizarea de evenimente de vaccinare este necesară având în vedere că procesul de imunizare împotriva noului coronavirus a intrat pe o zonă de „platou și nu neapărat că a stagnat, dar s-a încetinit ritmul vaccinării, mai ales în zona rurală”. 

Vom încerca la nivel județean să creăm anumite acțiuni, împreună cu DSP-ul, care e cel care va coordona aceste acțiuni, împreună cu ISU, să ducem cât mai aproape de cetățean aceste vaccinuri, mai ales în zona rurală. Vom încerca, cu ajutorul primarilor, bineînțeles, ca în fiecare zonă să creăm caravane”, a mai spus subprefectul Cosmin Boricean, precizând, totodată, că în discuție este, în prezent, și localitatea Vârghiș ca destinație pentru un mini-maraton de vaccinare. 

Maraton de vaccinare la Sfântu Gheorghe

Autoritățile spun că se fac demersuri și pentru organizarea unui maraton de vaccinare, care va fi întins pe trei zile, la Sfântu Gheorghe, în zona noii galerii comerciale din oraș. 

Vom încerca să creăm niște maratoane pe perioade de două-trei zile. În momentul de față este chiar în fază incipientă, dar avem o discuție. Dorim să organizăm la nivelul noului mall creat la ieșire din Sfântu Gheorghe, împreună cu primăria, Consiliul Județean și cu DSP-ul, un maraton de trei zile într-unul din weekenduri, dar mai trebuie să avem niște discuții cu proprietarul zonei. Vrem ca undeva de vinerea până duminica, să creăm un punct fix de vaccinare, pentru că știm că în weekend și nu numai acea zonă este frecventată de oameni inclusiv din zona rurală. Cred că un astfel de eveniment ar putea ajuta. De asemenea, vom încerca să identificăm, la nivel județean diverse concursuri, evenimente, cu participare mai masivă de populație, dar evident în cadrul măsurilor legale, și și acel eveniment să îl marcăm printr-o prezență a noastră și o promovare bună a vaccinării”, a spus subprefectul Cosmin Boricean. 

Prefectul Ráduly István a spus la rândul lui că „este important ca fiecare județ să aibă câte un maraton, în această campanie de vaccinare. Este important ca toți cei care avem un cuvânt de spus să ne implicăm cât mai mult. (...) E foarte important să ajungem în mediul rural, acolo unde solicitările sunt cam scăzute”. 

Acesta a mai declarat în același context că a avut întâlniri în ultimele săptămâni cu primarii din județ și că astfel a constatat că sunt edili care solicită caravane de vaccinare.  

Mai mult, prefectul a afirmat și că a avut discuții cu reprezentanții parohiilor din județ, care au fost rugați să se implice în promovarea campaniei de vaccinare și că vor urma discuții și cu reprezentanții medicilor de familie, ca să se înscrie în număr cât mai mare în acest program, pentru că în prezent doar 33 din cei 94 de doctori de familie care au cabinete în județ oferă pacienților vaccinare anti-COVID. 

Ei sunt acei oameni specialiști care pot să intervină și să îi convingă pe cetățeni să se vaccineze”, a spus prefectul. 

Pe aceeași temă, directorul DSP Covasna a precizat că numărul medicilor de familie implicați în campania de vaccinare se menține în tendințele de la nivel național, adică o treime din total. 

La coada națională; autoritățile covăsnene sunt oarecum mulțumite 

Datele publicate marți de coordonatorii de la nivel național ai campaniei de vaccinare anti-COVID arată că județul Covasna se află în top 5,de la coadă privind procentul vaccinal la populația eligibilă, cu 17,3%, în vreme ce București a depășit 40%, iar Cluj, Sibiu sau Brașov, peste 30%. 

Totuși, autoritățile covăsnene afirmă că sunt mulțumite de felul în care au reacționat covăsnenii la campania de vaccinare.  

Noi oarecum suntem mulțumiți, având în vedere că undeva la 61.104 persoane, date furnizate de DSP luni, s-au vaccinat deja, ceea ce înseamnă că e vorba cam de o treime din populația județului”, a spus subprefectul Cosmin Boricean. 

Tot el a precizat însă ulterior că nu se cunoaște la nivel județean câte din cele peste 61.000 de persoane sunt efectiv din județul Covasna și câți sunt vaccinați în centrele din județ veniți din alte părți ale țării. 

Cifrele de marți arată că în centrele din județul Covasna au fost vaccinate până la data de 25 mai 61.416 persoane.

La aceeași dată, incidența COVID-19 era 0,53/1000, cu cinci cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.