STIREA ZILEI 14 martie 2022

Medicina prezentului și viitorului, explorată la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1224 vizualizări

Un curs din medicina viitorului, cu instrumente ale prezentului, despre cum poate fi folosit un ecograf astfel încât să înlocuiască eficient CT-ul sau RMN-ul, dar nu numai, a fost predat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe. Gazdă a fost Centrul de Cercetare, Diagnostic și Tratament Pro Vitam, iar aproape 100 de participanți, medici din Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, dar și alte zone alte țării, au luat parte fizic și online la eveniment

Workshop-ul hibrid „Explorarea ultrasonografică cu contrast în practica medicală” i-a avut drept lectori pe prof. dr. Radu Badea, prof. dr. Zoltán Harkanyi, șef lucrări dr. Mihai Socaciu și asist. Zsoka Szász. 

Pe lângă partea teoretică, cu oferirea de informații „la zi” privitoare la explorarea ultrasonografică cu contrast i.v. armonică în practica medicală, evenimentul a conținut și demonstrații în timp real despre metoda ultrasonografiei cu substanță de contrast (CEUS), tehnicile de injectare ale substanței cu contrast, avantajul și valoarea adăugată ale acestei metode ultrasonografice. 

Există mulți tineri care vor să învețe o metodă nouă ecografică, sau relativ nouă, de perspectivă, care îmbunătățește actul medical. (...) Este o oportunitate de a reuși să se rezolve anumite situații care înainte se rezolvau exclusiv prin tomografie computerizată sau rezonanță magnetică. Noi le vom rezolva parțial și cu ecografia cu contrast. Ceea ce înseamnă risc mai redus de iradiere, există o viteză mai mare a diagnosticului și poate un confort mai bun pentru pacienții care sunt examinați și care pot să comunice direct cu medicul care îi examinează”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, în pauza evenimentului, dr. Mihai Socaciu, medic primar radiologie-imagistică medicală, doctor în medicină, șef de lucrări UMF Cluj-Napoca. Acesta ne-a spus că s-a aflat pentru prima dată la Sfântu Gheorghe, unde a descoperit o clinică bine organizată și oameni interesați. 

Am venit la invitația generoasă a doamnei doctor Terza. Dânsa este persoana care a dorit să scoată în evidență această metodă. Ecografia cu contrast ar putea fi practicată mai mult. Ar aduce multe beneficii pacienților. Într-o anumită măsură poate că ar scurta lanțul diagnostic și nu ar duce pacienții prin toate metodele și s-ar ajunge relativ mai repede, în anumite situații, bine definite, la tratament. Eu cred că ăsta e rostul acestei întâlniri: colegii de aici să înțeleagă unde folosește metoda”, ne-a spus și renumitul prof. dr. Radu Badea, medic cu o experiență de peste 35 de ani, fost cadru didactic titular la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, actualmente profesor emerit al acestei instituții academice.

Despre metoda studiată sâmbătă, ultrasonografia, șeful laboratorului Pro Vitam, Fejér Szilárd, ne-a spus, printre altele, că este mai accesibilă „comparativ cu examinările de mare performanță CT și RMN. Importanța acestei metode, cu substanță de contrast, încă nu e văzută în ansamblu de medicii care nu acționează în centre mari. Dar e foarte important, pentru că substanța de contrast se administrează foarte ușor, e o metodă complet neinvazivă și se poate efectua în regiuni unde nu sunt aparate accesibile”. 

Că a fost un curs important ne-a spus-o și medicul oncolog dr. Mihaela Drăgan, care sâmbătă a fost la Sfântu Gheorghe. „Imagistica de înaltă performanță este, poate, de multe ori prea des folosită, ca să spun așa. Poate multe leziuni sunt supra-interpretate, supra-diagnosticate ca fiind metastaze sau tumori. Iată că prin tehnici care altora li se par prea simple, de multe ori putem face o diferențiere fără să recurgem la metode invazive, ca biopsia. Asta mi se pare foarte util”, a punctat aceasta. 

O parte din medicii care au participat la curs au făcut acest lucru online, dar cei care au putut lua parte fizic s-au bucurat nu doar de informațiile utile pe care le-au aflat, respectiv de argumentele de a folosi această metodă de diagnosticare, dar și de întâlnirea cu colegii lor, după doi ani grei de pandemie. 

Sunt foarte utile astfel de întâlniri și după doi ani grei de pandemie, în care toate cursurile și conferințele au fost online, este prima întâlnire cu colegi, cu speakeri de renume, cu echipa minunată de la Pro Vitam. E ca o escapadă pentru noi. Noi suntem din generația pentru care întâlnirile fizice, interacțiunile, în pauză, la o cafea, la o prăjitură sunt la fel de importante, pentru că facem schimb de experiență, schimb de cărți de vizită, de opinii medicale”, ne-a spus medicul de familie din Sfântu Gheorghe, Claudia Bândea, prezentă și ea sâmbătă la curs. 

Ca o concluzie, prof. dr. Radu Badea a punctat că locuitorii județului Covasna, dar și ai celorlalte județe, ar trebui să aibă mai multă încredere în medicii de aici, care participă la astfel de cursuri și care muncesc să se perfecționeze, pentru că astfel învață tehnici noi, care sunt, până la urmă, în interesul lor, al pacienților.  

Sursa foto: Pro Vitam. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.