STIREA ZILEI 19 decembrie 2017

Magistraţii covăsneni luptă împotriva modificărilor la legile justiției

de Iulia Drăghici - Taraș | 1221 vizualizări

Procurorii și judecătorii din județ sunt îngrijorați că propunerile parlamentarilor vor favoriza inculpații, nu persoanele vătămate

Peste 20 de oameni ai legii din județul Covasna și-au manifestat luni nemulțumirile față de propunerile parlamentarilor de schimbare a legilor justiției.

Magistraţii au protestat luni în mai multe oraşe din România, fiind nemulţumiţi de modificările propuse de parlamentari pentru legile justiţiei şi ale Codului Penal respectiv de procedură penală.  Și la Sfântu Gheorghe, în fața Tribunalului Covasna, a avut loc o astfel de acțiune de protest spontan la care au luat parte peste 20 de angajați ai Tribunalului și Parchetului.

Îngrijorările magistraților de la Tribunalul Covasna

Potrivit magistraților de la Tribunalul Covasna care au luat parte la manifestația de luni, propunerile de modificare afectează echilibrul dintre interesul societății și interesul persoanelor anchetate.

Magistrații participanți susțin că proiectele de modificare a Legilor Justiției au fost discutate cu ignorarea avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și recomandărilor MCV.

Magistrații își exprimă îngrijorarea față de modul în care se încearcă modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, modificările urmând a crea un dezechilibru între interesul general al societății, de a fi protejată de consecințele faptelor infracționale și interesul legitim al persoanelor anchetate penal de a avea dreptul la un proces echitabil și de a fi prezumate nevinovate până la o hotărâre definitivă de condamnare.

Protestul vizează atât maniera aleasă pentru desfășurarea acestui proces legislativ - în procedură de urgență, fără transparență și fără o prealabilă consultare a magistraților - cât și conținutul unora dintre propunerile avansate, care vor îngreuna actul de urmărire penală, vor slăbi capacitatea de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, în special împotriva celei mai agresive forme de ilicit juridic - ilicitul penal”, au transmis, la solicitarea cotidianului „Observatorul de Covasna”, magistrații de la Tribunalul Covasna, care au participat la protestul din 18 decembrie.

Poziția procurorilor covăsneni care au participat la protest

Și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna au trimis un comunicat de presă în care își exprimă poziția față de propunerile parlamentarilor de a modifica legile justiției.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au participat astăzi, 18.12.2017, la protestul care a avut loc în faţa Tribunalului Covasna la ora 13:00.

Procurorii exprimă îngrijorarea profundă față de maniera accelerată și netransparentă în care se organizează dezbateri atât asupra legilor privind organizarea sistemului judiciar, statutul magistratului și organizarea CSM, dar și asupra Codului de procedură penală, fără ca prevederile propuse să fie fundamentate la nivel practic și fără o analiză atentă a implicațiilor asupra sistemului normativ.

Ca parte a sistemului judiciar, procurorii au datoria să apere interesele generale ale societății. Instrumentele necesare strângerii probelor trebuie să se mențină eficiente, pentru descoperirea infracțiunilor, pentru a da relevanța principiului aflării adevărului și rolului activ, nu doar pentru a interveni - procurorii sau organele de cercetare penală - când posibilitățile de strângere a probelor au fost compromise.

Din ansamblul modificărilor propuse se desprinde concluzia că orientarea este în sensul dilatării sferei drepturilor acordate persoanelor inculpate, în detrimentul păstrării efective a garanțiilor procesuale acordate persoanelor vătămate. Practic, intervine o răsturnare a valorilor specifice unui stat de drept.

Magistraţii sunt parte a societăţii care, dincolo de statut, atunci când au nemulţumiri şi atenţionează asupra unor iminente şi majore disfuncţii de sistem, prin iniţierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalităţi care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuieşte justiţia. Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi, pentru noi toţi”, arată comunicatul semnat de Simona Ştefăniu,  procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au notat și că luni seara vor fi prezenți la protestul magistraţilor din faţa Tribunalului Braşov, „în încercarea de a trage un semnal de alarmă cu privire la modificările alarmante şi fără un studiu de impact care se doresc a fi implementate”.

Proteste ale magistraților au avut loc luni în mai multe orașe din țară, printre care și Cluj-Napoca, Brașov, Galați, Constanța, Iași, Timișoara sau București.

În capitală, aproximativ 700 de magistrați au stat, în semn de protest, pe treptele Palatului de Justiţie, între orele 17:30 și 18:30. Protestatarii au purtat în mâini foi cu prevederi din Legile Justiţiei, dar şi cu jurământul de magistrat. Unii au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Bădălău: „Magistraţii nu au dreptul să protesteze”

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, luni, la Parlament, că magistraţii nu au dreptul, prin lege, să protesteze şi a spus că, oricum, nu i se pare normal să manifesteze „preventiv”, potrivit News.ro.

„Magistraţii nu au dreptul să protesteze. Prin lege nu au voie să protesteze. Este o lege care nu este încă finalizată. Atunci pentru ce protestează? Amendamentele sunt nişte proiecţele mai mici care sunt sau nu aprobate. Inclusiv colegii mei de la Camera Deputaţilor au depus amendamente care au fost respinse. Posibilitatea asta există şi la Senat. Să manifestăm preventiv nu mi se pare normal”, a declarat Niculae Bădălău.

Pe de altă parte, senatorul este de părere că PSD nu a comunicat foarte bine aceste modificări deoarece legile sunt încă în faza de dezbatere, iar până ajung la Senat, care este camera decizională, pot avea alt conţinut, mai notează News.ro.

Legile justiţiei au intrat, luni, într-o procedură accelerată de dezbatere şi vot, fiind posibil ca până miercuri sau joi să fie aprobate toate cele trei proiecte. Rapoartele şi pentru dezbaterea din plenul Senatului vor fi făcute tot de Comisia specială condusă de Florin Iordache.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută cele trei legi ale Justiţiei: luni a fost dat votul final pe legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iar miercuri au fost votate legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind funcţionarea CSM, arată site-ul de știri menționat.

Senatul este forul decizional în cazul tuturor celor trei acte normative.

Sursă foto: Sepsi Radio

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.