STIREA ZILEI 26 noiembrie 2019

Între PNL și PSD, covăsnenii au ales... să stea în case

de Iulia Drăghici - Taraș | 1063 vizualizări

Prezența foarte scăzută la vot nu îi miră pe politicienii covăsneni  

Pentru aproape 74% din electoratul covăsnean alegerile de duminică, care au stabilit cine ocupă cea mai înaltă funcție în Stat, nu au suscitat suficient interes cât să se prezinte la urne. Cauzele, spun politicienii din județ, sunt multiple: de la lipsa unor mesaje țintite care să vizeze comunitățile maghiare și până la demobilizarea electoratului UDMR. 

Rezultatele alegerilor prezidențiale sunt destul de clare, nu doar la nivel național, ci și în ceea ce privește județul Covasna. Și aici Klaus Iohannis a câştigat detaşat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu 72,93% din voturile valabil exprimate. 

Potrivit Autorității Electorale Permanente, Klaus Iohannis a fost votat în județul nostru de 32.404 persoane, în timp ce Viorica Dăncilă a obţinut 12.027 voturi.

Prezența la vot însă a lăsat mult de dorit, pentru că doar 25,86% dintre votanții covăsneni s-au prezentat la urne, cu mult sub raportarea la primul tur, când s-a înregistrat o prezență de 37%.

AEP arată că la scrutinul de duminică au participat 47.095 persoane în județul Covasna, iar numărul voturilor valabil exprimate a fost de 44.431. 

PNL Covasna are informații că cetățenii maghiari nu au votat pentru că așa li s-a cerut 

Rezultatul îi bucură pe reprezentanții județeni ai Partidului Național Liberal, care au câștigat în aproape toate secțiile de votare din județ, cu excepția unora din zona Baraoltului. Aceștia spun totuși că se declară dezamăgiți de prezența scăzută la vot, dar și de faptul, după informațiile pe care aceștia le au, că au fost oameni care au fost sfătuiți fie să nu iasă la vot, fie să voteze candidata PSD. 

Suntem mulțumiți de rezultat, mai ales de faptul că există diferență mare de procent între noi și PSD, care spera să câștige, dar sunt puțin dezamăgit că nu au ieșit maghiarii la vot așa cum speram noi că va fi. Din informațiile pe care le-am avut, au fost și mesaje pe care le-au primit cetățenii, în sensul în care să voteze cu candidata PSD-ului. Nu ne bucură treaba asta, dar acceptăm ceea ce dânșii au hotărât. Noi le mulțumim și maghiarilor și românilor care au participat la vot și care au votat Klaus Iohannis”, ne-a spus președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian. 

Acesta a pus pe seama lipsei de implicare a liderilor UDMR diferența așa de importantă în ceea ce privește prezența la vot de acum (26%) și cea din urmă cu cinci ani (50%), când în turul doi s-au înfruntat tot candidații PNL și PSD. 

Situațiile sunt puțin diferite. Acum cinci ani a existat un mesaj din partea liderilor maghiari pentru participarea la vot, dar de data asta nu, din păcate. Cred că cel mai mult au contat mesajele lui Kelemen Hunor și Antal Árpád, care aproape pe față au transmis ca să nu meargă electoratul maghiar la vot. Nu știu care a fost strategia dumnealor, dar pe noi ne întristează faptul că nu a ieșit electoratul maghiar la vot. În Covasna suntem toți sub influența acelorași probleme existențiale, de aceea cred că cei care au fost la vot au înțeles că ne raportăm la aceleași valori. (...) Noi, Partidul Național Liberal am susținut întotdeauna că avem o relație bună atât cu conducerea locală sau județeană a UDMR, cât și cu cetățenii în sine. Noi, practic, am considerat că mergem împreună pentru că suntem, așa cum vă spuneam, la fel supuși presiunilor toți, și români și maghiari. Dar de data asta noi am avut informații și am simțit că cetățenii maghiari nu merg la vot pentru că li s-a cerut să nu facă treaba asta”, ne-a spus președintele PNL Covasna. 

PSD Covasna vrea să învețe din greșeli 

Președintele PSD a ținut să puncteze că în ciuda absenteismului înregistrat în județ, în comunitățile românești mobilizarea a fost aproape de media națională. 

Am remarcat un absenteism la vot în rândul comunităţii maghiare, normal, oarecum, în condiţiile în care UDMR nu a susţinut pe faţă niciunul dintre candidaţi, lăsând la libera alegere a cetăţenilor, iar în atare condiţii, desigur, că au ieşit foarte greu la vot. În zona românească procentul de participare la vot a fost, conform estimărilor noastre, în jur de 40%, deci aproape de media pe ţară (...) Acum lumea va putea vedea ce a însemnat guvernarea PSD şi ce va însemna guvernarea liberală şi care vor fi beneficiile pentru oameni”, a mai spus Horia Grama, pentru Agerpres. 

În ceea ce privește rezultatul obținut în județ de candidatul PSD, președintele filialei covăsnene s-a arătat dezamăgit și spune că va învăța din greșeli. 

Suntem dezamăgiţi, ne-am fi dorit, desigur, ca Viorica Dăncilă să câştige alegerile prezidenţiale, pentru că astfel ar fi fost un echilibru pe scena politică. Dar nu dezarmăm, continuăm lupta. PSD va fi în opoziţie şi vom arăta ce înseamnă adevărata opoziţie. Urmează alegerile locale, iar apoi cele parlamentare din toamna anului viitor şi avem speranţa că ne vom redresa şi vom ajunge din nou prima forţă politică a ţării (...) Desigur, va trebui să facem o evaluare internă, pentru că am avut şi noi greşelile noastre, fără doar şi poate, să facem strategii şi mai ales să învăţăm să ne adresăm electoratului, pentru că PSD a făcut foarte multe lucruri bune, dar nu am ştiut să le prezentăm. Deci, va trebui să găsim noi căi de comunicare şi relaţionare”, a mai declarat pentru Agerpres, Horia Grama.

UDMR Covasna: „Iohannis a fost singurul președinte după 89 care nu a binevoit să ne transmită două rânduri de urări de bine de 15 martie”

Nici liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) nu se declară mirați de rezultat, și cu atât mai puțin de prezența scăzută la vot. 

La cum s-a simțit atmosfera din România și sondajele din ultimul timp, acest rezultat era așteptat. În ceea ce privește prezența la vot, din câte m-am uitat eu, la circumscripțiile cu populație preponderent maghiară a fost sub 20%. (...) Asta este foarte logic pentru că domnul președinte Iohannis nu numai că niciodată nu a luat în considerare comunitatea maghiară, dar, de pildă, a fost singurul președinte după 89 care nu a binevoit să ne transmită două rânduri de urări de bine de 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Toți, Iliescu, Constantinescu, Băsescu au luat stiloul și ne-au scris „La mulți ani!”. Nici după solicitările noastre, domnul Iohannis nu a binevoit să facă acest lucru. Și atunci ce ar trebui să aștepte de la comunitatea maghiară? Comunitate de la care, de altfel, a primit cele mai multe voturi acum cinci ani, pentru că pe lângă Sibiu, proporționat, din Harghita și Covasna a primit cele mai multe voturi. (...) Iar doamna Dăncilă nu a vrut sau nu a putut să rezolve o problemă foarte arzătoare pentru noi, cea de la Valea Uzului. (...) Și uite că s-a simțit”, ne-a declarat președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor. 

Acesta a punctat totuși că deși nu a susținut pe nimeni în cursa pentru Cotroceni, partidul nu a îndemnat cetățenii să nu își exercite dreptul la vot, dar că aceștia au subînțeles acest mesaj. 

Noi suntem democrați și întotdeauna am spus că a participa la un vot este un drept democratic, deci noi susținem ca întotdeauna omul să participe la vot, însă din tot ceea ce s-a întâmplat, oamenii au înțeles la perfecție și au acționat cum au considerat de cuviință. Noi când mobilizăm mobilizăm și când nu spunem nimic, nu iese lumea la vot. S-a văzut”, a completat Tamás Sándor, care a mai precizat că următorul mandat al lui Klaus Iohannis ar putea fi unul de impact și pentru comunitățile minoritare din România, având în vedere că nu mai este unul care să prezinte miză politică pentru acesta. 

USR Covasna vede un risc de izolare 

În tabăra USR din județul Covasna, rezultatul alegerilor este unul așteptat și îmbucurător, pentru că arată că România a ales o cale spre modernism. 

Îi transmitem felicitări lui Klaus Iohannis, îi dorim un mandat mai activ în sensul schimbării țării. Noi realizăm că România are o viteză mai moderată pentru o restructurare profundă, dar a ales calea spre statul de drept, spre modernism și spre viitor. Este o victorie a lui Klaus Iohannis care obligă. După trei ani siniștri care păreau că nu mai au sfârșit, putem să ne gândim cu speranță legitimă la ceea ce va urma, adică o restructurare a Statului și o schimbare de paradigmă în politica românească”, ne-a declarat președintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilárd. 

În ceea ce privește absenteismul electoratului covăsnean, USR Covasna o vede ca pe o problemă care nu ar trebui tratată superficial. 

Noi, aici în zona HarCov, Covasna și Harghita, suntem o societate categorică, cu care constant trebuie vorbit, comunicat. Dacă nu se vorbește și nu se comunică cu comunitatea maghiară, rezultatele o să fie ca cele de ieri. Punct. Ăsta este punctul meu de vedere. Asta este și o problemă la care lucrăm și noi. Adică trebuie să venim cât mai curând cu un mesaj palpabil, chiar și un program de guvernare privind minoritățile, pentru că altfel nimic, nimic, nimic, nu se va schimba în cele două județe. (...) Din păcate, există riscul să ne izolăm și mai mult decât ne-am izolat până acum, și aici mă refer la comunitatea maghiară”, ne-a spus Dulanyi-Balogh Szilárd.

PPMT Covasna: „Oricând ai de unde alege trebuie să îți dai cu părerea”

În rândul comunității maghiare sunt și reprezentați, ca de exemplu liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) din județ, Bálint József, care nu văd cu ochi buni neimplicarea cetățenilor în procesul electoral, mai ales că acesta este un drept obținut cu greu.  

Cam toate partidele maghiare au sugerat alegătorilor că nu au ce aștepta prea mult de la niciunul dintre candidați. Probabil alegătorii chiar așa au și  simțit și de aceea le-a fost ușor să asculte aceste îndemnuri. Nu chiar toți, pentru că unii au fost responsabili, pentru că au înțeles că nu aveau ce aștepta nici dintre cei 14 pretendenți la funcție din primul tur. (...) Eu am fost la vot, este un drept câștigat și am avut posibilitatea de a alege. Eu așa consider că trebuie să folosim acest drept. Celor care m-au întrebat le-am zis că mă duc la vot, pentru că oricând ai de unde alege trebuie să îți dai cu părerea. Eu am trăit în perioada în care am avut pe toate listele doar un candidat. Și nu mi-a plăcut. (...) Să nu participi la vot pentru că  un candidat nu e pe gustul nostru nu este bine. Trebuie să fim și noi prezenți acolo, ca să se vadă că oamenii chiar sunt interesați de democrație. Acum, aproape că așa se știe, că cei din Harghita și Covasna aproape că au boicotat alegerile. Eu nu văd rostul acestei acțiuni”, ne-a spus Bálint József. 

Între timp, la nivel național PNL își savurează victoria, cu cele aproape 66 de procente adunate, iar PSD, cu cele 34%, caută soluții să iasă din criză. Asta în vreme ce în județul nostru s-a așternut o liniște, prin care, când și când, răzbate ca un ecou mesajul răspândit la nivelul opiniei publice și împărtășit de pensionari la rând la supermarket că „unul are șase case, altul șase clase”. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.