STIREA ZILEI 15 ianuarie 2020

Infernul din Australia, prin ochi de covăsnean

de Iulia Drăghici - Taraș | 6668 vizualizări

Experiența tinerei care a plecat de la Polul Frigului din România, în Australia care arde la propriu 

Dezastrul cauzat de incendiile din Australia, abia stăpânite, pare departe de noi, mai ales când vedem în jurul nostru copacii înzăpeziți, ceața densă și rece, neaua rămasă pe ici, pe colo sau mașinile înghețate. Dar cum resimte un covăsnean, obișnuit cu iernile din România, infernul australian? 

Bianca Buliga Crăciun, covăsneancă originară din Întorsura Buzăului, despre care am mai scris în paginile ziarului nostru pe diverse teme, de la voluntariat, la călătorit în familie și care în anii trecuți locuia la Cluj-Napoca, s-a mutat cu familia ei de trei luni în sudul Australiei. Cam pe atunci izbucneau rând pe rând focuri în această țară și fiecare zi venea cu vești înfricoșătoare: pierderi de vieți omenești, păduri rase de pe fața pământului, sute de milioane de animale moarte, afaceri distruse. Un om, de altfel iubitor al mediului, ecologist, Bianca trăiește acum pe viu, dintr-o întorsătură a sorții, drama australienilor.  

Ignoranța, deși se spune că este o binecuvântare, este și foarte periculoasă. Este nevoie să se înțeleagă acum faptul că nu mai avem timp să punem la îndoială strigătul naturii”, ne-a spus, printre altele, tânăra, în cadrul unui interviu în care am rugat-o să ne povestească despre viața în această nouă țară, îngenuncheată de catastrofe. 

Din octombrie ard într-una tufișuri, păduri, rezervații, animale și casele oamenilor. Știam că există o perioadă în care sunt incendii, însă nu începea niciodată din octombrie, când încă era primăvară aici. De obicei incendiile erau în jurul lunii ianuarie - februarie când aici este cea mai călduroasă lună și nicidecum de așa proporții și necontrolabile”, ne-a mai explicat Bianca. 

Temperaturi de 47 de grade 

Tânăra spune că mutarea sa în „țările cale” a coincis, din nefericire, cu criza care lovea continentul și că perioada sărbătorilor de iarnă va fi una pe care nu o va uita curând. 

Eu am fost șocată de la început de amplitudinea dezastrului. Nu puteam să înțeleg ce se întâmplă și de ce. La mijlocul lunii decembrie a fost o săptămână foarte călduroasă (temperaturi peste 47 de grade) și atunci au izbucnit incendii și în Sudul Australiei, unde suntem noi. Au ars zile întregi foarte mult pământ și multe podgorii din dealurile din jur. Privind încercările pompierilor de a stinge focurile și neputința oamenilor și afacerile lor distruse într-o parte a Australiei unde incendiile nu erau nicidecum atât de puternice, mi-am dat seama că este grav ce se întâmpla. Apoi de Crăciun s-a înrăutățit totul, iar pe 31 decembrie a fost un apogeu. Insula de lângă noi, Insula Cangurilor a ars în aproape jumătate din suprafață”, ne-a explicat Bianca Buliga Crăciun. 

Chiar dacă focurile au izbucnit și se manifestă ceva mai departe de zona în care locuiește, Bianca spune că peste tot în țară se resimt efectele, printre care nivel crescut al poluării cu avertizări de pericol în a ieși din case și cenușă care cade din cer. 

Sunt zile cu mult fum. Ieri, de exemplu, aplicația pe care am instalat-o și îmi arată nivelul poluării îmi arăta că este periculos să ieșim afară și ne îndrumă să stăm în case, cu ușile și ferestrele închise. Spre dimineață cădea cenușă din cer de la focurile de lângă. 

Este copleșitor tot ce se întâmplă și deși încercăm să ajutăm cum putem, tot ne simțim neputincioși. După catastrofa de la Crăciun, când au ars foarte multe vinării din jurul dealurilor din Adelaide, comunitatea s-a comportat foarte frumos. Știind numele vinurilor, am încercat pe cât posibil să cumpărăm și consumăm vinurile lor pentru a îi ajuta cât de cât să facă față la pierderile mari pe care le-au suferit. 

Este incredibil de dureros să mă gândesc la durerea animalelor omorâte atât de brutal, neputincioase în fața focului. Tot ce putem face e să donăm pentru a fi îngrijite cele salvate, însă sunt foarte multe animale care trebuie eutanasiate pentru că sunt mult prea arse”, explică tânăra. 

Fiecare acțiune contează 

Totodată, Bianca spune că fiecare dintre noi ar trebui să ridice ochii de la problemele personale, să vadă lucrurile în ansamblu, să analizeze și să își pună semne de întrebare legate de cât de natural li se pare ca de Crăciun să fie 16 grade sau inundații în fiecare vară și alte fenomene asemănătoare. 

Se întâmplă ceva și nu e deloc bine. Deși este adevărat că incendii se întâmplau în fiecare an în Australia, nu e normal să fie pe suprafețe atât de mari și imposibil de stins. De 3 luni pământul arde non-stop. (...) Temperaturile sunt cu mult peste media care ar trebui, iar șansele de ploaie sunt minime. Am avut zile în care părea că va veni o furtună care să spele tot, însă vedeam doar fulgere care aprindeau și mai mult pământ și nicio urmă de apă. Aș vrea ca oamenii să conștientizeze că deși pare că Australia e departe de ei și sunt în siguranță, acesta poate fi doar începutul unui șir lung de evenimente înspăimântătoare care să afecteze tot globul. Sunt sigură că la știri arată îngrozitor ce se întâmplă aici, însă este mai rău de atât să vezi fețele oamenilor care în 10 minute și-au pierdut identitatea, voluntarilor pompieri care sunt epuizați, dar nu se pot opri și sunetul animalelor arse de vii. Trebuie să ia acțiune ACUM”, spune Bianca. 

„Să nu încercăm să schimbăm 1.000 de oameni, ci să luăm măsuri în cercul nostru”

La rândul ei, a căutat și implementat o serie de soluții prin care să nu mai polueze și a ajuns la concluzia că dacă vrea să aibă impact, trebuie să îi convingă întâi pe cei din cercul de prieteni, sfat pe care îl transmite tuturor celor interesați să facă o schimbare.  

„Încercam și înainte să caut soluții, să nu mai poluez așa mult și să îi ajut și pe cei din jurul meu să conștientizeze impactul lor asupra ecosistemului. Este infernal ce se întâmplă aici, să văd direct atât de brutal rezultatul distrugerii noastre, așa că voi încerca să caut și mai multe soluții pentru a diminua urma mea și a familiei mele. Poate ăsta e răspunsul, să nu încercăm să schimbăm 1.000 de oameni, ci să luăm măsuri în cercul nostru. Dacă se vor axa pe asta, nu mai pare așa de imposibil de făcut și va avea un impact mai mare”, ne-a mai spus Bianca Buliga Crăciun. 

Totodată, aceasta a lansat pe Facebook o strângere de fonduri prilejuită de ziua sa de naștere care se apropie, iar banii astfel strânși de la apropiați sau cei care vor să sprijine cauza îi va dona Fondului de sprijin al voluntarilor Fundației CFS. 

Sunt niște ființe umane uimitoare care își oferă voluntar timpul pentru a ne salva pe toți. Focul trebuie oprit pentru binele nostru, cât și pentru a salva toate animalele care suferă în pădurile ce ard. Noi putem căuta adăpost, însă ele mor intoxicate de fum și ard de vii. Putem contribui cum putem la a minimaliza impactul asupra lor și al nostru. Chiar dacă Australia pare departe, aceste focuri vă afectează și pe voi”, transmite Bianca pe pagina dedicată strângerii de fonduri, care are până acum aproape jumătate din suma propusă, de 888 de lei.

Între timp, chiar dacă de câteva zile a început să se reușească limitarea dezastrului, bilanțul incendiilor devastatoare de vegetație arată că au ars peste 6,3 milioane de hectare de teren, nenumărați copaci au fost doborâți, jumătate de miliard de animale au murit și că zone uriașe din mediul natural al continentului au fost distruse.  

Mai mult, agenţia spaţială americană NASA informează că fumul dens emanat de incendiile de vegetaţie din Australia va face înconjurul lumii şi va reveni în ţară, potrivit Press Association.

Așadar, nu putem spune că de aici, de departe, de unde e răcoare și bine putem sta detașați de ceea ce se întâmplă în Australia. Un singur Pământ avem și ar trebui să învățăm, chiar și acum, să avem și mai multă grijă de el! 

Sursă foto: Facebook/ Crăciun Buliga Bianca, BossLogic Inc, Lyndal PN. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.