Încep lucrările de reabilitare a drumului dintre Valea Mare și Întorsura Buzăului
Tronsonul de 22,5 de kilometri va costa peste 23 de milioane de lei
Lucrările de reabilitare a drumului județean (DJ) 121A vor începe luna viitoare, potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor. Contractul de execuție a fost încheiat între conducerea CJ Covasna și cele 2 firme care au câștigat licitația, vineri, 8 iunie, la Căminul Cultural din Valea Mare, în cadrul unei ședințe.
Modernizarea DJ 121A vizează asfaltarea unui tronson de 22,5 km, începând de la DN13E, Boroșneul Mare - Boroșneul Mic - Valea Mare - Sărămaș - Întorsura Buzăului. Valoarea investiției este de 23.500.000 de RON, finanțarea venită din partea Guvernului, alocată județului Covasna prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), plus contribuția proprie a Consiliului Județean Covasna.
Conform contractului de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare este de trei ani.
Lucrările vor începe de luna viitoare
„Această lucrare a fost câștigată prin licitație, de un consorțiu alcătuit din două entități: Drumuri și Poduri Covasna și o firmă din Brașov. Semnăm contractul de execuție, dar mai durează procedural: garanție, bancă(…) Asta înseamnă că luna viitoare începe efectiv și munca fizică”, a precizat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în cadrul ședinței de vineri.
Platforma drumului va fi de 8 metri, partea carosabilă asfaltată de 6 metri, iar acostamentul 2x1 metri.
„Sunt 5 tronsoane de execuție. Pe 5 tronsoane, în general, vor fi 30 de cm de stradă de bază și 2 straturi de asfalt, unul de legătură și unul de uzură de câte 5 și 6 cm”, a mai adăugat președintele CJ Covasna.
Pe tronsonul 3 vor rămâne 2 kilometri neasfaltați, din cauza faptului că este o zonă cu terenuri dificile de fundare.
„Pe tronsonul 3 va fi o distanță de 2 kilometri care nu va fi asfaltată, este vorba despre curba după mănăstire, spre Valea Mare, unde conform tuturor studiilor tehnice nu se poate pune asfalt, deoarece este o mlaștină, acolo vor fi 50 de cm blocaj din piatră brută, balast de 30 cm, 15 cm piatră spartă și 10 cm îmbrăcăminte macadam. În total, 1 m va fi făcut și acolo dar din piatră balast și macadam pentru că nu rezistă acolo asfaltul. Deci înăuntrul tronsonului 3 vor fi 2 km cu macadam, însă cu siguranță, de la Întorsura Buzăului, din zona Buzaielor spre mănăstire va fi asfalt, iar după, în curbă spre Valea Mare va fi în tronsonul 3 această soluție tehnică”, a mai spus președintele CJ Covasna.
Tot acesta a mai precizat faptul că „Valea Mare este cea mai micuță comună pe acest tronson de drum, însă, pot să afirm aici, în premieră că această micuță comună este cel mai mare beneficiar al lucrării, ca și lungime, ca și investiție”.
Reabilitarea acestui drum înseamnă „vitalitate” pentru comuna Valea Mare, potrivit primarului Gheorghe Avram.
„Cred că este o zi istorică pentru Valea Mare, să ajungem să se semneze acest contract(…) Dacă nu se face acest drum, Valea Mare este pe cale de dispariție”, a menționat acesta.
De asemenea, cele 43 de drumuri laterale care se intersectează cu drumul județean se vor amenaja pe minim 25 de metri.