STIREA ZILEI 31 ianuarie 2020

În turism stă speranța comunei din „vârful lumii”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4874 vizualizări

Consiliul Județean Covasna are planuri îndrăznețe pentru dezvoltarea zonei Comandău  

După ce au anunțat că au cumpărat Planul înclinat din Covasna – Comandău, autoritățile județului spun că urmează ani frumoși de acum încolo pentru dezvoltarea turistică a localității Comandău, aflată la cea mai mare altitudine din județ. În acest sens, construirea unei pârtii de schi ar putea deveni un obiectiv de viitor, dar lista investițiilor are mult mai multe puncte de interes. 

Cu brazii îmbrăcați în hainele albe, pădurea care însuflețește fiecare mișcare și cerul albastru, nici nu e de mirare că deja de 13 ani, zona Comandău devine în ianuarie un „punct fierbinte” al iubitorilor de mașini de mare viteză. Nu era un loc mai potrivit pentru Raliul Zăpezii și de asta s-au convins și participanții care vin, în 31 ianuarie – 2 februarie, din toată România, dar și din Ungaria, Italia sau Bulgaria, în localitatea care se află în inima pădurii, mai aproape de cer decât oricare alta din județ. 

Dar nu doar profesioniștii și amatorii lumii raliului pun pariu pe potențialul comunei Comandău, ci și autoritățile județene, care au început demersuri interesante și clădesc planuri așișderea. 

Cu siguranță o să schimbăm mentalitatea turistică din zona Comandău. (...) I-am spus primarului de mai multe ori deja că se schimbă localitatea. Vă dați seama că dacă zilnic vin 50 de oameni și săptămâna se va schimba, de aceea trebuie să se facă și altceva decât ceea ce există”, ne-a spus, în cea mai recentă conferință de presă, Tamás Sándor. 

De fapt, sprijinul Consiliului Județean pentru dezvoltarea comunei Comandău a început cu ani în urmă, după cum declară aleșii județeni. A început să fie mai vizibil încă de anul trecut, la final de octombrie, când s-a inaugurat centrul de agrement din comuna-sat, investiție, cifrată în final la 6,2 milioane de lei. 

Planul Înclinat, o legendă care va necesita eforturi uriașe 

Un alt pas important, care va avea rolul să aducă la cunoștința cât mai multor oameni că această comună, Comandău, este o bijuterie încă nedescoperită este celebrul Plan Înclinat cu funicularul gravitațional - monument unic în lume. 

Linia de cale ferată cu ecartament îngust Covasna–Térrét a fost pusă în funcțiune în 1892, traseul căii ferate a fost conceput astfel, încât să ocolească localitatea Covasna, dar, în Voinești, trece în imediata apropiere a caselor, urmând să ajungă în minunata Vale a Zânelor. Aici se afla stația cu trei linii de cale ferată deoarece aici se făcea conexiune, prin funicularul gravitațional – astăzi monument de istoria tehnicii unic în lume – la rețeaua feroviară extinsă din zona Comandăului”, arată istoricul obiectivului. 

Acesta este și motivul care îi face pe conducătorii județului să spună că au cumpărat mai degrabă o legendă, care va necesita timp și investiții pentru a fi readusă la strălucire. 

Terasamentul a fost făcut în 1880. Vă dați seama că nu mai e funcțional. Nimeni să nu creadă că pe 1 martie o să meargă acolo brici, cu autorizații. Vrem să facem un lucru corect, în primul rând. Am cumpărat încă 5 hectare de teren în mijlocul Comandăului, adică beton, fier, paragină, atelier de făcut cherestea, de reparat vagoane. Prima dată trebuie să ne gândim ce vrem să facem, apoi facem un plan, după aceea o să demolăm, după aceea o să dezafectăm și după aceea o să începem să construim. Asta mai durează. De asta am spus și în plen (n.red. în ședința Consiliului Local din 23 ianuarie a.c.) că am cumpărat o legendă. Și o posibilitate. Dar pentru asta ne trebuie timp, timp. Vom face cu siguranță”, a punctat Tamás Sándor. 

Localitatea unde clima chiar permite construirea unei pârtii de schi 

Dar pe lângă acest obiectiv sunt multe alte idei care pot fi puse în aplicare mai repede și cu mai puțini bani decât Planul înclinat. Acest aspect a fost dezbătut și de consilierii județeni în cea mai recentă întâlnire ordinară, când s-a vorbit despre ideea construirii unei pârtii de schi. 

Având în vedere investiția pe care am făcut-o recent, întrebarea mea este dacă la Comandău avem și spații de cazare? Părerea mea este că acolo este singurul loc din județ unde sunt condiții pentru construirea unei pârtii de schi. Există zăpadă naturală și cred că ar trebui luată în considerare această idee”, a spus consilierul județean Pethő István.  

Intervenția a primit răspuns din partea lui Tamás Sándor, care a dat asigurări că pe viitor se vor întâmpla lucruri mărețe. 

Mergem pas cu pas. Nu putem tot deodată. V-am spus, în ultimii 10 ani de zile, în comuna Comandău am rezolvat sistemul de apă potabilă, prima dată în istoria comunei am rezolvat asfaltarea a trei străzi, plus piatră cubică pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați. Tot în anii care au trecut, ați văzut că am predat deja centrul nostru de agrement, am adus la Comandău o sală de sport, anul trecut am finalizat un teren de fotbal, am sprijinit tehnic, juridic și financiar demersul lor pentru a obține o nouă școală, (...) pentru care s-a turnat fundația. Vrem să schimbăm macazul la Comandău, în sensul pozitiv al cuvântului. Va fi o schimbare de concepție și în sens turistic, iar în acest concept se înscrie și pârtia de schi. De altfel, terenul de schi este în proprietatea fondului public și este vizavi de terenul unde noi acum am cumpărat, deci dezvoltarea o să fie uniformă”, a punctat președintele CJ. 

Poteci didactice pentru studierea plantelor carnivore 

Ulterior, acesta ne-a declarat că în viitorul apropiat vor fi amenajate chiar și poteci didactice, prin care cei interesați vor putea vedea îndeaproape flora și fauna zonei. 

La Comandău, la 15 minute de sat, există un tinov care este la fel de frumos ca cel de lângă Lacul Sfânta Ana. Este Tinovul Mlăștinos de la Comandău, pe care vrem să îl dezvoltăm cu poteci didactice, puse la punct. Pe lângă afine roșii sunt și plante carnivore, despre care foarte puțini știu. Se poate face o altă mentalitate în ceea ce înseamnă dezvoltarea turistică a zonei Comandău”, ne-a explicat Tamás Sándor. 

Drumul de acces, spaima turiștilor 

Totuși, de multe ori, pe buzele vizitatorilor a stat întrebarea dacă nu se poate face ceva în legătură cu drumul de acces spre comună, care este deseori folosit ca drum forestier.

„Noi suntem mulțumiți de Consiliul Județean și că a început să investească în comună, dar subliniez și răspund totodată și la o altă întrebare - toate investițiile sunt binevenite, dar oamenii de aici vor ca și drumul între Comandau și Covasna să fie asfaltat, că dacă nu ai infrastructura, în cazul nostru asfalt, nu ai cum să faci turism. Și acuma în fiecare weekend sunt sute de turiști că este zăpadă, dar și vara trebuie să avem drum ca să facem turism”, ne-a spus un locuitor al comunei, membru în Consiliul Local, Nemethi Gyula. 

Totuși, se pare că acest deziderat nu va fi îndeplinit prea curând, nu doar pentru că ar fi vorba de costuri uriașe, ci și pentru că asfaltarea ar putea dăuna farmecului zonei, spune președintele CJ Covasna.

Este un drum comunal, este în administrarea orașului Covasna. Tehnic nu permite să ai acolo un drum mai larg sau un șanț. Sincer să vă spun, sunt porțiuni lungi unde nu poți face un drum cu șanț, cu terasament, cu ce îi mai trebuie. În plus, este în permanență exploatare forestieră grea. Nici nu știu dacă ar trebui acolo asfalt. Unii zic că zona își pierde farmecul dacă se duce asfalt. (...) Decizia este totuși în sarcina orașului Covasna. Suntem alături de ei și în fiecare an dăm bani grei, vară, iarnă, pentru întreținerea drumului respectiv”, a explicat Tamás Sándor. 

Administratorul public al județului Covasna, Kovács Ödön, a menționat că în urmă cu mai bine de șase ani a fost realizat un proiect care viza reabilitarea totală a drumului în cauză, dar și la vremea respectivă estimarea costului s-a ridicat la 20 de milioane de euro. 

„Toată lumea să viseze turism”

Comuna Comandău a luat ființă în 1889, arată site-ul Primăriei, care punctează că atunci și mulți ani apoi, principala activitate din zonă era axată pe prelucrarea lemnului.  

Mici întreprinderi de prelucrare a lemnului mai funcţionează şi azi în sat, din pădurile aflate în proprietate privată lemnul este transportat cu camioane. Înfiinţarea, dezvoltarea Comandăului, sursa de trai a locuitorilor a fost definită mereu de lemnul exploatat, din acest motiv desfiinţarea centrului forestier (1999) a însemnat o adevărată problemă.

Localnicii au descoperit repede comorile naturii, peisajele turistice şi au pus bazele mai multor ramuri ale turismului. Au înfiinţat pensiuni moderne, bine dotate, funcţionează mai multe unităţi comerciale. Aşezarea se reînnoieşte treptat, se construiesc din ce în ce mai multe case şi din ce în ce mai mulţi vizitatori vin să admire frumuseţile locului. Atracţiile locului se leagă de istoria centrului industrial”, mai arată site-ul Primăriei. 

E clar că planurile mărețe nu se îndeplinesc peste noapte și că succesul acestuia depinde nu doar de autorități, ci și de oamenii din Comandău.

„Se investește și pe pârtia de schi. Anul acesta un patron de aici, un prieteni de-ai mei, a început să construiască o pensiune. Lumea, oamenii de aici văd potențial în turism, dar vrem și drum adică asfalt, să avem turism și vara, ca iarna e destul de bine”, ne-a mai spus consilierul local, Nemethi Gyula. 

Chiar dacă zilele acestea nu am reușit să luăm legătura cu alesul local, pentru a ne lămuri cu planurile concrete, de anul acesta, pentru dezvoltarea turistică, în interviurile anterioare primarul ne-a spus de fiecare dată că dacă această comună are un viitor, acesta este turismul. 

Pentru Comandău e o mare provocare. Ați văzut că nu e o comună tipică. Avem probleme cu infrastructura, cu gardurile, cu drumurile. Toți comândăienii trebuie să înțeleagă că viitorul comunei nu o să se mai bazeze pe exploatare forestieră. Turismul! Toată lumea trebuie să viseze numai turism. Ăsta o să fie viitorul”, ne spunea, în octombrie anul trecut, primarul din Comandău, Kocsis Béla. 

În ceea ce privește curiozitatea turiștilor, aceasta nu va fi greu de stârnit, mai ales că la câțiva kilometri distanță se află Covasna, polul turismului din județ. Rămâne doar ca planurile să prindă viață și comuna-sat să ia forma dată în declarațiile de intenție. Cu atât mai mult cu cât, obiectivul pe 2030 al autorităților județene este să atragă pe pământurile covăsnene un milion de turiști. 

Sursă foto: Facebook/Comandău-Komandó-Kommando, Winter Rally Covasna și Géczy Tamás. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.