STIREA ZILEI 12 decembrie 2011

În ciuda multelor probleme pe care le-au avut, farmaciştii covăsneni încheie un an bun

de Székely Emőke | 806 vizualizări
Interviu cu preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras. Cu toate că anul 2011 nu a fost nici pe departe unul liniştit în ceea ce priveşte farmaciile, medicamentele sau reţetele bolnavilor, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, spune că farmaciştii din judeţ încheie un an bun.

Interviu cu preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras.

Cu toate că anul 2011 nu a fost nici pe departe unul liniştit în ceea ce priveşte farmaciile, medicamentele sau reţetele bolnavilor, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, spune că farmaciştii din judeţ încheie un an bun. El ne-a vorbit despre anul ce se termină curând, şi îi linişteşte pe bolnavi, spunând că reţetele compensate vor fi eliberate în continuare.

- Cum aţi caracteriza anul 2011 din punct de vedere al farmaciştilor din judeţ?

- Pot spune că farmaciştii din Covasna încheie un an mulţumitor. Am avut multe iniţiative în ceea ce priveşte drepturile farmaciştilor, pe care le-am înaintat până la cele mai înalte nivele. Aş numi aici unul, pe care îl consider ca fiind foarte important, şi anume dreptul proprietarilor de farmacii. Este vorba de datorii ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care iniţial nici nu au fost recunoscute. Am trimis multe scrisori către Ministerul Sănătăţii, Guvern, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică Covasna, în care am solicitat recunoaşterea şi plata acestor datorii. Chiar dacă recunoaşterea acestor datorii nu se datorează numai acestor iniţiative ale noastre, tind să cred că pe lângă demersurile altor Colegii ale farmaciştilor, am avut şi noi un rol important. Este vorba în total de 4,4 milioane de lei, iar datoria este aferentă anului 2010 şi reprezintă medicamente ce fac parte din programele naţionale. Avem promisiuni că vom primi banii pentru medicamentele de oncologie, dar şi pentru cele de diabet. Acestea două reprezintă mai mult de jumătate din suma totală datorată. Nu ştim când vom primi aceşti bani, dar avem credite de angajament şi acoperire bugetară pentru acestea, aşadar cândva aceşti bani vor intra în conturile noastre.

- Care este situaţia acum în judeţul Covasna? Se eliberează reţetele?

- Da, în judeţ avem fonduri pentru toate tipurile de medicamente, aşadar se eliberează toate reţetele gratuite şi compensate, indiferent dacă este vorba despre medicamentele din programele naţionale sau nu.

- Cum staţi cu plăţile? Casa de Asigurări de Sănătate a achitat facturile restante şi scadente?

- CAS plăteşte aceste facturi cu o periodicitate anume. Aşadar ne primim banii mai devreme sau mai târziu. Sigur că sunt întârzieri, se întâmplă ca CAS să depăşească perioada de scadenţă prevăzută în contractul cadru, dar cu toate acestea, plătesc.

- Cum stau farmaciştii cu plata către furnizori?

- Suntem mai tot timpul în întârziere de plată, de aceea furnizorii ne cam şantajează, calculează dobânzi de penalizare, dar de fapt ei sunt creditorii noştri. Dacă noi ne primim banii de la CAS cu o periodicitate anume, putem sincroniza şi plăţile către furnizori, şi astfel sistemul funcţionează.

- Aţi avut şedinţă de schimbare a conducerii Colegiului Farmaciştilor. Ce ne puteţi spune despre aceasta?

- Da, aşa este. Echipa a rămas în mare aceeaşi, în afară de faptul că am schimbat secretarul, toată lumea a rămas pe vechiile posturi.

- În ce fel au influenţat lanţurile de farmacii viaţa şi activitatea unităţilor vechi din oraş?

- Trebuie ştiut faptul că întreaga societate farmaceutică din oraş este în schimbare, fiecare vrea să ocupe un loc cât mai bun, cu vad comercial cât mai mare. Cu toate acestea, farmaciile vechi, cu tradiţie din oraş sunt foarte puternice şi au deseori 2-3 puncte de lucru. Se întâmplă deseori ca aceste mini lanţuri locale să fie mult mai puternice şi mai competente din punct de vedere al profesionalismului decât marile lanţuri naţionale. Spun asta pentru că în cazul lanţurilor de farmacii, farmacistul îşi desfăşoară munca după cum dictează politica lanţului respectiv, şi nu are mână liberă ca şi specialist. În cazul farmaciilor locale lucrurile stau altfel, mai ales dacă este vorba de farmacişti cu experienţă.

- Ce ne puteţi spune despre lista medicamentelor compensate? Sunt schimbări?

- Această listă este în permanentă schimbare. Este de fapt vorba despre o listă destul de secretă. Putem şti denumirea medicamentelor, dar ideea este că nu se ştie dacă CAS încheie sau nu contract cu fabrici de medicamente autohtone sau nu. De asta depinde preţul final al medicamentului care ajunge în farmacii, apoi la bolnavi. Nu este tot una, mai ales în cazul bolnavilor din cadrul programelor naţionale, pentru că aceşti bolnavi, care până nu demult primeau medicamentele gratuit, acum trebuie să plătească un procent anume. Aceşti bolnavi au în permanenţă nevoie de medicamente, aşadar nu este tot una dacă plătesc cel mai ieftin medicament, produs în ţară, sau unul similar, dar mult mai scump.

- La ce să se aştepte pacienţii în urma noii legi a sănătăţii?

- Vechea lege a sănătăţii a fost una destul de incompetentă, cu articole adunate de ici, de colo. Ministerul Sănătăţii lucrează acum la o lege nouă, care va înlocui în totalitate actul vechi. Trebuie ştiut faptul că vor fi schimbări majore, începând de la pachetul de bază de asigurări, până la intervenţiile chirurgicale majore se va decide clar cât va fi contribuţia statului, şi cât va fi contribuţia pacientului. Aş atrage atenţia asupra unui fapt cel puţin ciudat, şi anume acela că la determinarea pachetului de bază al asigurărilor din România lucrează trei specialişti din Marea Britanie, trimişi de către Comisia Europeană.

- Sunteţi de acord cu acest aspect?

- Bineînţeles că nu. Nu pun sub semnul întrebării competenţele acestor specialişti, însă ei nu au de unde să ştie care sunt aspectele sistemului românesc, care sunt problemele noastre specifice. De aceea cred că era mai indicat dacă s-ar fi ocupat de acest lucru specialişti de aici, care sunt în temă cu tot ceea ce se petrece în sistemul nostru sanitar.

- Noua lege a sănătăţii va deschide noi orizonturi firmelor de asigurare. Cum va influenţa intrarea acestor firme pe piaţă viaţa farmaciilor?

- Este important de ştiut faptul că legea nu le va permite acestor firme de asigurări să cumpere lanţuri de farmacii, pentru că astfel ei nu ar face altceva decât să pună banii dintr-un buzunar în altul, beneficiind de unele facilităţi fiscale. Cu toate acestea, farmaciile pot încheia contracte cu aceste firme de asigurare, iar dacă firma de asigurare se angajează să plătească într-un timp mai scurt decât statul, cu siguranţă că farmacia va alege să semneze contractul cu firma privată. Sistemul va funcţiona astfel: pacientul încheie o poliţă de asigurare cu o firmă privată, iar în momentul în care vine la farmacie pentru eliberarea reţetei, farmacia va primi banii de la firma respectivă şi nu de la stat. Acest lucru ar însemna prăbuşirea sistemului de stat, care va avea consecinţe grave. Să ne gândim numai la angajaţii actuali de la Casele de Asigurări, care îşi vor pierde locul de muncă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Catalina, 15 decembrie 2011
@ORIMAR_LA_HETEA: SI PENTRU CA MAJORITATEA OAMENILOR DE TRATEAZA "DUPA URECHE" SI NU MERG LA MEDIC, DIN PACATE....
Primar_la_Hetea, 15 decembrie 2011
Binenteles ca au avut un an bun, ca doar vand medicamente la suprapret, si bolnavi sunt din ce in ce mai multi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.