STIREA ZILEI 25 septembrie 2018

Impozit pentru deținătorii de câini din Sfântu Gheorghe?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1949 vizualizări

Ideea este inspirată de modelul german, iar o dezbatere pe această temă va avea loc marți, în reședința de județ

Reprezentanții autorităților locale din Sfântu Gheorghe vorbesc despre posibilitatea introducerii unui nou impozit, care de această dată să îi privească pe proprietarii de animale de companie. Soluția, aplicată cu succes în țările vestice, ar putea astfel să ajute la responsabilizarea cetățenilor și să ducă la reducerea abandonului animalelor în spațiul public. Ideea aceasta, dar și altele, vor fi dezbătute marți, 25 septembrie, în cadrul unui eveniment inclus în campania de conștientizare „ȘTII mai mult - FACI mai bine”.  

Responsabilizarea cetățeanului prin introducerea de taxe și impozite pare să fie o soluție care în Germania a ajutat, de-a lungul timpului, la eliminarea fenomenului câinilor abandonați, spune preşedintele Asociaţiei Pro Animalia Nez Perce, fostul administrator al Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos, Horia Kraus, mutat în Germania de peste șapte ani. Acolo, acesta a studiat sistemul german și prin prisma meseriei pe care o practică, de medic veterinar, axat pe tratamentele naturiste.

„Impozitele, care sunt o normalitate în țările dezvoltate și care însoțesc creșterea unui câine asigură și responsabilizarea proprietarilor. Sigur că vorbim și de mentalități diferite, însă instrumentul financiar este cel care funcționează peste tot indiferent pe ce limbă vorbești. Am văzut că asta funcționează super în Germania și consider că și aici ar funcționa. Din ce văd eu, în stilul ăsta aici nu o să fie niciodată rezolvată problema câinilor vagabonzi”, a spus preşedintele Asociaţiei Pro Animalia Nez Perce, fostul administrator al Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos, Horia Kraus, luni, într-o conferință de presă.

Între 10 și 180 de euro pe an

În Germania, taxele pe animalele de companie pornesc de la 10 euro și pot să crească până la 180 de euro, în funcție de zonă.

„În statele est-germane sunt impozite pe câini de la 10 euro, dar sunt și orașe unde impozitul pe câine costă 180 de euro pe an. Atât este în Dortmund. Eu, în zona Hanover - Hamburg pentru trei câini plătesc 210 euro pe câini. Acești bani ajung la administrația locală, care hotărăște ce face cu acești bani. (...) Prin acest impozit oamenii ar fi forțați să gândească altfel, să fie mai responsabili”, a mai explicat Horia Kraus.

Președintele Asociaţiei Pro Animalia Nez Perce a atras atenția că în Germania, una din țările care a scăpat de fenomenul câinilor comunitari, proprietarii de câini plătesc și asigurări pentru animale, dar și alte taxe de înscriere a câinilor în Registrul Național de Câini, fără de care proprietarii de câini nu ar putea să plătească impozitele anuale menționate anterior pentru că nu ar putea fi înregistrați câinii la primării. Acesta a mai subliniat și că amenzile pentru câinii lăsați liberi pe spațiul public ajung chiar și la 10.000 de euro.  

„Poate vi se pare, ca și mie, exagerat. (...) Ăstea sunt taxe fără să socotesc mâncarea și ce mai trebuie cumpărat pentru câini. (...) Cred că și cei din Sfântu care ar auzi de un astfel de impozit ar fi nervoși prima dată, dar gândirea individualistă nu e bună. Problema câinilor vagabonzi este un fenomen de masă. Cine e de vină pentru acest fenomen? Oamenii sunt. (...) Constrângerile sunt foarte bune, însă fiecare trebuie să le adopte în felul lui. Populația germană este foarte ordonată. Nu pun foarte multe întrebări față de români, care au mereu o fantezie și contestă tot”, a punctat acesta.

Primăria cheltuie 400.000 de lei anual pentru întreținerea adăpostului de la Câmpu Frumos

Anual, Primăria Sfântu Gheorghe cheltuie aproximativ 400.000 de lei pe an din bugetul local pentru îngrijirea câinilor din adăpostul de la Câmpul Frumos, administrat de compania locală de salubritate, Tega. Anul viitor va expira contractul de concesiune, iar autoritățile se gândesc dacă să continue cheltuielile adăpostului din bugetul local sau dacă să ofere administrarea unei asociații civile, conform procedurilor din țările vestice.

„Ne punem în primul rând întrebarea cum să continuăm, fiindcă anul viitor contractul de concesiune cu Tega pentru adăpostul de la Câmpul Frumos expiră, dacă e bine să mergem tot așa, dacă e bine ca Tega să se ocupe și de locurile acestea de plimbat animalele de companie sau societatea civilă”, a spus viceprimarul oraşului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Taxă de salubritate pentru câinii de la bloc, nu și cei de la case

În prezent, 606 deținători de câini din blocurile de locuințe din Sfântu Gheorghe plătesc lunar câte o taxă de 9 lei, inclusă în tariful de salubritate. În schimbul sumei, proprietarii primesc pungile necesare pentru adunarea dejecțiilor animalelor de pe spațiul public. Taxa nu se aplică și persoanelor care locuiesc la case, pe considerentul că aceștia nu își plimbă câinii pe spațiul public, deci nu beneficiază de sacii speciali.

„La noi poți să fixezi o taxă specială dacă înființezi un serviciu public, iar obligați să plătească doar cei care beneficiază de acest serviciu. Ar fi o cale, dar să vedem”, a spus viceprimarul, care a completat că în cazul în care va fi introdusă un impozit pe câine, fondurile astfel obținute vor fi utilizate tot pentru a rezolva probleme legate de animalele de companie.

„Nu vrem să facem nimic momentan. Până anul viitor avem tot timpul. Am vrut să lansăm o discuție publică”, a mai spus viceprimarul, care a transmis o invitație către toți cei interesați de soluționarea problemei câinilor comunitari să participe la conferința de marți, organizată la Restaurantul Big Mama Pub & More din centrul orașului Sfântu Gheorghe, începând cu ora 18:00.

Mai mult, începând din această săptămână, Tega va distribui în cutiile poștale din Sfântu Gheorghe 10.000 de flyere, cu informații din campania de conștientizare „ȘTII mai mult – FACI mai bine!”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.