STIREA ZILEI 17 septembrie 2013

Fumatul, alcoolul și alimentația greșită, pericole pentru sănătate

de Monica Vrânceanu | 2835 vizualizări

Interviu cu medicul primar cardiolog Lăcrămioara Topolnițchi, în septembrie, Luna Inimii

Bolile cardio-vasculare continuă să fie principala cauză a decesurilor la nivel mondial, iar țara noastră nu face nici ea excepție, afectând atât femeile cât și bărbații. Ceea ce foarte puțini dintre noi știu însă, este faptul că 80% dintre aceste boli pot fi prevenite, astfel că alegerile zilnice referitoare la dieta și stilul de viață influențează direct factorii de risc ai bolilor cardio-vasculare. Septembrie este Luna Inimii, când suntem îndemnați să iubim cu inima, dar să ne iubim și inima, cea care este „motorul organismului” și face minuni, deși are numai 200-300 de grame. Și tocmai pentru că inima poate fi salvată inclusiv prin atitudinea noastră, șeful Secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe, medicul primar cardiolog Lăcrămioara Topolnițchi, ne-a vorbit despre ceea ce putem face pentru a o proteja. Cu o experiență de ani de zile în profesia sa, lucrând cu nenumărate cazuri și dobândind o reputație ireproșabilă ca medic specialist, Lăcrămioara Topolnițchi susține că inima ne răsplătește grija față de ea tocmai prin starea de bine pe care o dobândim apoi.

– Doamna doctor, ce ar trebui să știe orice om despre inima sa, astfel încât să nu ajungă să o pună în pericol real?

– Ideea pe care aș vrea să o subliniez este că, înainte de a trata, trebuie să știm să prevenim. Iar asta nu se cunoaște prea bine, tocmai pentru că educația medicală a populației lasă mult de dorit. Practic, pacienții au ca surse de informare televiziunea, care prezintă numeroase date, dar efectiv de ce anume trebuie să se ferească, în marea majoritate nu știu, mai ales cei din mediul rural. Și atunci, ar trebui să ne informăm cum să procedăm ca să nu ne îmbolnăvim și cum să acționăm asupra factorilor de risc. Pentru că ei sunt cei care declanșează viitoarele boli cardiovasculare.

stetoscop-inima

– Vorbiți-ne despre acești factori de risc, care sunt ei?

– Cei mai importanți factori de risc sunt fumatul, consumul exagerat de alcool, grăsimile din alimentație, dulciurile în exces – iar diabetul zaharat e o cauză majoră de boli cardiovasculare, fiind într-o ascensiune teribilă. Și obezitatea – pentru că tendința actuală este de a lua kilograme, iar asta din cauza alimentației care nu e deloc cum ar trebui să fie. Un alt factor de risc pe care îl trăim și-l știm cu toții este stresul – dar aici e extreme de greu să intervenim, pentru că e greu să ne ferim de agresorii mediului înconjurător. În plus, un factor de risc extrem de important îl reprezintă antecedentele în familie – părinți, frați, surori cu probleme cardiace, asta nu trebuie uitat niciodată, pentru că șansa de a dezvolta o boală cardiacă este foarte mare.

– Odată ce am stabilit acești factori, care sunt următorii pași?

– Fumatul nu poate fi decât oprit, însă alcoolul se poate consuma – și chiar le e recomandat celor cu afecțiuni cardiace un pahar de 200 de ml de vin roșu pe zi, sau 50 de ml de tărie… Pe grăsimi trebuie să insistăm, pentru că este o mare problemă! Se consumă în țara noastră, și în special în zona aceasta a noastră, porcul cu grăsime, slănină, șuncă, cârnați, care sunt foarte buni dar sunt factori aterogeni extraordinari care afectează foarte mult. Trebuie să reținem că această grăsime, colesterolul, pe care o mâncăm trece în sânge și se depune pe vasele noastre, unde formează niște plăci care în momentul în care se rup declanșează o cascadă, pe acea ruptură se adună trombocitele și se formează cheagul de sânge care astupă vasul și așa se ajunge la infarct miocardic. Iată cât de importantă e alimentația, dar majoritatea populației nu crede în aceasta până nu ajunge la impactul cu boala. De asta, cred că pe tema alimentației ar trebui ținute lecții, iar oamenii ar trebui să cunoască ce înseamnă regimul alimentar mediteranean.

– Și ca să nu ajungem în situații de risc, bănuiesc că ar trebui să învățăm asta devreme, să începem cu generațiile mici…

– Ba mai mult, cred că aceste lecții ar trebui introduse pornind de la mămici, nu de la copii. Adică mama, în timpul sarcinii, trebuie să aibă ca primă lecție de viață o alimentație sănătoasă. Am văzut imagini cutremurătoare: nou născuți cu plăgi de aterom de colesterol pe vase. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să mănânce foarte multe legume, fructe, pește, carne de pasăre – dar nu cea din magazine, plină de tot felul de hormoni; adică o găină nu trebuie să crească într-o lună și nici carnea nu trebuie să fiarbă în zece minute, dacă totul e perfect natural.

– Prin urmare, cam tot ce e în comerțul de masă nu e prea sănătos pentru inimile noastre și ar trebui să schimbăm ceva?

– Da, ar trebui să încercăm să găsim o curte, o gospodărie la țară, unde să creștem păsări sănătoase, un vițel în loc de porc – cu furaje naturale nu cu suplimente, ouă și lapte de țară… Pentru că și lactatele, brânzeturile, sunt afectate de tot ce înseamnă societatea de consum. Iar ceea ce se găsește în alimentele din supermarketuri putem înțelege la modul în care cresc copiii zilelor noastre – sunt obezi de mici și cresc excesiv de mult, intrând deja la zece ani în pubertate. Să nu le dăm bebelușilor mere la borcănele pentru că e foarte comod, ci să le preparăm gustări și mâncare din merele sau morcovii de la țară, cei care mai au și viermi printre ei, tocmai pentru că sunt naturali. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii trebuie să înțeleagă că alimentația este un real pericol, dacă nu ne îngrijim de ea. Dulciurile la fel – acum se găsesc peste tot și în toate formele – dar sunt la fel de periculoase. Aș recomanda tuturor ca începând de la 40 de ani să-și facă un control anual clinic și unul de laborator – este foarte important să descoperi colesterolul, trigliceridele sau glicemia mari, pentru că se poate interveni medicamentos, să nu ajungem la simptome.

– Care sunt aceste simptome, când ar trebui să ne alarmăm?

– Simptomele cele mai grave din cardiologie sunt legate de trei boli – angina pectorală și infarctul miocardic, embolia pulmonară și tulburările de ritm. Cel care are o durere în piept, retrosternal și care merge în tot toracele, strângându-i pieptul, în ambele brațe ori doar în unul sau în mandibulă, trebuie să știe că aceasta e o angină pectorală. Durerile durează câteva minute, reapar apoi – la un efort, un duș sau în repaos. Oamenii trebuie să vină la medic în aceste cazuri. O altă durere trecută de multe ori cu vederea este cea la nivelul stomacului – cu grețuri, vărsături – nu e o indigestie, ci debutul unui infarct miocardic. Oamenii trebuie să știe de aceste simptome, căci dacă vin cât mai repede la medic, atitudinea terapeutică e alta și salvarea la fel. Embolia pulmonară este iar gravă și poate duce la deces – oamenii trebuie să știe că dacă au avut cumva, din întâmplare, o gambă dureroasă care s-a umflat dar nu i-au dat importanță, înseamnă că e o tromboflebită. Durerea e trecută cu vederea, se uită, însă la o săptămână – două bolnavul cade… pentru că acel cheag de sânge netratat pornește pe cale venoasă, urcă la plămân, îi astupă unul din vasele importante, pacientul se sufocă… şi se mai trezește sau nu. Tulburările de ritm sunt foarte multe, dar cele foarte periculoase sunt cele maligne – cu dureri în piept, palpitații, lipsă de aer și posibilitatea de pierdere a cunoștinței. Pacientul poate cădea, face stop cardiac, iar fără resuscitare își poarte pierde viața. De asta, oamenii trebuie să reacționeze la astfel de simptome, să vină la medic.

O alimentaţie sănătoasă poate preveni afecţiunile cardio-vasculare!

– Și dacă ne confruntăm cu boli de inimă, cum reușim să trăim cu ele?

– Ajungând în faza în care știm că avem o boală de inimă, pentru că ne-a confirmat-o medicul, trebuie ca în primul rând să ne schimbăm stilul de viață. În al doilea rând, să continuăm tratamentul cu mare rigurozitate, nu să-l abandonăm când „ne simțim mai bine”. Căci se întâmplă să se abandoneze pe astfel de motive tratamentul, după care un astfel de pacient revine la medic după doi ani, mai rău decât a fost prima dată – pentru că nu a înțeles nimic. Iar a treia condiție spre mai bine este prezentarea la controalele stabilite de medici – acestea nu sunt stabilite din dorința de a vedea ochii pacientului cât mai des, ci în dorința de a-i urmări evoluția, pe care el singur nu o poate aprecia, neavând specialitate în acest sens.

– Știm cu toții că bolile de inimă sunt cele mai răspândite, cum facem mai departe să educăm oamenii astfel încât să aducem o schimbare?

– Ca și țară, suntem pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrare, deci nu cancerul e principala cauză de mortalitate. Pentru dezvoltarea și înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu sănătatea populației județului, propun un program de educație medicală – scurte lecții în presa locală, din care oamenii să înțeleagă riscurile, simptomele. Pentru că nu e totuna ca un om să-și mențină sănătatea până la 70 de ani sau ca un om să facă accident cerebral la 35 de ani. E foarte important să pornim de la persoane sănătoase, determinându-le să nu ajungă bolnave. Pentru că, iată, ultimii ani au scăzut vârsta la bolile cardiace undeva la 40 de ani. Și asta din cauza stresului în care trăiesc tinerii acum, cu nevoi și neajunsuri, plus alimentația nesănătoasă. Iar la acestea se adaugă antecedentele din familie – căci toate cazurile foarte tinere au în spate o mamă sau un tată cu infarct miocardic.

– Care e caracteristica Secției de Cardiologie din carul Spitalului Județean în ceea ce privește pacienţii?

– Anual avem 1.000-1.200 de pacienți, iar explozii sunt primăvara și toamna – mulți oameni de la țară, care muncesc pământul și ajung la noi când chiar nu mai pot… În plus, și căldurile mari, de vară, contribuie la creșterea numărului cazurilor. Pentru că sunt oscilații mari de temperaturi, ale presiunii atmosferice, nu mai avem un soare normal și sănătos, ci un soare care arde pielea, a apărut în această vară un fenomen nemaiîntâlnit în trecut: opt cazuri de infarct miocardic acut, la bătrâni de peste 80 de ani. Ceea ce până acum nu s-a întâmplat. N-aș putea spune că avem mai mulți bărbați sau mai multe femei, ca pacientură – cred că sunt afectați în egală măsură, dar parcă balanța înclină către femei, pentru că și în prezent, femeile sunt mai chinuite în societatea în care trăim: ele au loc de muncă, copii de crescut, trebuie să facă menajul… presiunea e încă foarte mare pe femei, deși cred că ar fi trebuit ca gândirea să se schimbe, astfel încât într-o familie obligațiile să fie egale.

 

Potrivit medicului Lăcrămioara Topolnițchi, Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, construită după 1990, asigură în acest moment toate cerințele necesare, având în jur de 1.200 de pacienți anual. În vreme ce la condiții situația e bună, nu la fel e și în ceea ce privește personalul, căci pacienții care ajung aici sunt deserviți de numai doi medici: medicul Lăcrămioara Topolnițchi și medicul Cristina Puiac, fiind necesari încă șase medici pentru un bun mers al lucrurilor, care ar include și o linie de gardă permanentă. Din păcate însă, tinerii absolvenți de medicină preferă să plece în afara țării, unde lucrează pe salarii de mii de euro, decât să se chinuie în sistemul prea hăituit de acasă.

______________________________________________________________________________________ 

Spitalul de Cardiologie Covasna

Cardiologia de la Covasna rămâne unică în lume

Unic în țară, Spitalul de Cardiologie Covasna oferă o recuperare în mai multe etape a bolnavilor de inimă, cu tratamente care nu pot fi egalate nicăieri altundeva, tocmai datorită factorului natural. Medicul primar de la Spitalul de Cardiologie Covasna, Mihaela Suceveanu, ne-a declarat că aici ajung, după cum se știe, pacienți din toată țara, iar uneori chiar și din străinătate – Ungaria sau Germania. Referitor la afecțiunile cardiologice, acestea sunt variate: cardiopatii ischemice – angina pectorală și infarctul miocardic, bolnavi cu stent coronarian, hipertensiune arterială, diabet zaharat, bolnavi cu operații de by-pass și chiar pacienți cu transplant.

Numărul de pacienți care vin la Covasna este undeva la 11-12.000 pe an, după ce am avut perioade și cu 16.000 de pacienți – a scăzut numărul odată cu reducerea numărului de paturi și schimbările efectuate de Casa de Asigurări. La un moment dat, erau opt cazuri de transplant în țară, iar șapte dintre acestea au venit pentru tratamente la Cardiologie Covasna. În general, un bolnav cardiac nu are un singur diagnostic, ci mai multe patologii, iar tratamentul la Covasna este foarte important și benefic tocmai datorită factorului natural, căci nu se acționează doar medicamentos. Contează altitudinea de aici, climatul, mofetele, bioxidul de carbon – factori naturali de neînlocuit. Iar faptul că avem pacienți de peste 90 de ani, care vin regulat și ajung aici singuri, cu mijloace de transport în comun, spune mult despre efectele pe care le are Covasna”, a explicat dr. Mihaela Suceveanu, adăugând că pe lângă un stil de viață sănătos, ceea ce oferă Covasna cardiacilor este într-adevăr unic – inclusiv o aparatură modernă pentru diverse tratamente.

Potrivit Mihaelei Suceveanu, tendințele anilor din urmă arată o creștere îngrijorătoare a bolnavilor cardiac cu diabet zaharos, provocată de stres, lipsa mișcării și o alimentație nesănătoasă. În plus, categoria de vârstă afectată de boli cardiace a scăzut sub 40 de ani, dar a și crescut, spre pacienții de peste 90 de ani.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.