STIREA ZILEI 17 martie 2020

Filtre și triaje pentru oricine ajunge la spital

de Iulia Drăghici - Taraș | 3353 vizualizări

„Fac apel la populație pentru responsabilitate, să ocrotim personalul medical!”

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna și Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au dezvoltat sisteme de filtrare și triaj pentru a identifica persoanele suspecte de coronavirus înainte de a intra în spital. Noile măsuri au tensionat luni atmosfera la Policlinica Spitalului, însă conducerea unității subliniază că pașii sunt extrem de importanți pentru a proteja medicii și personalul medical, adică oamenii din linia întâi în lupta cu temutul virus. 

Sistemul pornește încă din dispeceratul 112 și continuă până la internări sau intrarea în policlinică. De fapt, este vorba despre o serie de fișe care sunt completate de asistentele medicale, dispeceri și membrii echipajelor SAJ și arată dacă pacientul a călătorit recent în străinătate, dacă prezintă simptome specifice noului coronavirus sau altele. 

Primele două filtre la ambulanță 

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna a implementat un sistem cu două filtre pentru a proteja angajații, dar și pentru a identifica persoane suspecte de coronavirus. 

Din datele pe care le avem până acum, în țările unde COVID -19 a infectat un număr ridicat de persoane, am observat un număr ridicat de contaminare a personalului medical. Din acest motiv, unul dintre obiectivele noastre de bază este protecția personalului operativ”, a spus directorul SAJ, Cristian Cimpoi, luni, într-o conferință de presă. 

În primă fază, trierea cazurilor care alertează autoritățile se va face mai amănunțit în cadrul dispeceratului, a spus directorul SAJ, care precizează că operatorii 112 au primit recomandări să îi întrebe pe toți apelanții dacă prezintă simptome ale unei boli acute respiratorii: febră, tuse, dureri de gât, dificultăți de respirație și altele. 

În acest sens, SAJ Covasna a operaționalizat o schemă decizională, într-un format A3, prezentă în dispecerat. În funcție de apelul pe care îl primesc, dispecerii au instrucțiuni foarte clare de continuare a operațiunilor, care constau în șapte fișe, care să determine cum se va proceda în continuare. Fișele se referă la: cazurile carantinabile, cazurile unde este necesară autoizolarea, contact sănătos, caz confirmat, caz probabil, caz suspect și cazul incert. 

Dispeceratul medical este un element strategic în identificarea cazurilor cu infecții de COVID-19. Informațiile primite telefonic, pot determina încadrarea corectă a cazului și o intervenție adecvată a personalului operativ, precum și activarea unui mecanism complet de răspuns din partea autorităților locale și centrale. Un rol important al dispeceratului medical va fi să transmită informația în mod corect și rapid către toate instituțiile implicate ca răspuns la alerta COVID-19 ”, a spus directorul SAJ. 

Următorul filtru, al doilea, este evaluarea de la fața locului, tot pe baza unei fișe, realizate de membrii echipajului. 

Pacienții cu simptome specifice noului coronavirus, vor fi evaluați de membrii echipajelor, care vor completa, la rândul lor, o serie de chestionare, care au rolul să facă mai ușoară trierea ulterioară, de la Unitatea de Primiri Urgențe. 

Pe lângă fișa verde a cazului pe care o completăm de obicei, o să anexăm și o fișă proprie, tocmai pentru a extrage anumite informații și pentru a le pune la dispoziția colegilor noștri din pre-triaj și pentru a evita expunerea la COVID-19”, a mai spus Cristian Cimpoi. 

După fiecare caz ce implică o afecțiune respiratorie acută, ambulanțele și aparaturile vor fi decontaminate. 

Printre măsurile adoptate de SAJ pentru protecția angajaților se numără purtarea măștilor chirurgicale și a mănușilor chirurgicale, respectiv montarea de măști chirurgicale și la pacienți, acolo unde este cazul. 

Triaje în Spitalul Județean

Filtrul de triaj este continuat apoi la urgență. 

Medicul va stabili din nou dacă pacientul se încadrează într-o categorie de risc”, a spus managerul spitalul județean, András Nagy-Róbert. 

Un cort roșu de triaj a fost amplasat încă de duminică la intrarea în spital. Trierea constă tot într-o serie de întrebări, similare cu cele din dispecerat. Rolul lor este de a stabili acum gradul de risc. 

Triajul este făcut în primul rând pentru a nu contamina personalul. Nu vrem să ajungem la o carantină pe bază de minciuni, pe bază de iresponsabilitate a unuia sau a altuia. Carantina înseamnă că nu intră, nu iese nimeni din spital. Cel care minte într-o astfel de declarație, să se gândească la faptul că s-ar putea la un moment dat, într-un caz de infarct e posibil ca mama, bunica, tatăl, bunicul să fie într-o situație în care să nu fie tratat. Fac apel la populație pentru responsabilitate. Să ocrotim personalul medical! Ei o să fie cei care o să ne trateze la un moment dat în caz de problemă. Este deosebit de important acest lucru”, a spus András Nagy-Róbert. 

De asemenea, cum s-a anunțat încă de duminică seara, și la internări și la intrarea în policlinică se fac triaje. 

Prima zi de triaj, una cu belele 

Cozile formate din cauza acestei noi etape de triaj au produs nemulțumiri la Policlinica spitalului, încă din prima zi de aplicare. Oamenii nerăbdători, cu programări - ce-i drept, au vrut să intre forțat în spital, fără să înțeleagă necesitatea triajului. 

Paznicul de la firma de pază a spitalului a încercat să îi oprească și pentru asta a folosit un spray cu piper asupra oamenilor care așteptau în fața intrării de la policlinică. 

Managerul spitalului a spus, la scurt timp de la producerea evenimentului, că va cere firmei de pază să îl înlocuiască pe angajatul care a folosit sprayul, pentru că incidentul a fost prost gestionat și că întâmplarea nu face cinste unității spitalicești. 

Totodată, acesta a făcut un nou apel către pacienți la răbdare și înțelegere și a punctat că măsurile sunt aplicate în beneficiul tuturor. 

András Nagy-Róbert a ținut și să puncteze că cei care au drepturi au și obligații și, în condițiile de față, cea a unei situații de criză, este cu atât mai important să se supună noilor reglementări.  

 „Noi trebuie să ne asigurăm măsurile de protecție. Motivul triajului acesta este. Nu să oprim pacientul de la a beneficia de asistență medicală. Toată lumea va beneficia de asistență medicală. Dar noi trebuie să știm la ce ne expunem”, a punctat managerul spitalului. 

Când se va impune, spitalul județean va primi pacienți cu coronavirus 

În cazul în care cele șase centre din țară care tratează în prezent bolnavii de coronavirus se vor aglomera, cazurile noi din județ confirmate vor fi preluate de spitalul județean. Clădirea de Boli Infecțioase a fost eliberată în acest sens și este deja pregătită. Vor fi pregătite, în total, 70 de locuri, plus încă 11 pentru pacienții care necesită terapie intensivă. 

Spitalul Județean are 11 aparate de ventilație pentru terapie intensivă, iar altele trei pot fi aduse, în caz de nevoie, de la Târgu Secuiesc (două) și Baraolt. 

Ca linie principală de direcție, ne-am pregătit cu alocarea, în fază treptată, a clădirii de Infecțioase, de patru etaje. Treptat, în sensul că în funcție de numărul cazurilor suspecte sau confirmate care ajung la noi, care o să aibă nevoie de asistență mai specială, vom reloca pacienți și spre celelalte secții. Aici intră celelalte spitale în această ecuație. La un moment dat, în măsura în care acest spital nu va face față și va trebui să trateze doar persoane infectate cu coronavirus, înseamnă că celelalte urgențe trebuie tratate și vor fi tratate în celelalte spitale din județ: Baraolt, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura ”, a spus András Nagy-Róbert.

Acesta a punctat că s-au purtat discuții de săptămâna trecută pe această temă între cele cinci spitale și au fost luate deciziile de a împărți sarcinile, astfel încât ceilalți pacienți ai județului să nu simtă că există situații de criză.  

Managerul spitalului județean a punctat și că măsurile sunt luate în așa fel încât pacienții cronici, ale căror vieți depinde de suportul spitalului, (oncologici, neurologici, reumatologici, diabetici etc.) să nu sufere de pe urma acestei crize. 

În scenariile noastre am stabilit trei trepte. Treapta unu este când spitalul de Infecțioase va fi integral alocat tratamentului persoanelor de coronavirus. Treapta a doua este spitalul vechi și în ultima fază, într-o situație de extremă necesitate, chiar și clădirea principală va fi alocată tratamentului acestor cazuri”, a explicat András Nagy-Róbert. 

De știut este că vizitele la pacienții internați pe secții sunt în continuare oprite și vor fi în continuare. 

Doi angajați de la SAJ, în izolare la domiciliu 

În același timp, directorul SAJ spune că în cadrul echipei pe care o conduce se simte o neliniște din cauza pandemiei, care, indirect, nu din cauza serviciului, a și băgat în izolare doi angajați.   

Colegii noștri sunt supuși unui stres destul de ridicat în aceste zile. Avem doi colegi la Covasna care sunt în autoizolare. Nu au avut contact direct. Au fost persoane din familia lor care au intrat în contact cu cei depistați pozitiv. Încercăm să respectăm procedurile, să fim sub protecția echipamentelor, pentru a nu exista expunere la risc”,  a spus Cristian Cimpoi. 

Între timp, liderii instituțiilor de sănătate spun că se pregătesc în fiecare zi pentru ce va urma, dar că importantă este, în același timp, mai ales colaborarea cetățenilor, în sensul de a evita aglomerările și de a fi sinceri. 

 „Sper că o să găsim atâta raționament și o să fie situația alta decât a fost în alte state”, a încheiat András Nagy-Róbert. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.