STIREA ZILEI 11 septembrie 2019

Festivalul preferat al pofticioșilor revine în centru!

de Iulia Drăghici - Taraș | 2017 vizualizări

Sfârșitul de săptămână de la Sfântu Gheorghe va fi dedicat deliciilor dulci 

Programul Festivalului Deliciilor Dulci, care se va desfășura în weekendul 13 – 15 septembrie, este definitivat, anunță organizatorii. Acesta cuprinde concursuri de făcut kürtőskalács, ateliere pentru copii sau concerte (Direcția 5, Filarmonica de Copii din Vlăhița și alții). Noutatea anului o reprezintă „Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatic”. Acesta va fi realizat din 40 de kilograme de făină și 3 kilograme de zahăr. Totodată, în centrul reședinței de județ se va deschide, cu ocazia evenimentului, o cofetărie cu bunătăți dulci imaginate și realizate în jurul kürtőskalács-ului. 

Programul ediției a 3-a este finalizat 99%, au transmis marți organizatorii. Activitățile încep de vineri după-masa, deschiderea evenimentului fiind programată pentru ora 18:00. De la ora 18:30 se va deschide în centrul orașului Cofetăria „Kürtőskalács - Édes Mackó”, care va oferi spre degustare delicatese cum ar fi: lapte de pasăre cu kürtőskalács, griș cu lapte cu bucăți de kürtőskalács sau gubă kürtős, cremșnit kürtős și altele. Pe seară vor avea loc două concerte programate (  Hit Factory – 20:00, Bye Alex & Slepp (HU) – 21:00). 

Activitățile cele mai importante se vor concentra în ziua de sâmbătă, 14 septembrie, când va avea loc concursul „Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc” (12:00 – 18:00), „Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatic” (16:00) sau concertul Direcția 5 (21:00). 

Ultima zi de festival, duminică, 15 septembrie, cuprinde concursul „Kürtőskalács-ul tradițional” (12:00 – 19:00), se va încerca realizarea celui mai lung kürtőskalács, de 14 metri, doborând recordul de anul trecut (15:00), iar de la ora 17:00 va concerta Filarmonica de Copii din Vlăhița. 

„Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc”

Lupta pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc” se va da, pentru al treilea an consecutiv, în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe, sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 12:00, când echipe din Covasna, Harghita și Mureș își vor pune la încercare abilitățile de a produce deliciosul cozonac secuiesc. 

Este al treilea an în care colaborăm în acest festival. Este o plăcere și pentru mine și pentru juriul care va veni aici la Sfântu Gheorghe să participăm la acest festival. Va fi puțin altfel ediția de anul acesta. Dorim să găsim cel mai bun, cel mai gustos și cel mai frumos kürtőskalács din acest festival, pe care îl vom numi Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc. Pentru acest lucru am cerut două produse de la fiecare producător. Unul va fi predat juriului și celălalt va putea fi cumpărat, dar fără să știe producătorii. Vom face o comparație între cele două ca să decidem cel mai corect câștigătorul titlului”, a spus președintele juriului, maestrul cofetar din Sfântu Gheorghe, Farkas Ferenc. 

Organizatorii au explicat că în urma edițiilor trecute, juriul a constatat că produsele predate la jurizare pot să difere de cele puse în vânzare, astfel că de anul acesta s-au schimbat puțin regulile concursului. 

Din juriu mai fac parte și: Szőcs Ilona, psiholog din Cernat, Bocskor István, managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin – Harghita, Jánossy Alíz  din Gheorgheni, județul Harghita, jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, Szász Elemér, blogger de gastronomie din Odorheiul Secuiesc, Kabai János, director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, András Tünde, inițiatorul și organizatorul principal al Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta. 

Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatic

Din echipa de organizare a evenimentului este încă de la început și cea mai renumită producătoare de kürtőskalács din județul Covasna, Dézsi Márta, cu o experiență de peste 20 de ani în realizarea celebrului desert secuiesc. Aceasta va realiza și Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin, din 40 de kilograme de făină donată de partenerii evenimentului, autoritățile județene din Brașov, dar și Harghita și Mureș, precum și de localitățile înfrățite din Ungaria. Kürtőskalács-ul gigant va avea aproximativ 2 metri lungime și 50 de centimetri diametru. 

Am fost prima firmă care am ieșit să comercializăm acest produs, (...) și prima firmă care avea aparat electric care învârtea bețele. Am avut un avantaj extraordinar. În momentul de față, din America până în Arabia există acest produs. A fost o bază în multe situații în care secuimea a trăit foarte greu. Pentru mine a fost o împlinire sufletească să vând acest produs care ne amintește de bunicii și străbunicii noștri”, a declarat marți, la o conferință de presă, Dézsi Márta. 

Eveniment organizat din bani publici 

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe. Și cu toate că festivalul are fanii săi dedicați, pe de altă parte, în comunitate și în mediul online, părerile sunt împărțite, fiind și cei care spun că autoritățile fac risipă pe bani publici prin organizarea acestor activități. Costul festivalului se ridică la 200.000 de lei au anunțat autoritățile, jumătate din sumă fiind asigurată din bugetul local al municipiului reședință de județ, iar restul de Consiliul Județean și sponsori. 

Acest festival este un moment important în viața gastro-culturală a județului Covasna și a municipiului Sfântu Gheorghe. Orașul Sfântu Gheorghe sprijină acest festival fiindcă îl consideră o atracție pentru turiști, dar și pentru familiile din Sfântu Gheorghe și regiune. Piața Libertății a fost concepută ca să fie gazda unor evenimente culturale importante, dar și pentru a oferi familiilor din Sfântu Gheorghe un loc unde să petreacă zile plăcute. Noi considerăm că această manifestare va fi un moment important și asigurăm organizatorii de tot sprijinul nostru”, a spus viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba marți, într-o conferință de presă. 

Pe lângă activitățile amintite, programul mai cuprinde activități interactive pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului, activități meșteșugărești în iurtă, expoziție de fotografii, dar și alte concerte. 

Programul complet poate fi consultat pe site-ul https://covasnamedia.ro/, cât și pe https://kurtosfeszt.ro/

Kürtőskalács – Festivalul deliciilor dulci

Program

VINERI – 13 septembrie 2019

18:00 Deschiderea evenimentului

18:30 Deschiderea Cofetăriei „Kürtőskalács - Édes Mackó”

20:00 Concert: Hit Factory

21:00 Concert: Bye Alex & Slepp (HU)

 

SÂMBĂTĂ – 14 septembrie 2019

11:00 Muzică de fanfară: Fanfara de Tineret, Zagon

11:00-17:00 Program interactiv pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului

11:00-17:00 Activități meșteșugărești în iurtă 

11:00-17:00 Expoziție de fotografii 

11:50 Prezentarea juriului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

12:00 Începerea concursului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” 

12:30 Transmisie în direct de la concurs

15:00 Concert Barbarossa

16:00 „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic”

17:00 Concert pentru copii: Formația Kifli (HU)

18:00 Decernarea premiilor „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

20:00 Concert: Pély Barna (HU)

21:30 Concert: Direcția 5

DUMINICĂ – 15 septembrie 2019

11:00 Muzică de fanfară – Ansamblul Atlantisz, Ozun

11:00-17:00 Program interactiv pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului

11:00-17:00 Activități meșteșugărești în iurtă 

11:00-17:00 Expoziție de fotografii 

12:00 Începerea concursului „Kürtőskalács-ul tradițional” 

12:30 Transmisie în direct de la concurs

14:00 Concert pentru copii: Mozsikácska 

15:00 Cel mai lung kürtőskalács

17:00 Concert: Filarmonica de Copii din Vlăhița 

19:00 Decernarea premiilor „Kürtőskalács-ul tradițional”

20:00 Concert jubiliar: Vikidál Gyula & Homonyik Sándor (HU)

*Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica programul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.