STIREA ZILEI 17 februarie 2022

E OFICIAL! Revin Zilele Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1528 vizualizări

Sărbătoarea orașului se construiește anul acesta în jurul comunității și artiștilor locali 

După doi ani de ediții anulate din cauza pandemiei, Zilele Sfântu Gheorghe se organizează din nou. Festivalul din reședința de județ, ajuns la ediția a 29-a, este programat pentru perioada 23 aprilie – 1 mai 2022. Deocamdată nu se cunosc foarte multe detalii, însă planul organizatorilor este ca evenimentele de anul acesta să fie concentrate în jurul comunității și a artiștilor locali. 

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád a spus miercuri, într-o conferință de presă, că speră ca, în aprilie, sloganul „Stai acasă!” să poată fi înlocuit cu „Hai în piaţă!”.

Sperăm că la sfârșitul lunii aprilie vom putea ieși în piață, ne vom putea întâlni și vom recupera, cât de cât, din ceea ce am pierdut în ultimii doi ani, dar cu siguranță vom da altă dimensiune conceptului de a te întâlni. Până acum era o rutină să ne întâlnim de zilele orașului. Cred că acum vom aprecia mai mult aceste momente din viața comunității noastre”, a declarat Antal Árpád. 

O zi la scena principală doar pentru artiștii locali 

După succesul producției muzicale bilingve, româno-maghiare, la care au luat parte peste 50 de artiști locali, lansată în mai 2020, online, când s-a anulat prima dată evenimentul, și în 2022 organizatorii vor să ofere spațiu de desfășurare talentaților din Sfântu Gheorghe, așa că le vor oferi scena principală. 

Este un proiect prin care îi invităm pe cei care au lucrat pe de o parte la acel proiect foarte frumos, acum doi ani, când a fost starea de urgență, artiști, membri ai unor formații, pe scena principală, în piața centrală, la maximă audiență, pentru un proiect comun. Pe de o parte cred că e foarte important să dăm un semnal către ei că le mulțumim pentru ceea ce au făcut pentru comunitate în ultimii ani, pe de altă parte, și ei sunt perdanții acestor ani și dorim să îi sprijinim. Merită pe deplin să vină în fața orașului și să aibă loc pe scena principală”, a explicat primarul. 

Deja am început să lucrăm cu anumiți muzicieni, pe care îi știm. Dar pe această cale dorim să lansăm și un apel deschis, public, pentru toate formațiile care sunt în Sfântu Gheorghe, creează aici, să se înscrie la proiect. (...) Avem câteva criterii. În primul rând, dorim ca aceste formații să aibă compoziții proprii și să cânte muzică live. În cazul în care vorbim de producători de muzică electronică, dorim ca aceștia să poată să producă un set live pe scenă. (...) O să revenim cu detalii când o să avem conceptul creativ, dar suntem foarte entuziasmați pentru că muzicienii implicați se gândesc deja la multe aspecte”, a spus Knop Ildikó, coordonatoarea programului. 

Înscrierile sunt deschise până pe 25 februarie și se pot face printr-un formular online disponibil pe site-ul evenimentului sau prin email pe zilelesfantugheorghe@sepsi.ro. Aplicația trebuie să includă și o scurtă prezentare a artiștilor şi cel puțin un videoclip demo cu una dintre melodiile lor.

Apel și către instituțiile și organizațiile culturale din oraș 

Totodată, invitate să se implice la organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe sunt și instituțiile și organizațiile culturale din Sfântu Gheorghe. 

Cea mai importantă propoziție a acestei zile este că anul acesta vor fi Zilele Sfântu Gheorghe. (...) Programul este încă în curs de procesare. (...) Conceptul de bază pentru acest an este de a încuraja toate instituțiile culturale și toate asociațiile culturale care vor să se implice în procesul de organizare să organizeze programe astfel încât să fie pentru comunitatea noastră. Încurajăm instituțiile să aducă un repertoriu de spectacole în fața publicului, care să fie mai festiv decât în zilele obișnuite, să organizeze activități care să aducă instituția, spectacolul sau stilul de lucru sau felul în care fac programele lor mai aproape de public, să fie organizate zile deschise, să fie organizate evenimentele pentru copii, fiindcă este foarte important să avem o festivitate comună, care să fie dedicată nu doar adulților, ci și copiilor și tinerilor”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina. 

Deocamdată evenimentul se organizează pe mai multe scenarii, în funcție de reglementările anti-pandemie. Datele de 7 martie și 7 aprilie sunt cele în care se vor cunoaște noi amănunte privind organizarea, pentru că atunci și Guvernul va anunța dacă se prelungește sau nu starea de alertă la nivelul României. 

Se dorește a fi o serbare care să includă pe toată lumea, cât va fi posibil. Va trebui să ținem cont de acele eventuale restricții ce vor fi valabile în momentul producerii evenimentului. (...) Sunt pregătite mai multe scenarii. Sunt puține șanse să scăpăm de tot de pandemie până atunci, deci va trebui să  fim atenți unii la alții ca să nu producem mai mult rău decât bine. Dar, în sfârșit, totuși avem această șansă să ne întâlnim”, a spus și purtătorul de cuvânt al evenimentului, Erdély András. 

Pe site-ul zilelesfantugheorghe.ro vor fi publicate pe parcurs amănunte privind evenimentul. 

Ceea ce se cunoaște deocamdată este că săptămâna culturală va fi deschisă de concertul orchestrei Gypsy Symphony din Budapesta, care va avea loc în 23 aprilie, de la ora 20:00, la Arena Sepsi. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.