STIREA ZILEI 22 octombrie 2021

Drumuri comunale, unite și transformate în drum județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 2445 vizualizări

Consiliul Județean (CJ) Covasna a inițiat demersurile pentru trecerea drumurilor comunale 9 și 10, din Brateș și Zăbala, în administrarea proprie, respectiv să intre la categoria de drumuri județene. Solicitarea este motivată prin faptul că se dorește ca acest tronson să fie reabilitat în viitor cu fonduri din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.  

Raportul privind aprobarea solicitării de trecere a terenului în suprafață de 84.357 mp, reprezentând sectorul de drum comunal DC9, situat în comuna Brateș, din domeniul public al comunei Brateș în domeniul public al județului Covasna arată că „drumul comunal DC 9 face legătura între reședința Brateș și drumul județean DJ 121 A (intersecție în intravilanul localității Imeni).

Drumul județean DC 10 face legătura între reședința de comună Zăbala și drumul comunal DC 9 (intersecție în intravilanul localității Surcea).

O porțiune de drum comunal DC 9 – tronsonul cuprins între reședința de comună Brateș până la intersecția cu DC 10 în intravilanul localității Surcea -  împreună cu DC 10 în lungime totală de 16,7 km face legătura dintre două reședințe de comune (Brateș și Zăbala) și îndeplinește prevederile art.7 lit.c.  din Ordonanța  Guvernului nr. 43 din 28 august 1997, cu modificările și completările ulterioare, privind regimul drumurilor”. 

Totodată, și în raportul privind aprobarea solicitării de trecere a terenului în suprafață de 33.095 mp reprezentând sectorul de drum comunal DC9 și a terenului în suprafață de 102.959 mp reprezentând drumul comunal DC10, situate în comuna Zăbala, din domeniul public al comunei Zăbala în domeniul public al județului Covasna se arată: „Având în vedere faptul că tronsonul de drum comunal DC 9 (de la reședința de comună Brateș până la intersecția cu DC 10 în intravilanul localității Surcea)  și drumul comunal DC10 împreună asigură legătura dintre cele două reședințe de comună (Brateș și Zăbala), pentru întreținerea și reabilitarea/modernizarea acestuia în vederea creșterii siguranței rutiere în zonă, este imperios necesară trecerea tronsonului de drum comunal DC 9 (de la limita UAT Zăbala până la intersecția DC10 din intravilanul localității Surcea) și  drumului comunal DC 10 din categoria funcțională drum de interes local în categoria funcțională drum de interes județean, cu indicativul DJ 121G”. 

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor a spus că autoritățile doresc să modernizeze acest tronson folosind fonduri guvernamentale. 

Vrem să îl preluăm în categoria drumurilor județene ca să putem pregăti un proiect și preda în Programul Anghel Saligny. (...) Este vorba despre o porțiune de drum din DC9, care va fi completată cu DC10 și astfel facem legătura între Brateș, Telechia, Surcea, Tamașfalău și Zăbala. Vom prelua aceste drumuri parțial modernizate. Vrem să lărgim aceste drumuri, să modernizăm aceste drumuri și această lucrare să fie cuprinsă în programul național. Sunt două proiecte de hotărâre, dar amândouă vizează acest proiect comun”, a declarat Tamás Sándor. 

Între documentele oficiale adoptate joi se regăsesc și două adrese, emise de Primăriile Brateș și Zăbala, unde se arată acordurile de principiu ale instituțiilor. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.