STIREA ZILEI 22 aprilie 2021

Drumul de la ruina hotelului Bodoc spre centrul multifuncțional modern trece prin instanță

de Iulia Drăghici - Taraș | 3084 vizualizări

Hotărârile CL Sfântu Gheorghe și CJ Covasna, de asociere cu Fundația Sapientia, au fost contestate de Prefectură 

Planurile autorităților din Sfântu Gheorghe, de a construi în mijlocul reședinței de județ un centru multifuncțional modern, în locul fostului hotel Bodoc și al câtorva clădiri din apropiere, care urmează să fie demolate, ajung, se pare, în fața instanței. Prefectura a atacat hotărârile adoptate la începutul anului de Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna, care reglementează asocierea cu Fundația Sapientia. 

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, ne-a declarat miercuri că zilele trecute a semnat un document prin care se înaintează instanței demersul inițiat din timpul mandatului fostului prefect, Iulian Todor. 

Ieri sau alaltăieri am semnat o adresă către instanță, pregătită de către juriști și dacă am fost sau nu de acord cu cuprinsul documentului, la acest capitol nu aș vrea să mă pronunț, întrucât problema este la instanță și o lăsăm să își facă treaba. Această speță este una primită, moștenită. (...) Nu cunosc speța foarte bine, am citit numai acea adresă pe care am transmis-o noi la instanță, dar, din momentul în care o speță de acest gen între UAT și Instituția Prefectului este la instanță, eu nu prea am ce să mai comentez acum. Orice comentez, comentez împotriva procesului juridic și nu aș vrea să fac așa ceva. Într-un fel a văzut UAT-ul, altfel a văzut Instituția Prefectului, nu am fost eu aici, nu am putut să intervin, în sensul că să pun la aceeași masă atât pe cei de la UAT, cât și juriștii noștri de la Prefectură, să vedem într-adevăr unde sunt greșelile”, ne-a spus prefectul. 

Am încercat să îl contactăm și pe fostul prefect, Iulian Constantin Todor, (telefonic, SMS, Whatsapp), însă până la ora publicării articolului nu a putut fi găsit să ofere și punctul său de vedere.  

Situația privind atacarea hotărârilor care privesc asocierea dintre Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean și Fundația Sapientia a ieșit la iveală după ce noul prefect a fost instalat în funcție, la începutul lunii aprilie. 

Săptămâna trecută, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus, într-o conferință de presă, când a fost întrebat despre detalii pe marginea acestui subiect, că gestul fostului prefect a fost de rea-credință și, spune edilul, poate chiar nelegal. 

Fostul prefect, din punctul meu de vedere, a făcut un abuz. Din punctul meu de vedere. Urmează să vedem ce se va întâmpla mai departe, o să solicităm o întrevedere cu domnul prefect și cu juriștii din prefectură care au făcut acest act. (...) Practic, a atacat în contencios administrativ cele două hotărâri ale Consiliului Local și Consiliul Județean, după ce a sesizat cele două instituții prin care au spus să retragem acele hotărâri. Procedural se pot întâmpla două lucruri: ori retragem hotărârile, în cazul în care considerăm că ceea ce a semnalat Prefectura este pertinent din punct de vedere legal, sau, dacă nu, facem un răspuns la sesizarea respectivă. Pentru asta avem un termen de 30 de zile. În acel răspuns putem spune „considerăm că ceea ce ați argumentat dumneavoastră nu este corect, nu este legal, ați înțeles ceva greșit”. Există niște proceduri foarte clare. Însă ce s-a întâmplat: domnul prefect nu a așteptat să treacă acel termen de 30 de zile, ca să aibă răspunsul de la noi și să poată să decidă în funcție de răspunsul nostru dacă sesizarea pe care au făcut-o este întemeiată sau nu și în funcție de asta să ia decizia dacă să atace sau să nu atace în contencios administrativ hotărârea, ci a atacat fără să aștepte cele 30 de zile. Este clar că este minimum rea-credință, dar s-ar putea să putem vorbi și despre abuz”, a declarat săptămâna trecută Antal Árpád. 

Întrebat la ce se referă mai exact sesizarea inițială a prefecturii, primarul a precizat că aceasta cuprindea patru puncte. 

În primul rând, s-a referit, potrivit spuselor primarului, la parteneriatul public-privat dintre autorități și Fundația Sapientia și „că nu poate, din punct de vedere legal, să coexiste într-o clădire care se realizează două entități publice și o entitate privată. Ceea ce este o absurditate totală, pentru că, de exemplu, clădirea în care noi stăm acum, clădirea primăriei, o parte este entitatea publică Primăria Sfântu Gheorghe, iar o altă parte, Tribelul, este o entitate privată. Nici nu trebuie să ies din această clădire ca să arăt faptul că este total absurd. Pot să vă mai dau o mie de exemple. Dacă într-un bloc sunt 40 de apartamente, dintre care unul este al primăriei, în proprietatea publică a Consiliului Local, restul sunt în proprietate privată, în acel bloc, în cartea funciară, scrie foarte clar că scara blocului și acoperișul sunt în indiviziune. Nu se poate spune că acolo un metru pătrat este în proprietatea publică a municipiului Sfântu Gheorghe și restul este în proprietatea privată. Este comun. Este aceeași situație juridică. Evident, noi am întrebat la cadastru înainte să luăm această decizie. Am primit răspuns că este ok. Am avut garanțiile totale. Credeți-mă că nu adoptăm hotărâri înainte să ne gândim de trei ori și noi și să verificăm”. 

Un alt punct abordat în adresa transmisă Primăriei Sfântu Gheorghe menționează și o serie de clădiri care urmează să fie demolate împreună cu hotelul Bodoc. Potrivit primarului, în documentul de la Prefectură e amintită Casa de Cultură Kónya Ádám, care ar fi „în proprietatea publică a municipiului Sfântu Gheorghe și ca atare nu poate fi demolată”. 

Dar Antal Árpád spune că, de fapt, „nimeni nu vorbește despre Casa de Cultură Kónya Ádám în această asociere. Știu de unde vine problema de la Prefectură, dar arată că nu au citit ca lumea hotărârea, pentru că se vorbește despre Casa Pensionarilor, care este în administrarea Casei de Cultură Kónya Ádám și care face parte din acest proiect. Dar nu are treabă una cu alta”.  

Edilul a precizat, totuși, că într-adevăr vor fi demolate case și s-a referit la cele trei care sunt pe colț, dinaintea parcării către Cinema Arta și Teatrul Andrei Mureșanu. „Două dintre cele trei case sunt ale fundației Sapientia și una este a primăriei”, a explicat edilul. 

Totuși, în contractul de asociere prezent atât pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, cât și pe site-ul Consiliului Județean Covasna, la anexa unde sunt prezentate „datele de identificare al imobilelor care fac obiectul contractului de asociere” sunt șapte sub proprietatea Municipiului Sfântu Gheorghe (în străzile Kőrösi Csoma Sándor, Ciucului și 1 Decembrie 1918) și câte una în proprietatea Consiliului Județean Covasna (în strada Ciucului), respectiv a Fundației Sapientia (str. Kőrösi Csoma Sándor). 

A treia problemă invocată de Prefectură, potrivit spuselor primarului, ar fi fost faptul că în hotărârea de Consiliu Local se amintește în preambul despre Universitatea Sapientia, în condițiile în care asocierea se face cu Fundația Sapientia, dar și aici a explicat că fundația a fost înființată pentru a construi infrastructura necesară universității și cele două sunt legate prin centrul multifuncțional, în sensul că studenții vor putea beneficia de această construcție. 

În plus, și faptul că nu sunt reglementate exact sumele care vor fi investite în proiect ar fi o altă problemă găsită de prefectură în actele autorităților locale, din cele declarate de edil. Pe acest subiect primarul a spus că în asociere scrie foarte clar care sunt momentele asocierii, când se ajunge în situația în care indicatorii tehnico-economici sunt aprobați, „și în momentul în care ai indicatorii tehnico-economici poți să vorbești cine cu cât participă. Este stabilit calendarul exact. Dar ceea ce ar dori ei (n.red. Prefectura) să fie acolo în asociere nu are cum să fie acum, pentru că în faza asta nu ai cum să vorbești de sume, până când nu ai studiu de fezabilitate făcut, care spune exact cât ar costa această investiție”.

În cele din urmă, se pare că judecătorii vor fi cei care vor stabili cine are dreptate: juriștii prefecturii sau autoritățile locale. Dar procesul nu îl dezarmează pe primarul din Sfântu Gheorghe, care spune că atacarea hotărârilor nu face decât să tragă, puțin, de timp și nimic mai mult. 

Oricum avem scenariile B, C, D pregătite. (...) Se trage de timp, atât. Pierdem un pic din timp, nu foarte mult pentru că avem pregătite scenariile alternative”, a mai spus primarul, care a vorbit și despre faptul că autoritățile ar vrea ca prin acest proiect să facă ceva „pentru următoarele secole, că nu pentru decenii construim acest lucru, ci pentru următoarele secole”. 

Hotărârile au trecut de consilii fără emoții 

Hotărârea nr. 6/2021, privind aprobarea asocierii Municipiului Sfântu Gheorghe prin Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe cu Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Fundația Sapientia, în vederea realizării în comun a unui Centru multifuncțional în Municipiul Sfântu Gheorghe, a fost aprobată în ședința din 13 ianuarie a.c. a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, cu unanimitate de voturi (19 voturi, pentru că doi consilieri au fost absenți). Proiectul a fost prezentat la Diverse de primarul Antal Árpád. 

Scopul asocierii este ca în centrul orașului, acolo unde se află acum Hotelul Bodoc, în locul acela să construim un centru multifuncțional nou, care găzduiește mai multe instituții. Și Fundația Sapientia, și orașul și județul vor contribui cu terenuri și clădiri la această asociere, iar Fundația Sapientia se angajează să elaboreze planurile. Iar noi vom construi clădirea”, a spus primarul, potrivit procesului verbal al ședinței din 13 ianuarie. 

La Consiliul Județean, proiectul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței din 14 ianuarie. Atunci, potrivit înregistrării ședinței publicată pe pagina de Facebook a președintelui CJ, Tamás Sándor a spus că este „un pas important pentru realizarea unui vis mare: centrul cultural multifuncțional, o investiție comună în care sunt implicate Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Fundația Sapientia și Consiliul Județean Covasna. Două instituții aparținătoare Consiliului Județean Covasna, adică Biblioteca Județeană și Ansamblul de Dansuri, vor avea sediul în acest centru”. 

Totuși, aici proiectul nu a trecut fără discuții și nici cu unanimitate de voturi, ci cu trei abțineri, din partea consilierilor PNL. Problema nu a fost de fapt asocierea, în acest caz, ci sediul Bibliotecii Județene și o discuție din cadrul unei comisii, care nu ar fi corespuns cu cele scrise în acte. Potrivit consilierului județean Olimpiu Floroian, pe de o parte se vorbea că biblioteca va primi doar săli de evenimente în cadrul noului centru, iar cărțile vor rămâne în sediul actual, iar pe de alta, erau discuții că se mută cu totul activitatea, dar în acest caz investițiile de până acum în sediul bibliotecii ar fi fost în zadar. Tamás Sándor i-a răspuns că biblioteca se va muta, când va fi gata, cu totul în noul sediu, pentru a avea parte de un spațiu demn de secolul XXI. Răspunsul nu i-a convins în final pe consilierii PNL, care și-au exprimat abținerile cu privire la acest proiect. 

Oricum, hotărârea a fost adoptată chiar și așa fără emoții. 

Contractul încheiat între cele trei părți prevede și că „pentru o mai bună și eficientă urmărire a stadiului de realizare a investiției, atât în faza de proiectare cât și în faza de execuție, părțile stabilesc că Municipiul Sfântu Gheorghe va fi liderul Asocierii” și că „după finalizare, obiectivul de investiție va intra în proprietatea comună a părților în cota de proprietate stabilită în funcție de contribuția lor la realizarea acestuia”. 

Noua echipă a prefecturii vrea mai multă comunicare 

Chiar dacă nu a comentat foarte mult pe marginea demersului de a contesta actele autorităților din Sfântu Gheorghe, prefectul a punctat că echipa actuală și-ar dori totuși mai multă comunicare cu unitățile administrativ teritoriale și celelalte instituții, pentru că scopul final nu e cel de a ajunge în instanțe, ci obiectivul Prefecturii ar trebui să fie să îi ghideze pe primari și consilierii locali spre a adopta hotărâri întocmite legal, în folosul comunităților.   

Rolul meu este ca orice problemă legată de conținutul hotărârii unui Consiliu Local să discutăm înainte să ajungem la instanță. Și această colaborare cu UAT-urile se referă și din acest punct de vedere la atribuțiile Consiliului și atribuțiile Prefecturii. Pentru că dacă nu sunt mari probleme, atunci se poate corecta, se poate modifica acea hotărâre și nu ajungem la instanță. (...) Rolul nostru, în afară de verificarea legalității actelor administrative locale este și acea îndrumare despre care vorbeam. Dacă reușim să găsim acea soluție care este bună și acceptată de către acel Consiliu Local și comunitatea din UAT-ul respectiv, atunci hai să găsim soluția legală, cum se poate face, nu să venim și să punem piedici. Nu spun că asta a fost până acum, dar cunosc și am avut experiență ca primar. Eu nu zic că hotărârea Consiliului Local este perfectă sau este bună, pentru că nu cunosc situația, dar știu că dacă eu eram prefect, îi puneam la aceeași masă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, prefectul Ráduly István. 

Primarul din Sfântu Gheorghe a anunțat că fostul hotel Bodoc, acum o ruină în centrul reședinței de județ, va fi demolat și locul îi va fi luat de un centru multifuncțional, un „mall” cultural , în urmă cu mai bine de un an. În 14 februarie 2020 s-a vorbit pentru prima dată oficial despre demers, într-o conferință de presă organizată la Primăria Sfântu Gheorghe.  

Centrul multifuncțional se va întinde pe un perimetru mai mare, mai exact între străzile Ciucului, 1 Decembrie, Kossuth Lajos și Kőrösi Csoma Sándor. 

Autoritățile preconizau atunci că investiția se va finaliza până în anul 2024. 

De reamintit este și că fostul Hotel Bodoc a fost achiziţionat de autorităţile locale în anul 2014, cu suma de 745.000 de euro. 

Până una alta, se pare că Tribunalul Covasna va fi cel care va decide cine a avut dreptate în acest caz, Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean și Sapientia sau Prefectura Covasna, și ce e de făcut mai departe. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.