STIREA ZILEI 27 iunie 2019

Drapel de 450 de metri pătrați, căzut din cer la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1391 vizualizări

Spectacolul oferit de parașutiștii Aeroclubului României – filiala Brașov a fost senzația zilei 

Steagurile sunt, știm, amplu subiect de discuții, deseori aprinse de diverse interese, în sânul comunității covăsnene. Tocmai de aceea, miercuri, 26 iunie, când s-a marcat Ziua Drapelului Național, nu a fost o zi care să treacă neobservată la Sfântu Gheorghe. Nu a fost o zi ca oricare alta doar datorită festivităților publice organizate la Statuia Ostașului Român, ci și pentru că pe cerul azur, pătat cu câțiva nori albi, au început să coboare, rând pe rând, parașutiștii. Ultimul a adus cu el un tricolor – albastru, galben și roșu, de 450 de metri pătrați. 

Soarele dogoritor din miez de zi la final de iunie nu i-a speriat pe cei câțiva zeci, poate chiar sute de oameni veniți să asiste la ceremonia organizată la picioarele Ostașului Român. În majoritate copii și bunici, aceștia au venit să se bucure de programul decent, interesant, marcat pe alocuri cu patriotism riguros și parcă ceva mai vioi decât edițiile precedente, pregătit de Garnizoana Sfântu Gheorghe și Prefectura Județului Covasna, în litera Legii 96/1998. 

Momentul culminant nu a mai fost de această dată defilarea militarilor, ci spectacolul adus în dar covăsnenilor de Aeroclubul României, cu sprijinul Academiei „Henry Coandă” din Brașov. 

Aterizarea tricolorului gigant, ratată?

În aplauzele mulțimii entuziasmate, rând pe rând, vreo șapte parașutiști și-au făcut aterizarea spectaculoasă în strada Păiuș David, chiar în fața Statuii, a militarilor așezați în formație și a oamenilor trași la umbra vegetației din jur. Al optulea, care purta cu el un uriaș tricolor, de altfel văzut tare mititel în văzduh, a aterizat pe malul opus al Râului Olt. Și cu toate că s-a vehiculat în rândul mulțimii că ar fi ratat aterizarea din cauza vântului buclucaș, am aflat totuși că de fapt acesta a fost planul de la bun început și cu un motiv bine întemeiat. 

A fost premeditată aterizarea dincolo de râu. Tricolorul cu care am sărit are 450 de metri pătrați și nu poate ateriza într-un loc atât de strâmt. Mai ales în condițiile de astăzi, cu lipsa de vânt, îi trebuie o lungime foarte mare pentru aterizare. Important pentru noi este ca aterizările să fie sigure, nu cu grad de periculozitate. Show-ul face parte din salt, nu trebuie să avem riscuri suplimentare”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, unul dintre parașutiștii veniți la Sfântu Gheorghe, Marius Pârvu, de la Aeroclubul României – filiala Pitești. 

Pentru noi, cei mai subțirei, a fost mai simplu să ne strecurăm, dar pentru un asemenea drapel gigant, nu era posibil”, ne-a explicat și colegul său de la Aeroclubul României – filiala Brașov, Daniel Moldoveanu. 

Parașutiștii s-au întors la Sfântu Gheorghe 

Parașutiștii nu au fost miercuri pentru prima oară la Sfântu Gheorghe de Ziua Drapelului, însă fiecare spectacol adus de ei covăsnenilor a fost o bucurie. 

„Nu este primul an în care venim. Dacă îmi aduc bine aminte e al patrulea sau al cincilea an când Aeroclubul României onorează această festivitate, o onorează cu plăcere întotdeauna și sperăm să mai fim invitați și în continuare. (...) Este o senzație deosebită. Pentru noi nu e o zi de muncă obișnuită. De fapt, în parașutism nicio zi nu seamănă cu alta, niciun salt cu altul. De fiecare dată sunt alte emoții, alte sentimente, alt loc, alte tipuri de condiții meteo, alte parașute. (...) Aeroclubul României cinstește mereu culorile steagului național în competiții, în demonstrații aviatice, peste tot pe unde reprezintă România”, ne-a mai spus Marius Pârvu.  

„Astăzi în mod special emoția a fost suplimentară pentru că în această zi de sărbătoare am onorat drapelul roșu-galben-albastru al neamului nostru cel românesc, drapel care dăinuie pe aceste meleaguri, orice ar spune oricine, de mii de ani. (...) Eu le-aș transmite tuturor românilor, indiferent de naționalitate, să cinstească culorile drapelului roșu-galben-albastru sub ale cărui flamuri ne desfășurăm viața de zi cu zi”, a mai transmis și Daniel Moldoveanu. 

Drapel de 100 de metri, din nou pe străzile reședinței de județ 

Ziua Drapelului de la Sfântu Gheorghe s-a mai remarcat cu o serie de acțiuni, mai puțin întâlnite la evenimentele de acest gen. De exemplu, doi băieți din clasa pregătitoare a Școlii Gimnaziale „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, îmbrăcați în costume populare, s-au prezentat în fața audienței cu poezii patriotice. Grupul coral Voievozii Munților de la Vâlcele au completat momentul artistic cu o serie de interpretări muzicale, de asemenea patriotice. Nu în ultimul rând, două eleve din Sfântu Gheorghe, Filip Dorka din clasa a VIII-a a Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” și Lorena Bota din clasa a VIII-a a Colegiului Național „Mihai Viteazul” au fost premiate în fața adunării pentru rezultatele deosebite la învățătură (finalizarea celor opt clase de studiu cu media 10). 

Nu trebuie să uităm să spunem și despre defilarea militară mult îndrăgită de privitori, dar și de tricolorul lung de 100 de metri, care a fost purtat pe brațe de militari într-un marș până la Unitatea Militară de pe strada Armatei. 

Fotbalul, motiv de mândrie națională și la Sfântu Gheorghe

Sigur că au fost și discursuri cu mesaje despre trecut, prezent și viitor, despre eroi și urări de „La mulți ani!”, ca la o ceremonie demnă de o zi națională. 

„Toți eroii care au slujit sub drapelul național al României renasc astăzi în inimile și mințile noastre, iar noi rămânem loaiali păstrători ai tradițiilor și simbolurilor țării noaste. La mulți ani, români! La mulți ani, România! La mulți ani, tricolor!”, a spus, în luarea sa de cuvânt, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe și Centrului Militar Județean Covasna, locotenent colonelul Dorin Neagu. 

După ce a citit discursul venit de la centru, al ministrului Carmen Dan, aproape ca niciodată, prefectul Sebastian Cucu a transmis audienței și propriul său mesaj vizavi de această zi. Iar surpriza cea mare a fost când a lăsat să iasă la iveală și microbistul din el, vorbind despre rezultatele uluitoare ale naționalei U21 la Campionatul European de Fotbal. 

Dincolo de sărbătoarea de astăzi, care este dedicată unuia dintre simbolurile naționale consfințite de Constituție, Drapelul Național, astăzi îi cinstim totodată și pe cei care au murit pentru și sub el, au luptat pentru și sub el, au muncit pentru România, au gândit pentru România, au avut performanțe deosebite sub acest stindard, pe plan internațional. Astăzi este despre toți cei care cred în ființa neamului nostru, este despre tot ce este românesc. În câteva cuvinte: este despre România. (...) Nu vreau să închei înainte de a îi felicita și de a le ura succes și eu, în numele nostru, al tuturor, cred, tricolorilor mici, pentru că e vorba tot de tricolor, care mâine vor juca semifinala cu Germania. Cred că au și ei loc în discursul meu. Prin urmare, sus tricolorul! Hai România!”, a spus prefectul Sebastian Cucu. 

Numitul Guvernului în teritoriu nu a fost singurul care a lăsat să iasă la suprafață bucuria provocată de naționala mică, dar atât de mare a României, ci și oameni din public au strigat lozinci de stadion la vederea tricolorului lung de 100 de metri. Nimic supărător însă, ci doar fericire pură. 

Aș încheia reportajul de la sărbătoarea de Ziua Drapelului de la Sfântu Gheorghe cu o observație personală. Și anume că acest eveniment m-ar fi atins cu atât mai mult și mi-ar fi rămas și mai drag dacă s-ar fi vorbit și mai puțin despre „noi”, „ei” sau despre „pământ”. Aș fi vrut să aud mesaje mai degrabă despre ce putem să facem acum, în prezent, să ne iubim țara mai mult, într-un mod decent, constructiv, astfel încât „toți” să fim mai fericiți, mai împliniți, mai bogați sufletește. Cred, de asemenea, că ziua tricolorului, simbol al egalității, dreptății și frăției, era prilejul ideal pentru a începe și întări acest tip de discurs. Poate data viitoare... 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.