STIREA ZILEI 19 mai 2013

Dispecerat comun pentru SMURD și Ambulanța Covasna

de Monica Vrânceanu | 866 vizualizări

Obiectivul de la Sfântu Gheorghe a fost inaugurat de secretarul de stat Raed Arafat, care a vorbit și despre aspecte din sistemul de sănătate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență (ISU) și Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Covasna au, începând de vineri, un dispecerat comun care funcționează în incinta ISU și care va prelua apelurile de urgenţă 112 din competenţa celor două structuri. Dispeceratul a fost inaugurat în prezența secretarului de stat Raed Arafat, inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ioan Baş, a conducerii ISU și Ambulanței Covasna, subprefectului Georgeta Gheorghiu și altor reprezentanți ai instituțiilor locale.

Comandantul ISU Covasna, György Alfons, a declarat că prin acest dispecerat comun se va reduce timpul de reacție pentru apelurile de urgență, astfel crescând capacitatea  unităților de intervenţie. Dispeceratul comun ISU-SJA a fost înființat în baza dispoziţiei comune a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, iar investițiile au fost minime.

„Am făcut un dispecerat comasat pentru eficientizarea modului de lucru, gestionarea echipajelor, care lucrează împreună și gestionează resursele. E o chestiune inclusiv de reducere a investițiilor pe viitor, căci dispeceratul va fi unul singur, nu două – SMURD și Ambulanță”, a declarat Raed Arafat.

Pentru urgenţele medicale ce presupun și intervenţia echipajelor SMURD, apelurile sunt preluate de operatori medicali, activitatea acestora fiind coordonată de un medic sau asistent. Beneficiul sistemului constă în faptul că apelurile de urgenţă care implică intervenţia echipajelor menţionate vor fi gestionate în cadrul acestui dispecerat, prin alertarea directă a echipajelor de prim-ajutor.

Raed Arafat mai 2013 - 03

Aprecieri pentru SMURD și Ambulanță

Secretarul de stat Raed Arafat a apreciat, la Sfântu Gheorghe, activitatea SMURD din Covasna și pe a celor de la Ambulanță și ISU, declarând că dotările de aici sunt bune (chiar dacă se lucrează și cu mașini cam vechi) și artătând că, pe lângă acestea, s-ar putea să mai vină anumite dotări în plus – două ambulanțe, patru mașini de teren de capacitate mică și o mașină cu apă și spumă de 4.000 de litri.

În context, György Alfons a arătat că, dincolo de zonele bine-acoperite ca intervenții de urgență, Baraoltul reprezintă o problemă, fiind cea mai izolată zonă – atât pentru SMURD cât și pentru pompieri. György a explicat că în prezent nu există logistica necesară pentru schimbarea situației – o clădire adecvată și personal care să lucreze acolo, deoarece nu există oameni calificați și ar trebui ca cei de la Sfântu Gheorghe să facă naveta zilnic la Baraolt, ceea ce în actualele condiții bugetare nu este posibil. Referindu-se la modul de reacție al SMURD și Ambulanței, Raed Arafat a spus că este mulțumit de acesta, precizând că mereu este loc de mai bine, totuși.

Raed Arafat a declarat că dacă până acum s-a investit în SMURD, în acest an investițiile se vor orienta către Ambulanță, urmând să fie achiziționate în perioada următoare 150 de ambulanțe la nivel naţional. Investițiile nu se vor sista însă pe SMURD, unde se dorește achiziționarea câte unui elicopter pe regiune. Secretarul de stat a menționat că îmbunătățiri considerabile trebuie aduse în zonele rurale, acolo unde din diverse motive se ajunge mai greu.

Pedepse mai dure pentru apelurile false la 112

În ceea ce privește apelurile false la 112 (unde Covasna și Harghita se situează pe primele locuri în ţară), Raed Arafat a spus că problema poate fi controlată mai ales prin implicarea comunității civile, cu acțiuni de conștientizare, dar și prin înăsprirea sancțiunilor.

„Alarmele false costă și pot să omoare, deoarece cât timp unul își bate joc, altul cu problemă reală poate aștepta pe fir. Părinții trebuie să își educe copiii, să le explice ce e 112. 112 nu e un număr de joacă. 112 e un număr extrem de important, un număr care face parte din Sistemul de urgenţă. Nu este voie să îţi baţi joc nici de 112, nici de sistemul de urgență. Orice sancțiune nu este suficientă, pentru că dacă reușești să păcălești și să plece o mașină către un apel fals, înseamnă că ai scos o mașină din serviciul populației”, a spus Raed Arafat.

Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale, județul nostru e pe primul loc în țară în topul apelurilor false la 112, cu un procent de 81,85%. Anul trecut, din 231.112 de apeluri la 112, numai 41.940 au fost justificate.

Autoritățile locale, responsabile cu  atragerea medicilor

Întrebat de jurnaliști despre criza medicilor – una reală în județul Covasna, unde există mare lipsă de medici pe diverse specializări la toate spitalele din județ, Raed Arafat a ținut să sublinieze că aceasta trebuie gestionată în primul rând la nivel local.

„În Covasna, una dintre specializările care duce lipsă de medici e medicina de urgență. Ajutorul nostru este asigurarea locului de muncă decent – adică dotarea, iar aici există programe, se discută cu Banca Mondială pentru un program de dotare mai complet pe țară, pentru ridicarea nivelului calitativ al locului de muncă. Despre salarii însă, deocamdată nu putem discuta de ele ca și creștere – și nu e o decizie a Ministerului ci una globală chiar. Dar medicii nu vin doar din cauza salariilor... Autoritățile locale trebuie să se implice, să-i atragă cu locuințe, cu încurajări. Cum au găsit soluții unele autorități locale, trebuie să găsească și cele de aici”, a punctat Raed Arafat.

Raed Arafat mai 2013 - 02

Spitalele mici, împinse spre rezolvarea cazurilor pe ambulatoriu

Referindu-se la refuzul spitalelor covăsnene de a semna contractul-cadru pe 2013 din cauza scăderii finanțărilor pe cazurile internate, Raed Arafat a spus că acestea nu vor avea încotro, vor trebui să se adapteze unei noi viziuni și să semneze, în cele din urmă. În opinia acestuia, majoritatea spitalelor s-au „blocat” în obișnuința de a face internări, nefiind obișnuite cu internările „de zi” și nici cu rezolvarea cazurilor pe ambulatoriu.

„Spitalul Judeţean a rămas la finanțarea din 2012, iar celelalte spitale trebuie să înțeleagă că nu totul se rezolvă prin internare continuă. Chiar dacă au scăzut tarifele pe caz ponderat de internare continuă, au crescut tarifele pe ambulatoriu și a crescut pe internarea de zi. Asta înseamnă că spitalele trebuie să managerieze cazurile corect (...). Foarte multe cazuri nu necesită internare continuă. Este o problemă de mentalități, a colegilor care doresc să interneze continuu și a pacienților care cred că dacă nu sunt internați pe un pat de spital, nu sunt tratați. Ceea ce nu-i corect. Finanțarea poate fi rezolvată dacă nu se internează continuu, se reduc costurile direcționând pe ambulatoriu. Poate că așa dorim să determinăm spitalele mai mici să schimbe direcția, să trateze pe ambulatoriu, nu doar pe internări continue”, a explicat Raed Arafat, menționând că sumele au fost crescute pentru spitalele zonale și regionale, cele mai solicitate de bolnavii critici.

Vom avea în curând o lege a malpraxisului

Raed Arafat s-a referit, la Sfântu Gheorghe, inclusiv la legea malpraxisului, despre care a spus că ar putea intra în dezbatere publică în cel mult zece zile. Potrivit lui Raed Arafat, legea este aproape finalizată, urmând să fie trimisă către asociațiile pacienților și apoi în dezbatere publică.

„Legea vizează reducerea părții birocratice și introducerea medierii, dar mai ales cel care reclamă să intre imediat în discuții și mediere cu asiguratorul. Să reducem ajungerea la instanță și această necesitate, dacă putem rezolva problema înainte. Așa că legea acum prevede mai multe aspecte care să faciliteze modul în care se rezolvă litigiul sau acuzaţia de malpraxis şi să se plătească celui care a păţit sau a fost victima unui caz de malpraxis. Pentru că până acum, medicii se asigurau, pacienții nu primeau, asta se întâmpla. Acum ce punem în lege este ca cei care asigură, totuşi, să şi plătească atunci când e un caz de malpraxis. Dacă cel care reclamă nu ajunge la înțelegere cu asiguratorul, care zice prin experți că nu e vorba de malpraxis, în etapa a doua se poate ajunge în instanță”, a mai explicat Raed Arafat.

De la ISU, secretarul de stat Raed Arafat a fost invitat la Spitalul Judeţean, pentru a vedea proiectul de extindere a Urgenței. Potrivit managerului Nagy András Robert, lucrările s-au blocat din cauza lipsei banilor, căci după o investiție de 12 milioane de lei, ar mai fi nevoie de aproximativ trei milioane de lei. Raed Arafat a spus că banii ar putea veni la următoarea rectificare bugetară.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.