STIREA ZILEI 21 mai 2020

Demersuri pentru a reprimi pacienții non-COVID la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1400 vizualizări

Sunt planuri pentru ridicarea unei construcții modulare temporare pentru Urgențe în curtea SJU Covasna 

Conducerea Spitalului Județean, în prezent spital COVID, anunță că se pregătește de redeschidere și pentru tratarea celorlalte patologii. Mai multe cabinete ale Policlinicii Spitalului Județean vor primi din nou pacienți începând cu data de 2 iunie, doar cu programare online și reguli stricte. În funcție de evoluția epidemiei, la final de iunie se va pregăti și internarea pe alte secții decât COVID. Tot în aceste condiții, se are în vedere și ridicarea unei construcții modulare în curtea spitalului, care să găzduiască Urgența pentru pacienții confirmați sau suspecți COVID-19. 

Cabinetele în specialitățile Oncologie, Hematologie, Reumatologie, Cardiologie, Medicină Internă, Neurologie, Pediatrie, Gastroenterologie, Endocrinologie, Diabetologie, Obstetrică-Ginecologie, Urologie, Nefrologie, Psihiatrie (Adulți și Copii), dar și Neurologia Pediatrică din cadrul Policlinicii Spitalului Județean se redeschid începând cu data de 2 iunie. 

Tot din această dată se vor relua activitățile și în laboratorul de analize medicale, respectiv în cel de imagistică medicală, dar deocamdată doar pentru Rezonanță Magnetică și CT. 

Începând de luni (25 mai) se vor putea face programări online, doar online, subliniez acest lucru, pentru consultații medicale la aceste specialități. Și în continuare o parte din aceste consultații o să tindă spre o consultație online, prin telemedicină. Dar cei care o să vină în spital, la consultații, o să treacă printr-un triaj prealabil, așa cum ne-am obișnuit și până acum. Ținta principală este de a face un screening prealabil și a identifica posibilități de infectare cu COVID”, a spus managerul spitalului județean, András-Nagy Róbert, miercuri, într-o conferință de presă. 

Redeschiderea cabinetelor se va face cu o serie de măsuri de protecție speciale și reguli noi. 

În toate situațiile rugămintea noastră este de a respecta programările pentru pacienți, ca aparținătorii pacienților doar în cazuri justificate să însoțească pacienții și maxim o persoană și în această situație pacienții, respectiv aparținătorii trebuie să poarte mască de protecție, mască chirurgicală. Vizavi de respectarea programărilor, este important și de a nu veni mai repede cu ore sau jumătăți de oră înainte de ora și data programată. Această măsură se bazează pe respectarea și încercarea de a respecta măsurile de distanțare care sunt valabile și în cadrul policlinicii, de a păstra distanța dintre persoane”, a mai spus managerul. 

Acesta a precizat că cei în vârstă, care nu știu să acceseze site-ul și să își facă programările online vor trebui să apeleze la rude sau chiar la medicii de familie, care pot să realizeze astfel de programări în numele  pacienților. 

Construcție modulară pentru Urgențe, în curtea Spitalului 

Mai mult, în planul spitalului, pentru sfârșitul lunii iunie este prevăzută și deschiderea altor secții  pentru tratarea altor boli decât COVID, dar acest pas va depinde de evoluția pandemiei. Printre acestea se numără și Unitatea de Primiri Urgențe, care va avea parte de o construcție modulară care se va ridica în parcul din curtea spitalului.  

O să înființăm în cursul lunii următoare un post de urgență și o să fie o construcție modulară în curtea spitalului, destinată urgențelor SARI, adică doar pentru urgențele suspecte, respectiv pozitiv COVID. Asta înseamnă că acel spațiu o să aibă o zonă de triaj, o zonă de tratament, separate pentru amândouă patologiile, adică de suspect COVID, respectiv de confirmat COVID, respectiv cu circuite separate, atât pentru personal, cât și pentru pacienți”, a explicat András-Nagy Róbert, care a spus că noua construcție va fi, cel mai probabil, construită din fondurile unei fundații, dar încă nu a oferit alte detalii, precizând și că noua construcție ar putea rămâne în curtea spitalului până la doi ani. 

Ținta este ca până la sfârșitul lunii iunie, și încă o dată accentuez aspectul că dacă cifrele o să ne permită, să redeschidem și celelalte clădiri și să facem din clădirea principală, unde în momentul de față își are locul secția infecțioase COVID și secția de terapie intensivă COVID, să o facem non-COVID, adică să facem cele două, trei circuite, despre care am mai discutat, în vederea separării pacienților și de a da posibilitatea pacienților de a fi tratați în condiții de siguranță. (...) După realizarea acestei clădiri modulare, urmează mutarea efectivă a secției de Infecțioase, înapoi în secția de Infecțioase, adică într-o clădire separată, mai mică, dar în această clădire să fie asigurat circuitul separat al acestor pacienți, nu numai din punctul de vedere al asistenței medicale, dar și din punctul de vedere al siguranței pacienților, respectiv al personalului medical”, a mai spus managerul. 

Tot acesta a punctat faptul că din cauza măsurilor de distanțare, o să fie micșorat numărul de paturi pe secții, respectiv numărul de posibile internări. 

Un alt obiectiv va fi ca în viitorul apropiat să se construiască și o serie de vestiare pentru personalul medical, pentru că în prezent acest scop îl au cabinetele medicale de pe secții. 

Urmează ca până la mijlocul lui iunie anul acesta să achiziționăm și să asigurăm posibilitățile de vestiare pentru colegii noștri”, a spus András-Nagy Róbert. 

Ținta noastră este să facem cât mai repede aceste reorganizări, ca să deschidem spitalul pacienților care au nevoie și de alte tratamente decât COVID”, a încheiat managerul. 

În ceea ce privește pacienții COVID, miercuri, în spital erau internați 35 confirmați, dar și doi suspecți, care așteaptă rezultatele testului. Un singur pacient este în stare gravă la Terapie Intensivă. În ultima săptămână au fost externate 12 persoane și nu a fost înregistrat niciun deces. 

La nivelul județului Covasna, numărul cazurilor de coronavirus s-a ridicat miercuri la 229. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.