STIREA ZILEI 10 martie 2013

Datoriile ar putea falimenta Primăria Zagon

de Monica Vrânceanu | 703 vizualizări

Cea mai mare comună a judeţului are probleme din cauza unui proiect neachitat

Primarul comunei Zagon, Kis Iosif, este foarte pornit pe autorităţile de la Bucureşti, pe oamenii din ministere şi pe întregul sistem care a pus în încurcătură toată administraţia celei mai mari comune covăsnene din cauza nepăsării faţă de termenele de lucrări. După ce a câştigat un proiect în valoare de 700.000 de euro pentru reabilitarea şi modernizarea totală a Școlii Mikes Kelemen din Zagon, Primăria se vede în situaţia disperată de a acumula lunar datorii care, la un moment dat, ar putea fi fatale. Întreaga chestiune e cu atât mai gravă cu cât, susţine primarul Kis, nu e vina administraţiei locale ci a celor de la Bucureşti, care nu au înţeles să fie serioşi şi nu s-au ţinut de plata proiectului şi impicit a lucrărilor, întârziind atât de mult încât Primăria Zgon a fost nevoită să se împrumute de la CEC. O parte din împrumut, mai exact 200.000 de lei, au fost deja înapoiaţi din veniturile proprii realizate, dar a mai rămas aproape 300.000 de lei, unde nici nu s-a mai putut plăti rata în ultima vreme. Din această cauză, sumei au început să i se adauge penalităţi de întârziere.

Bani pe proiect cu întârzieri de la Centru

Primarul Kis Iosif susţine că lucrările şcolii au fost făcute în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală, finanţele fiind gestionate deci de Ministerul Dezvoltării. Cu toate că documentele, proiectele şi tot ceea ce a ţinut de autorităţi s-au respectat tot timpul, nu la fel s-a întâmplat şi cu partenerii de la Bucureşti.

Am câştigat proiectul, am demarat toate acţiunile necesare, nu am tras de timp, am respectat licitaţii, totul. Apoi am recepţionat lucrarea, iar la eveniment au participat toţi cei implicaţi, inclusiv Ministerul Dezvoltării. Încă de la început am avut probleme, niciodată cu au plătit în termenul de 90 de zile, mereu peste 120 de zile... În fine, după cele patru tranşe nu am mai primit niciun ban. Între timp, expira termenul şi trebuia să plătim executantul, aşa că nu am avut încotro şi ne-am împrumutat. Am făcut împrumut, cu aprobarea Ministerului Finanţelor. Am primit împrumutul, banii de la Ministerul Dezvoltării nu au venit la timp, aşa am ajuns într-o situaţie foarte proastă: dobânzi, penalităţi de întârziere, toate se adună la noi şi tare mi-e că nu vom mai avea din ce plăti”, spune primarul.

Se taie din finanţare după recepţia lucrării

Potrivit acestuia, împrumutul contractat de la CEC e de 500.000 de lei, iar bugetul anual al comunei se ridică la 1,6 milioane de lei. Între timp, problemele cu cei de la Ministerul Dezvoltării nici pe departe să se fi rezolvat, căci administraţia de la Zagon tocmai a fost anunţată că ultima tranşă de bani va veni cu o tăiere de 5%.

Primarul Kis Iosif

Ministerul ar mai trebui să ne dea în jur de 250.000 de lei, ceea ce reprezintă cam cât mai avem noi datorie, fără penalităţi şi dobânzi. Dar ne-au anunţat că sunt ceva tăieri de 5%. Nu înţeleg ce vor, că de patru ani s-au făcut controale, au verificat fiecare document, acum mă trezesc că mi se spune că nu primesc pentru că e problemă. Ce problemă să fie...? Nu cumva am luat mită? Mi se spune că sunt corecţii în toată ţara, dar pe mine nu mă interesează toată ţara ci Zagonul. Vinerea trecută am dat o adresă, să mi se plătească fără cei 5%. Să-mi dea măcar banii aceia, că pentru restul îi dau în judecată şi nu cred că există justiţie în ţara asta care să nu ne dea dreptate”, a mai spus primarul Kis.

Proiectele devin spaima primarilor

Primarul spune că a ajuns la capătul puterilor cu acest proiect şi susţine că s-au cheltuit deja o grămadă de bani, inclusiv pe telefoanele interminabile date la Minister. Pe de altă parte, Kis este foarte supărat pe modul în care a fost tratat, arătând că nu de puţine ori a fost tratat cu indolenţă de către funcţionarii de acolo, spunându-i-se că nu au timp de el.

Acum suntem într-o situaţie foarte proastă, deoarece ne vin somaţiile cu datoria, cu dobânzile şi penalizările. La un moment dat vor ajunge să blocheze conturile pentru că ne dau în judecată, iar asta va însemna că Primăria intră în faliment din greşeala primarului şi a Consiliului Local. Eu nu pot permite aşa ceva, atâta vreme cât ştiu că m-am ţinut de treabă şi am muncit tocmai ca să avem o şcoală decentă în comună. Problema este că nu mai ştiu cui să mă adresez, e o mare harababură şi sincer vă spun, anul acesta nu mai am curajul să intru în niciun program, căci stau şi mă întreb ce fac, dacă toate sunt în halul acesta...?”, se întreabă primarul Kis cu amărăciune, arătând că toate căile pe care a încercat să aibă un dialog cu rezultate reale cu Ministerul Dezvoltării au eşuat.

Școala Generală cu clasele V-VIII „Mikes Kelemen” din Zagon e fost refăcută în totalitate, investiţia de aici însumând 700.000 de euro; recepţia lucrării a avut loc în toamna anului trecut.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.