Dacă Teatrul ar fi om
...ce mesaje i-ar transmite de ziua lui oamenii din domeniu
Ne face să râdem, să plângem, să simțim, să fim cu adevărat vii. Ne relaxează sau, din contră, ne încordează. Ne duce în locuri în care nu credeam vreodată că vom ajunge. Ne îndeamnă la visare sau ne deschide ochii pentru a privi lumea în față. În el ne cuibărim uneori când avem nevoie de a fi noi înșine ori când avem prea multe întrebări sau prea puține răspunsuri. Câteodată ne judecă, dar ne și acceptă așa cum suntem și totodată ne învață cum să fim mai buni. Vorbim despre el - despre Teatru. Teatrul care în 27 martie își serbează Ziua în întreaga lume.
Județul Covasna, și în principal Sfântu Gheorghe, se bucură de prezența mai multor instituții teatrale, cu o paletă largă de proiecte și activități și tocmai de aceea ne-am gândit să nu ratăm șansa de a-i aduce un cadou Teatrului în această zi specială. În același timp, ni s-a părut că cel mai potrivit ar fi să o facem prin vocile celor din domeniu, pentru că ei sunt cei mai în măsură. Dar nu oricum, ci folosindu-ne de instrumentele care sunt pe placul „sărbătoritului”: creativitatea și imaginația.
Așa că am lansat provocarea: „Dacă Teatrul ar fi om, ce i-ați transmite de ziua lui?”. Iar răspunsurile, care mai de care mai interesante, au venit numaidecât:
Fazakas Misi – coordonatorul Teatrului Independent Osonó
„Teatru! Mulți Ani înainte... deoarece fără tine se poate trăi, dar nu cred că merită! Avem nevoie de tine, avem nevoie de spațiul de dialog și comunicare care se naște din și prin tine, avem nevoie de liniștea și de tulburările pe care ni le creezi, avem nevoie de sinceritate, de sentimente profunde, de simplitatea spre care poți să ne conduci, avem nevoie să simțim că încă suntem Oameni și putem să ne privim unii în ochii celorlalți”.
Anna Maria Popa, managerul Teatrului Andrei Mureșanu
„Dragă Teatru, îți doresc mulți ani cât mai fericiți și plini de realizări. Să nu te lași niciodată manipulat și să îți păstrezi mereu verticalitatea. Nu îți uita misiunea: educă, bucură, dezvoltă! Cu ajutorul tău oamenii pot deveni mai buni, mai înțelepți, mai toleranți, mai fericiți. Avem nevoie de tine! Să ne trăiești!”.
Echipa Teatrului Tamási Áron
„Este absolut firesc să privim spre teatru ca spre o fiinţă vie, pentru că teatrul nu poate exista decât ca artă vie, mereu în relaţie cu cineva, respectiv în relaţie cu o comunitate de spectatori sau măcar un spectator. Altfel spus, teatrul nu poate exista decât ca un fel de persoană publică. În aceste condiţii, de ziua acestei persoane publice care este Teatrul, i-aş spune ceea ce se cuvine să spunem oricărei persoane publice în care investim timp, sentimente şi, mai ales, visuri/imaginaţie. Spun mai ales imaginaţie, pentru că teatrul devine un chip uman inconfundabil doar atunci când este făcut cu multă imaginaţie şi are forţa de a le stârni imaginaţia/fantezia şi spectatorilor. Apropo de imaginaţie, cum Shakespeare este unul dintre dramaturgii care ne-au ajutat să dăm un chip inconfundabil Teatrului Tamási Áron, merită să amintesc ce spunea el în Visul unei nopţi de vară, prin gura lui Theseu, citez cu aproximaţie: Doar iluzie/amăgire este cea mai bună dintre piese. Iar cea mai proastă dintre ele este înfrumuseţată doar de imaginaţie. Din perspectiva acestor precizări, urarea mea de Ziua Internaţională a Teatrului ar fi: dragă Teatrule, multă imaginaţie îţi doresc şi o puternică conştiinţă a prezentului, care să-ţi dea curajul de a risca, de a refuza reţetele de succes facil, chemându-i astfel pe spectatori să te însoţească pe cărări mai puţin sau deloc umblate!”.
Echipa Teatrului de Mișcare Studio M
„Așa cum prietenul nostru bun, Eugéne Ionesco a scris în 1976, ești menit să transcenzi bariere și diferențele ideologice, să ne arăți cât de importantă este libertatea individuală și puterea imaginației. Deci, de ziua ta îți doresc multă creativitate, originalitate și mai ales imaginație, să ne arăți în continuare că trebuie să găsim încontinuu o versiune mai bună a noastră”.
Sebastian Marina, actor și regizor
„Dacă Teatrul ar fi un om și aș sta la o cafea cu el, după ce i-aș spune „La mulți ani!”, că așa e civilizat, un singur lucru ar fi în capul meu: să îl întreb ceva. L-aș întreba: «Nu te-ai plictisit, în toate miile astea de ani?» ”.
Ion Fiscuteanu Jr., actor
„I-aș spune: La mulți ani și toate cele bune și că sper să avem o frumoasă și lungă colaborare. Continuă să le încălzești sufletele celor care te apreciază și ignoră-i pe cei care te hulesc și nu te înțeleg”.
Catinca Drăgănescu, regizor
„Dă-ți două palme, revino-ți și devino relevant! La mulți ani și la multă responsabilitate! Cred că Teatrul, ca și spațiu de întâlnire, terapie socială și dezbatere are mai multă nevoie, acum mai mult ca niciodată, atât în România, cât și în Europa să devină activ și să se implice real în problemele societății. Dar asta nu înseamnă că trebuie să își piardă identitatea artistică, limbajul specific și statutul de artă”.
Ioana Pashca, scenograf
„I-aș dori să aibă mai multă încredere în el și în general cam ce i-aș dori unui tânăr, care dă cu ochii de viață. Mi se pare că momentul prezent are atâtea oportunități și deschideri, încât tot ce trebuie să facă este să meargă până la capăt în ceea ce își dorește. Trebuie să aibă curaj, îndrăzneală și cred că trebuie să fie cât mai perseverent, să uite ce a făcut până acum și să o ia de la capăt. Suntem într-o eră în care sunt mii de variante în care poate să se dezvolte”.
Cosmin Dima, actor debutant în „Despre oameni și cartofi” și dansator
„La mulți ani și mulțumesc pentru ochii sufletului și ai creativității! Atunci când sunt la teatru, eu mereu îmi folosesc creativitatea pentru a înțelege piesa la care mă uit. Iar pentru ochii sufletului pentru că am învățat că «un actor transmite sentimente chiar și când nu vorbește»”.
Nouă, celor din afara lumii lui nu ne rămâne decât să îi mulțumim Teatrului că există în viețile noastre, că se dezvoltă, că ne învață și că, prin oamenii lui, continuă să ne ofere perspective și idei. Iar mulțumirea cea mai mare pe care i-o putem aduce este prin a merge cât mai des să-l vizităm.
La mulți ani, Teatrului și la mulți ani tuturor celor care iubesc și trăiesc prin el!
Iulia Drăghici – Taraș
(Surse foto: Facebook şi arhivă)