STIREA ZILEI 7 octombrie 2021

Cum va aborda SJU Covasna noua regulă privind sistarea intervențiilor chirurgicale

de Iulia Drăghici - Taraș | 2104 vizualizări

„Pentru pacienți poate fi considerată o decizie drastică, nepotrivită, dar din punctul de vedere al sistemului, această decizie cred că trebuia luată”, afirmă managerul spitalului

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna va lăsa la latitudinea medicilor decizia de a stabili care operații pot fi amânate în următoarele 30 de zile și care sunt urgențe, a spus miercuri managerul SJU Covasna, referitor la ordinul privind sistarea intervențiilor chirurgicale. Tot acesta a precizat și că deși regula anunțată de șeful DSU, Raed Arafat, a intrat în vigoare din 5 octombrie, operațiile programate săptămâna aceasta, urgente sau nu, vor avea în continuare loc. De săptămâna viitoare, cei care pot fi reprogramați vor fi contactați de angajații spitalului. 

Strategia adoptată de SJU Covasna în ceea ce privește ordinul conform căruia toate unitățile sanitare publice din țară trebuie să suspende, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, este de a lăsa ultimul cuvânt medicilor, care știu cel mai bine situația pacienților pe care îi tratează, a explicat miercuri managerul spitalului. 

Noi privim întotdeauna în ansamblu asistența medicală din spital, însemnând că avem în tratament pacienți cronici, care necesită în continuare investigații medicale pentru continuarea tratamentului și internare pentru continuarea tratamentelor, cazuri de oncologie, de hematologie, de reumatologie, de boli rare, monitorizarea femeilor însărcinate, nașterile, dializă, de exemplu. Există situații în care o internare este impusă din cauza faptului că trebuie  evaluată o suspiciune de boală tumorală. În această situație, am considerat și considerăm că aceste cazuri nu pot fi reprogramate. În toate cazurile în care boala s-ar agrava în 30 de zile în mod deosebit, atunci este indicată, din punctul nostru de vedere, fie spitalizare de zi, fie spitalizare continuă. Aceste intervenții se fac. Întotdeauna medicul va decide și va argumenta dacă este posibil să se reprogrameze. Categoric, sunt și astfel de situații. Dau exemplul intervențiilor de colecist, de proteze de șold, de genunchi, cataractă, amigdalită, care cu siguranță mai pot fi amânate și reprogramate. Dar există situații în care nu pot fi amânate. (...) Mesajul, până la urmă, către populație, este că în momentul în care se duce la un medic de familie și pacientul este trimis la specialist, acesta va decide, evaluând condițiile bolii, dacă este o posibilitate de reprogramare sau trebuie internat și considerat caz de urgență medicală sau chirurgicală. Medicul specialist este cel care va decide întotdeauna. Am lăsat această posibilitate colegilor noștri. Ei știu mai bine pacienții și văd evoluția bolii. Decizia le-am lăsat-o lor, categoric, argumentat, pe niște fundamente medicale concrete”, a spus András-Nagy Róbert miercuri, într-o conferință de presă. 

Managerul SJU a declarat în același context și că pacienții care sunt programați pentru intervenții chirurgicale pentru această săptămână vor fi operați, iar pentru cei de săptămâna viitoare încolo se va analiza posibilitatea reprogramării peste 30 de zile. 

Nu te poți juca cu pacientul care este deja pregătit pentru intervenție pentru săptămâna aceasta. Noi am luat decizia la nivel de spital că aceste intervenții, programate pe săptămâna aceasta, nu se amână. Pentru cei care sunt programați pentru săptămâna următoare, în condițiile evaluării medicului, se va lua o decizie la nivelul secției, dacă este necesară sau dacă poate fi reprogramată. Dacă poate fi reprogramată, atunci pacientul va fi contactat și vor stabili o nouă dată peste 30 de zile. Sper să rămână doar aceste 30 de zile perioadă de suspendare și să nu dureze mai mult”, a afirmat András-Nagy Róbert. 

Acesta a precizat și că este de înțeles frustrarea pacienților care suferă din cauza bolilor și trebuie să treacă printr-o amânare a operațiilor, ca de pildă cei care au cataractă și nu văd, dar în situația epidemiologică actuală măsura impusă la nivel național, pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate este necesară. 

Noi întotdeauna am încercat să găsim echilibru, mai ales în această perioadă, între asistența medicală COVID și asistența medicală non-COVID. Noi am fost printre primele, dacă nu primul spital care a lucrat  și o perioadă lungă de timp. Dar echilibrul acesta este foarte fragil. Depinde din care punct de vedere privești. Pentru pacienți poate fi considerată o decizie drastică, nepotrivită, dar din punctul de vedere al sistemului, această decizie cred că trebuia luată, mai ales dacă ne uităm la cifrele care se comunică și de câteva zile suntem la peste 10.000 de cazuri pe zi”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

Pe această idee, el a făcut din nou apel la covăsneni să fie mai atenți în încercările de a se proteja și inclusiv să apeleze la vaccinare. 

Raportul săptămânal al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna privitor la noul coronavirus arată că miercuri, 6 octombrie, aici erau internați 41 de pacienți pozitivi, majoritatea în stare gravă. La ATI sunt 6 persoane. 

Județul Covasna este încă unul cu cele mai puține îmbolnăviri COVID-19 din țară, adică miercuri erau 432 de cazuri active și incidența de 1,91/1000. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.