STIREA ZILEI 5 aprilie 2019

Cum se vede Școala de sub apă? Altfel!

de Iulia Drăghici - Taraș | 963 vizualizări

Lecțiile la Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic încep în 15 aprilie

Ce echipamente are un scafandru? Cum comunică oamenii sub apă? Cum relaționează omul cu viețuitoarele subacvatice? Ce înseamnă și cum se face protecția mediului subacvatic? De ce să iubim peștii? Toate aceste întrebări și multe alte curiozități ale copiilor și tinerilor își găsesc răspuns în cadrul lecțiilor interactive, unice în România, desfășurate la Școala Altfel de la Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic. Lecțiile încep, pentru ediția de anul acesta, în 15 aprilie. Înscrierile grupurilor de elevi sunt încă deschise, spun organizatorii activităților.

Într-o societate care promovează mai degrabă limitarea creativității copiilor și tinerilor prin îngrădirea lor într-un sistem prea protocolar și prea rigid, care îi împinge în brațele consumerismului pentru că acesta vinde iluzia unei false fericiri, ei vin și le spun celor dispuși să îi asculte că învățatul este și trebuie să fie amuzant, dar și că orice schimbare este posibilă atât timp cât vine din interiorul lor.

Este vorba despre coordonatorii Centrului de Cercetări Subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic. De câțiva ani, aceștia oferă copiilor și cadrelor didactice interesate din județ o soluție pentru a derula activități pentru Școala Altfel în programul elaborat pe baza principiilor „Învață prin descoperire”.

„În momentul în care începi să povestești copilului, punând întrebări, încât el să descopere anumite lucruri, atunci poți să îl faci interesat pe copil. (...) Până nu întreabă copilul, nu i-ai trezit interesul, degeaba îi torni informații pentru că nu rămâne cu ele”, ne-a dezvăluit managerul Centrul de Cercetări Subacvatice, Szabó Jenő.

Acesta ne-a precizat totodată faptul că prin copii se ajunge cel mai ușor la părinți, astfel încât să fie înțeles clar că natura trebuie protejată și că trebuie lăsată moștenire generațiilor care vor veni.

„Orice schimbare începe de la gânduri. (...) Există, dar trebuie să le arăți copiilor că există posibilitatea de schimbare”, ne-a mai spus Szabó Jenő.

Noutatea anului: lumea subacvatică întâlnește lumea digitală

Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, pentru a face Școala Altfel de la Dalnic și mai interesantă decât este deja, organizatorii vin cu o nouă experiență printre cei mici.

În acest an oferim un program inedit: asigurăm copiilor un dialog direct cu un scafandru-profesor aflat sub apă, dotat cu cameră de filmat și microfon subacvatic prin care transmit imagini și sonor la suprafață pe un monitor. Prin animarea unor situații amuzante scafandrul-profesor prezintă importanța protejării mediului subacvatic. Copiii urmăresc în direct scenele subacvatice și pot interveni oricând punând întrebări scafandrului aflat sub apă prin intermediul unui difuzor subacvatic. La sfârșit scafandrul-profesor iese din apă și felicită în mod direct elevii”, arată pliantul de prezentare al Școlii Altfel.

Săptămânal, după experiența anilor trecuți, aproximativ 150 de copii, în general din clasele I – VIII, ajung la Școala Altfel de la Dalnic, însă în edițiile mai recente și elevii de clasa a XII-a s-au arătat interesați să învețe despre natură și viața subacvatică de la unul dintre cei mai experimentați scafandri din România.

Experiența lui Szabó Jenő, un motiv în plus pentru a învăța despre mediul subacvatic

Szabó Jenő este recunoscut pentru experiența sa în ceea ce privește scufundările. Acesta a fost chiar membru în echipajul marelui căpitan Jacques Ives Cousteau, în expediția care a parcurs toate țările prin care trece Dunărea, începând din Pădurea Neagră, în Germania, până la vărsarea fluviului în mare, prin Deltă. Despre scafandrul covăsnean și aventurile sale în adâncuri Discovery Channel a făcut chiar și un scurtmetraj. În prezent, pe lângă Școala Altfel și cursuri de scufundări, acesta derulează ședințe de terapie cu copiii cu nevoie speciale.

Înscrierile continuă

Înscrierile la Școala Altfel de la My Lake se fac de către cadrele didactice telefonic ( la numărul de telefon - 0755.011.500), prin e-mail (contact@scufundariutilitare.ro) sau pe pagina de Facebook - My Lake (https://www.facebook.com/mylake1/).

Programarea se va face în funcție de ordinea anunțării prezenței.  Durata activității va fi de aproximativ 2 (două) ore. Costul programului este de 10 lei /elev participant.

„Lacul special pentru scafandri, cu partea de video subacvatic, este unic în țară. Și echipamentul de scafandru pe care îl folosim este foarte bun. Dar facem acest eveniment de plăcere, cei 10 lei îi folosim pentru salubrizare, deci fără finanțare, fără nimic, pentru că ne place. (...) Se poate și altfel. Se găsesc totdeauna argumente de ce să nu facem. Unii mi-au pus întrebarea ce aș face eu. M-am gândit foarte serios. Eu aș pune pe primul loc copilul”, ne-a mai spus coordonatorul cursului.

Programul se derulează atât în limba română, cât și în limba maghiară în funcție de limba maternă a elevilor care vor participa.

Școala Altfel se derulează la Dalnic până în 15 iunie.

(Sursă foto: Facebook/My Lake)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.