STIREA ZILEI 23 octombrie 2019

Cum să ne ferim de viroze

de Iulia Drăghici - Taraș | 1481 vizualizări

De la metode ca vaccinul, la uleiuri esențiale 

Numărul virozelor respiratorii este în creștere și în județul Covasna, cum de altfel este în toată țara, și cei mai preventivi dintre noi caută soluțiile pentru a evita îmbolnăvirea, care, din nefericire, cum este în cazul gripei, poate duce până la deces. Iar pe lângă alimentația bogată în vitamine și stilul de viață sănătos, există căi de a ține virușii departe. Printre acestea se găsește metoda tradițională – vaccinarea, iar mai recent, întâlnim tot mai des la „mămicile naturiste” și varianta mai nouă - uleiurile esențiale. 

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată în cea mai recentă informare săptămânală, publicată în 17 octombrie, că „la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 84.564, cu 2.1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (82.799) si cu 21% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară”. 

Creșterile numărului de cazuri sunt normale pentru această perioadă din an, spun specialiștii, care informează că acesta este momentul propice să începem să punem accent pe prevenție. 

Este timpul vaccinării, timpul prevenției. Așa va fi în continuare, până când va apărea epidemia, dacă va apărea și la nivel de județ. Nu apare în același timp, în fiecare locație. Într-o aglomerare mare ca București, Timișoara, Cluj sau Brașov e altfel. Depinde, pentru că se ia de la om la om. Dar înainte să apară, cu două trei săptămâni, se pot face vaccinuri. (...) De obicei, în decembrie începe să crească mai brusc înainte de sărbători. Apoi vin vacanțele și se încetinește. Apoi în a doua săptămână din februarie iar crește. Dar s-a întâmplat să vină și mai târziu. Vaccinarea este oportună cu două săptămâni înainte să apară și la noi îmbolnăvirile. Deci nu vreau să creadă nimeni că dacă nu te-ai vaccinat în septembrie, octombrie, nici nu mai merită. E o prostie. E bine ca vaccinarea să fie făcută cu cel puțin două săptămâni înainte de a intra în contact cu bolnavi. Important e să nu aștepți când toți cei din jur sunt bolnavi, că atunci sigur te molipsești”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, epidemiologul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Sánta Ferenc. 

La nivelul județului Covasna, situația nu este de speriat, ne mai spune specialistul, care punctează că numărul virozelor nu a depășit cotele din aceeași perioadă a anilor trecuți. 

Cu virozele stăm ca în fiecare an. Acum suntem la început. Este o bază de infecții respiratorii, dar la un nivel similar cu cel de anul trecut. Nu sunt modificări sau creșteri semnificative. La nivel de țară sunt cazuri, chiar unul de gripă descoperit la Iași, dar asta nu spune mare lucru. E un început, dar activitatea este slabă”, ne-a spus Sánta Ferenc. 

A sosit cam 25% din dozele de vaccin gratuit solicitate de către DSP Covasna

Persoanele din grupele de risc pot începe, de săptămâna viitoare, să meargă la medicii de familie să își primească vaccinul, spune epidemiologul, care precizează și că în județ au sosit aproximativ 25% din necesarul cerut de către DSP Covasna. „Până la urmă, o să primim undeva la 71% din totalul cerut, dacă nu se mai schimbă ceva. Am început foarte repede și vaccinarea. Medicii au venit și au luat foarte repede dozele planificate conform activității din anii trecuți. Unii vaccinează mult, alții nu au cerut deloc”, ne-a spus acesta.  

Restul de 29% din populația de risc, pentru care vaccinul este necesar, va fi nevoit să îl achiziționeze, explică Sánta Ferenc. 

Totdeauna vor fi persoane care trebuie să cumpere. Vaccinurile gratuite sunt stabilite de OMS  pentru anumite grupe populaționale. Și dintre aceștia, primesc cei care solicită și nu refuză. De exemplu, sunt foarte multe persoane peste 65 de ani, dar nu cer. Oamenii spun că nu s-au îmbolnăvit niciodată. Deci nu putem să luăm chiar așa alandala, ca să nu rămânem cu ele”, a precizat acesta. 

Beneficiile vaccinului 

Specialistul de la DSP mai spune și că vaccinurile sunt cea mai importantă descoperire a medicinei și cea mai bună armă în prevenție. 

„Este adevărat că unii sunt puternic reticenți la vaccinuri și totuși trec relativ ușor prind boala asta. Eu îmi fac în fiecare an și nu mi-e frică pentru că știu ce este. Este vârful medicinei. De ce? Pentru că previne boala și nu este ca un tratament de diabet pe care tot îl iei și niciodată nu te vindeci. Pur și simplu previne. (...) Sunt persoane care nici nu vor să audă de vaccin și alții care abia îl așteaptă. (...) Eu mereu amintesc: cei care știu că sunt mai sensibili, au o obezitate mai deosebită, au probleme metabolice sau altele, care nu necesită mersul frecvent la medic, nu toți medicii îi știu exact, deci cei care se gândesc că ar fi bine să se vaccineze să cumpere vaccinul și să se vaccineze pentru că este singura metodă de a evita o îmbolnăvire. Cazurile de deces care au fost până acum au fost, de multe ori, la persoane aparent sănătoase, chiar voinici, dar care au intrat în această formă de manifestare rapidă, gravă. O pneumonie poate atinge tot plămânul și de aceea este foarte periculoasă. (...) Pentru gripă s-au găsit vreo două medicamente despre care se spune că sunt bune, dar sunt condiții, ca de exemplu trebuie să începi repede”, a concluzionat epidemiologul Sánta Ferenc. 

Uleiurile esențiale, o soluție tot mai discutată 

O altă metodă de care auzim tot mai des, care atrage și foarte multe critici, dar care, în același timp, găsește parcă tot mai mulți adepți chiar și la nivelul județului Covasna, este cea care implică uleiurile esențiale. Și aici, ca și în cazul medicamentelor, există reguli destul de stricte de folosire, ne spun utilizatorii frecvenți.  

Uleiurile esențiale se pot utiliza atât intern (cu precizarea că nu orice ulei și doar la recomandarea specialiștilor), cât și extern, dar cu moderație, ne-a explicat colega noastră, Cristina Bejancu, care utilizează acest tip de prevenție de peste doi ani.  

„Așa cum medicamentele prescrise de medici se iau după un program strict (1 pastilă la 8 ore sau 12) tot așa se folosesc și uleiurile esențiale, cu picătura.

Extern se pot utiliza prin masaj local cu ulei purtător, în difuzoare de aromaterapie, în inhalatoare nazale, în apa de baie. Pentru un efect mai intens, se recomandă combinarea acestora.

Prin esența vindecătoare pe care o conțin, uleiurile esențiale au efecte remarcabile în foarte multe situații și pot fi folosite în completarea celorlalte terapii (cu excepția homeopatiei, a cărei efect îl poate reduce sau anula)”, ne-a mai explicat Cristina, care spune că a trecut deja în acest sezon de o problemă respiratorie cu ajutorul uleiurilor. 

Uleiurile au existat, de fapt, de când lumea pentru că reinventează „leacurile băbești”, bazate pe utilizarea plantelor, mai explică aceasta. 

„Aromaterapia, respectiv terapia care utilizează uleiurile esențiale, este o terapie foarte eficientă și facilă, deși este încă puțin folosită față de importanța pe care o are. Aromaterapia este utilizată din cele mai vechi timpuri cu efecte remarcabile în nenumărate afecțiuni și a devenit o alternativă de tratare și prevenire tot mai utilizată în timpurile noastre. Practic există cel puțin un ulei esențial pentru fiecare boală. Uleiurile esențiale conțin, așa cum le spune și numele, esența plantelor. În ele este înmagazinată toată forța subtilă de vindecare a plantei, efectele fiind remarcabile. Uleiurile esențiale influențează sănătatea atât în plan fizic, cât și în planurile subtile, având o acțiune amplă și profundă. Efectul cel mai interesant al acestor uleiuri este că au un afect puternic antibiotic similar cu antibioticele clasice sau chiar mai puternic, însă fără a fi însoțite de efecte secundare”, ne-a mai explicat Cristina, care ne prezintă și o listă de uleiuri care pot fi folosite în prevenirea virozelor: oregano, arborele de ceai, cimbru, eucalipt și mentă, rozmarin, lime și lămâie sau uleiuri obținute din alte condimente (scorțișoară, cuișoare, ghimbir). 

„Lista uleiurilor esențiale cu proprietăți terapeutice este mult mai lungă, dar ne rezumăm la cele de utilizat în sezonul rece”,  subliniază Cristina. 

Aromaterapeuții și naturopații recomandă doar utilizarea uleiurilor esențiale pure, provenite din surse sigure, certificate. „În cazul în care nu cunoașteți proveniența uleiurilor esențiale, se recomandă utilizarea acestora doar ca odorizant în cameră și nu în tratare sau prevenție”, punctează aceasta.

Este de subliniat că subiectul uleiurilor esențiale este unul intens discutat și că de o parte sunt medici care contestă orice utilitate a acestora, dar, pe de alta, sunt și specialiști care le recomandă ca soluții adjuvante tratamentelor medicamentoase. Oricum ar fi, echilibrul nu a dat niciodată greș. 

Rămân la fel de importante, indiferent de soluțiile alese pentru prevenție, alimentația sănătoasă, mișcarea, hidratarea, igiena și aerisirea spațiilor închise. Și neapărat evitarea exceselor. În rest, sănătate, că-i mai bună decât toate!

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.