STIREA ZILEI 24 mai 2019

Comanda Garnizoanei Sfântu Gheorghe s-a mutat la Centrul Militar Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3023 vizualizări

Interviu cu locotenent colonelul Dorin Neagu, comandantul CMJ și totodată al Garnizoanei

Garnizoana din Sfântu Gheorghe are, începând din 7 mai, un nou comandant,  în persoana locotenent colonelului Dorin Neagu, care este, totodată, și comandantul Centrului Militar Județean (CMJ) Covasna. Informația a fost făcută publică săptămâna trecută prin intermediul unui comunicat de presă foarte concis, astfel că, am solicitat un interviu pentru a completa informațiile care ne lipseau. De ce s-a făcut numirea? Ce înseamnă această funcție? Care e diferența dintre Centrul Militar și Garnizoană? La toate aceste întrebări și alte câteva ne-a răspuns, foarte prompt, comandantul Neagu. Totul este redat în interviul următor.  

Motivul întâlnirii noastre este dat de informarea, oarecum criptică, primită la adresa redacției săptămâna trecută și care spunea că ați fost numit și comandant al Garnizoanei Sfântu Gheorghe, fiind totodată și comandantul Centrului Militar județean Covasna. Care este povestea din spatele acestei informări?

Fostul comandat al Garnizoanei, colonelul Moglan Gabriel s-a mutat din județ, într-o altă unitate militară. Numirea o face comandantul Diviziei 4, de la Cluj, așa cum am spus și în comunicatul de presă. Există un regulament de garnizoană prin care se stabilește comandantul. De regulă, acesta este numit dintre comandanții unităților aparținând Ministerului Apărării Naționale și este cel cu funcția sau gradul mai mare. (...) Iar noi am făcut acest comunicat de presă pentru că am considerat că este o informație utilă, oamenii trebuie să știe, în cazul în care au de adresat de exemplu o petiție, unde să vină și cui să se adreseze.

Deci acum aveți în responsabilitate atât Centrul Militar județean Covasna, pe care l-ați preluat în 2017, cât și Garnizoana Sfântu Gheorghe.

Corect.

Este o avansare în carieră pentru dumneavoastră? Considerați această numire un pas înainte?

Este onorant să fii comandantul garnizoanei, dar nu este neapărat o avansare. Funcția pe care sunt încadrat este aceeași, comandant al Centrului Militar, dar prin cumul am fost numit și comandant al Garnizoanei. Este o poziție onorantă și sper să facem lucrurile cel puțin la fel de bine ca până acum.

Aveți temeri în privința noilor responsabilități care vin odată cu funcția aceasta?

Sunt lucruri pe care nu le știu, le învăț acum și le voi învăța pe parcurs. Cred că este normal pentru că nu am mai avut această funcție și nu am de unde să le știu, dar cu siguranță vom acționa în limitele mandatului legal pe care îl avem.

Ne puteți spune, pe scurt, care ar fi diferența dintre Centrul Militar Județean și Garnizoana Sfântu Gheorghe?

Centrul Militar Județean, așa cum îi spune și numele, are atribuții în tot județul, în cazul nostru județul Covasna. În fiecare județ există câte un centru militar, dislocat în reședința județului. La noi, în Sfântu Gheorghe. Ceea ce înseamnă că avem atribuții pe întreaga suprafață a județului. Pe de altă parte, un județ poate avea mai multe Garnizoane. Acestea sunt de regulă în zonele unde sunt dislocate unități militare. La noi, Garnizoana Sfântu Gheorghe cuprinde municipiul Sfântu Gheorghe și câteva localități din jurul acestuia. Deci atribuțiile de comandant al garnizoanei sunt stabilite în limitele geografice ale Garnizoanei, care sunt mai mici decât ale județului.

Care este rolul Centrului Miliar și care este cel al Garnizoanei?

Una dintre misiunile centrului militar ar fi promovarea profesiei militare în rândul tinerilor și prezentarea ofertei educaționale a Ministerului Apărării Naționale. Alta ar fi asigurarea, la mobilizare și război, cu resurse umane a unităților militare din zona de responsabilitate, conform Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările ulterioare. Încă o misiune este completarea cu bunuri rechiziționabile, reglementată prin Legea 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestări servicii în interes public. Mai avem atribuții pe linia evidenței militare - Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu menționează că avem responsabilitatea de a ține evidența tinerilor, bărbați, care împlinesc vârsta de 18 ani. O altă atribuție a noastră este asigurarea forței de muncă necesară pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, conform HG 1204/2007. Mai avem ca atribut organizarea și desfășurarea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuții de conducere în domeniul administrației publice locale, conform HG 969/2007. Acestea sunt în mare atribuțiile centrului militar, care se întind pe tot cuprinsul județului nostru.

Atribuțiile Garnizoanei sunt separate, prevăzute în Regulamentul de garnizoană, publicat în Monitorul Oficial 554 din 2010. Acesta este un ordin comun, semnat de miniștrii apărării naționale, cel al afacerilor interne, cel al justiției, directorul SRI și directorul STS și definește ce înseamnă Garnizoana. Noi, spre exemplu, la Sfântu Gheorghe avem garnizoană de categoria a III-a. Categoriile sunt stabilite în funcție de mărimea unităților dislocate în garnizoana respectivă. În ceea ce privește atribuțiile, garnizoana organizează ceremoniile militare cu ocazia zilelor naționale și a sărbătorilor stabilite prin lege și coordonează activitatea tuturor unităților din garnizoană și a celorlalte structuri din sistemul național de apărare atât în timp de pace cât și în timpul stărilor excepționale.  

Este o regulă aceasta prin care comandantul de la CMJ să fie și comandant de garnizoană?

Regula este să fie numit militarul cu funcția sau cu gradul cel mai mare. Sunt câteva zone în țară, ca și la noi, unde comandantul centrului militar este și comandant al Garnizoanei, dar nu este o regulă.

Dumneavoastră de ce ați ales cariera de militar?

Când am terminat liceul, era perioada aceea tulbure imediat după Revoluție și simțeam nevoia unui serviciu stabil, clar. Mi se părea că lucrurile o iau razna, mai ales că erau multe greve, demonstrații și proteste. Eu sunt o fire mai disciplinată, meticuloasă. În plus am și în familie un unchi, fost pilot militar. Îl admiram foarte mult pe vremea aceea și încă am o stimă foarte mare pentru el. Până la urmă, acesta este un serviciu, ca toate celelalte. N-aș zice că e nici cel mai bine plătit din lume, nici cel în care se recunosc toate meritele. Sistemul militar nu este unul ideal, dar este mai apropiat de acest lucru decât mediul civil, unde patronii fac cam ce vor. La noi se recunosc studiile absolvite, se recompensează vechimea în sistem, este un mediu mai disciplinat și mai stabil decât în civilie. În plus, sunt reguli clare atunci când vine vorba despre posturile libere, care obligatoriu sunt scoase la concurs.

În același timp, de ce sugerați celor  mai tineri să aleagă această carieră militară? Care ar fi motivația principală după care ar trebui să se ghideze în a alege acest loc de muncă?

Eu am făcut liceul civil, dar am făcut o facultate militară și am ales Academia Tehnică Militară tocmai pentru că este o facultate de top, una dintre cele mai prestigioase și respectate instituții de învățământ de la noi din țară. Acolo se învață carte, se face și sport și mai există și acel minim de disciplină, dar nu vă imaginați că este excesiv. După mine, în sistemul civil de învățământ în prezent este cam degringoladă. Am și eu copii în școală și știu cum e. Nu se mai face sport aproape deloc, iar de disciplină nu mai zic. Eu cred este nevoie și de un minim de ordine și de recunoașterea meritelor. Copiii ar trebui încurajați, nu constrânși, să facă anumite lucruri. În sistemul militar cred că este mai bine organizată partea de finalitate, cea care urmează după absolvirea studiilor. După ce ai absolvit o instituție militară de învățământ superior sau postliceal cu siguranță ai un loc de muncă asigurat. Ba mai mult, atât la colegiile militare cât și la instituțiile militare de învățământ superior și postliceal se asigură în mod gratuit cazare, masă, asistență medicală, echipament și rechizite școlare. Este un sistem de învățământ complet gratuit. Trebuie doar să reziști pe parcursul anilor de școlarizare, să faci față exigențelor, iar ca să fii admis acolo trebuie să fii apt din punct de vedere medical, psihologic și sportiv, adică să treci toate probele de admitere. Acolo se face carte. Cei care nu promovează anul școlar sunt scoși din sistem.

Ne-ați spus, așadar, că de acum încolo sub autoritatea dumneavoastră se vor organiza evenimentele de zilele naționale, ca de exemplu Ziua Drapelului, Ziua Armatei și altele. Aduc în discuție subiectul pentru că în rândul covăsnenilor am observat, dar și personal am simțit că aceste evenimente nu mai transmit emoție, prezintă aceleași elemente și sunt foarte repetitive. V-ar surâde ideea unor acțiuni care să mai anime activitățile de acest gen?

Suntem deschiși. Practic și aceasta este o promovare a imaginii instituțiilor din sistemul național de apărare. În același timp, noi trebuie să nu ieșim din prescripțiile legislației și regulamentelor în vigoare. Dar cu siguranță vom analiza, dacă vor fi astfel de inițiative și vom încerca să facem aceste activități mai colorate, mai atractive.

Armata României s-a bucurat mult timp și încă se mai bucură de mare încredere din partea populației, fiind una dintre cele mai bine cotate instituții din acest punct de vedere. Ce ar trebui să știe covăsnenii neapărat despre această instituție, în general?

Ar trebui să știe că Armata e destinată apărării populației României și a teritoriului național. Armata nu este îndreptată împotriva cetățenilor proprii. Jurământul militar pe care fiecare dintre noi l-am rostit („Jur credință patriei mele România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!“) cred că este elocvent în acest sens. Armata este națională, în primul rând, și apără cetățenii români și România în general. Acesta este atributul nostru. Citatul lui Napoleon Bonaparte mi se pare chiar grăitor: „Poporul care nu vrea să hrănească armata proprie va fi curând nevoit să hrănească armata dușmanului”.

Care este mesajul principal care ați vrea să ajungă, în urma acestui interviu, la covăsnenii de pretutindeni sau măcar la cei care vor parcurge acest text?

Că ne vom strădui în formula actuală, de la conducerea Garnizoanei, să servim cetățenii cel puțin la fel de bine ca și până acum, că suntem deschiși unui dialog cu comunitatea locală și ne dorim ca armata și structurile din sistemul național de apărare să facă parte din viața comunității, pentru că ăsta e locul lor. Suntem și noi o parte a comunității ca și ceilalți factori. Eu sunt convins că vom colabora foarte bine și cu autoritățile locale și cu populația. Nu am nicio îndoială.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.