STIREA ZILEI 5 octombrie 2021

CJSU Covasna: trei localități covăsnene cu rată COVID de peste 3 la mie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1370 vizualizări

La nivelul județului, sunt peste 400 de cazuri active 

Localitățile Bodoc, Covasna și Sfântu Gheorghe au depășit pragul de trei infectări cu noul coronavirus la mia de locuitori, arată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna. Autoritățile transmit că se impun restricții suplimentare pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2. 

Potrivit Prefecturii Covasna, luni, la nivelul județului, se înregistrau 405 cazuri active de COVID-19, cele mai multe, 223, la Sfântu Gheorghe, localitate cu o incidență de 3,5/1000 de locuitori. 

Autoritățile locale au făcut apel la cetățeni „să respecte măsurile de protecție împotriva infectării şi să protejeze persoanele vulnerabile!”. 

Incidență mare este și la Bodoc, 4,64, cu 12 cazuri active, respectiv la Covasna, 4,19, cu 46 de cazuri. 

Măsuri și restricții pentru limitarea răspândirii COVID-19 

Conform hotărârii adoptate luni de CJSU, în localitățile vizate sunt în vigoare mai multe măsuri și restricții. 

Conform hotărârii adoptate luni de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna, începând din 4 octombrie, la Sfântu Gheorghe (n.red. și în celelalte localități cu peste 3 la mie) certificatul verde devine obligatoriu pentru mai multe activități.

Certificatul verde atestă că o persoană este vaccinată, este testată negativ sau a trecut prin boală în ultimele 6 luni de zile și, potrivit hotărârii adoptate de Guvern, este obligatoriu în localitățile cu rata de infectare între 3 și 6 la mie, pentru toate persoanele de peste 12 ani.

Primăria Sfântu Gheorghe face un nou apel la locuitori să respecte măsurile de protecție împotriva infectării şi să protejeze persoanele vulnerabile!

Astfel, în următoarele cazuri certificatul verde este obligatoriu, după cum urmează:

– în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

– activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

– organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

– organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în

exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului Sănătății.

– organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătății.

– organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

– activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00.

– activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00.

– activitatea cu publicul la jocurile de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

– activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00.

– activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00”, a transmis Primăria Sfântu Gheorghe. 

Cazuri active sunt în majoritatea localităților din județ 

Statisticile oficiale mai arată și că există cazuri de COVID în majoritatea localităților din județ. 

Incidențe peste doi la mie sunt la Chichiș (2,67, cu 4 cazuri active), Ozun (2,58, cu 12) și Ilieni (2,42, cu 5). 

Îmbolnăviri sunt și la Barcani (incidență 1,73, cu 7 cazuri), Târgu Secuiesc (1,46 incidență, cu 29 de cazuri), Dobârlău (1,33 la mie, cu 3 cazuri), Turia (1,30 incidență, cu 5 cazuri), Zăbala (1,28, 6 cazuri), Arcuș (1,16, 2 cazuri), Brețcu (1,16, cu 4 cazuri), Poian (1,16, 2 cazuri), Micfalău (1,12, cu 2 cazuri), Dalnic (1,06, cu un caz), Sita Buzăului  (1,03, cu 5 cazuri), Întorsura Buzăului (0,95, cu 9 cazuri), Estelnic (0,89, cu un caz), Moacșa (0,80, cu un caz), Valea Crișului (0,80, cu 2 cazuri), Vâlcele (0,71, cu 4 cazuri), Aita Mare (0,62, cu un caz), Belin (0,61, cu 2 cazuri), Zagon (0,59, cu 3 cazuri), Vârghiș (0,58, cu un caz), Baraolt (0,44, cu 4 cazuri), Reci (0,43, cu un caz), Sânzieni (0,43, cu 2 cazuri), Bățani (0,42, cu două cazuri), Hăghig (0,40, cu un caz), Ghidfalău (0,37, cu un caz),  Ojdula (0,27, cu un caz) și Brăduț (0,19, cu un caz).

De la debutul pandemiei, la nivel județean s-au raportat 9.193 cazuri. Incidența la nivel de județ este 1,79, din fericire încă una dintre cele mai scăzute din țară. 

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 14 de cazuri noi. 

Datele pentru ultimele 72 de ore arată și că au fost efectuate 161 de teste RT PCR și 135 teste rapide. 

Totodată, 55 de pacienți s-au vindecat în ultima zi, iar în total numărul se ridică la 8.309, de la începutul pandemiei. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.