STIREA ZILEI 27 mai 2013

Chefuri şi distracţie înainte de examenul maturităţii

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1392 vizualizări

Aproape 2.000 de elevi din judeţ se pregătesc de Ultimul Clopoţel şi Banchete. Cât despre Bacalaureat... mai e timp

Mii de elevi covăsneni se pregătesc de vacanța de vară, dar pentru unii, ultimele zile de școală sunt mai pline și mai galopante, cu emoții și așteptări, mai ales că ele vin mai repede cu vreo două săptămâni: sunt elevii din clasele terminale de liceu, cei care se pregătesc deopotrivă de Balul absolvirii și Bacalaureat. Aproape 2.000 de elevi termină în acest an clasele de liceu în județul nostru, iar asta implică, dincolo de partea cu Bacalaureatul, adevătare pregătiri încununate cu cheltuieli. Astfel, părinții vor scoate din buzunare bani pentru Bachet – plata meniului la restaurant, bani pentru cheful de acasă – da, unii fac și așa ceva, bani pentru sonete și fotografii – inclusiv pentru fotografiile de panou și bani pentru costumații – iar la fete, cheltuielile sunt cu atât mai mari cu cât ele își doresc, de obicei, o rochie spectaculoasă, care să marcheze pășirea pe drumul maturității. Pe de altă parte, nici rudele sau prietenii celor care termină liceul nu vor fi scutiți de cheltuieli – de la flori, bijuterii sau bani cash, orice e binevenit pentru a marca succesul pe care aceștia îl doresc tinerilor absolvenți.

Banchet la Restaurant cu investiții în costumații și fotografii

La Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV), în acest an există cinci clase de-a 12-a, cu 129 de elevi. Ultimul Clopoțel va suna pe 1 iunie, de la ora 10, iar festivitățile se vor ține în Sala de Sport a Colegiului. Directoarea Luminița Costea ne-a declarat că elevii și-au rezervat deja un restaurant în care vor petrece Banchetul și și-au realizat deja atât sonetele cât și albumele foto. La CNMV se va face și un panou în care vor apărea fotografiile elevilor care vor absolvi în acest an, precum și cele ale profesorilor care le-au ghidat pașii în timpul liceului.

Astfel, pentru achitarea meniului de la restaurant din seara Banchetului, poze de panou, plus cadoul dirigintelui, elevii de la CNMV au plătit, fiecare, în jur de 150-170 de lei. Tinerii spun că suma este rezonabilă și nu li se pare de speriat, mai ales că, vorba aia, o singură dată-n viață termini liceul.

Luminița Costea și-a exprimat speranța ca, după distracția de Bachet și Ultimul Clopoțel, sălile Colegiului să fie însulfețite de cât mai mulți elevi din anii terminali, pentru pregătirea de Bacalaureat.

Unii merg în cantina școlii și fac economii

Ca în fiecare an, elevii de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși vor sărbători Banchetul în Cantina școlii. Directoarea Rodica Pârvan spune că e mai ieftin pentru elevi și ar fi chiar penibil ca aceștia să închirieze un restaurant, când profilul școlii pe care o termină este unul de servicii și alimentație publică.

Potrivit Rodicăi Pârvan, aici vor termina 92 de elevi – patru clase de a 12-a zi, una de a 13-a linia progresivă și una de a 14-a seral. Ultimul Clopoțel va suna vineri, de la ora 9,30, iar Banchetul va avea loc duminică seară, tocmai pentru a le da șansa elevilor de a sărbători sâmbătă, în familie. Elevii de aici și-au făcut și ei sonete și albume individuale, pe clase, însă au renunțat la panoul mare, din motive ce țin de utilitatea acestuia: se pare că școala are deja prea multe panouri, iar cele mai vechi au ajuns prin pod, astfel că în timp nu se mai justifică realizarea panourilor de absolvire.

„Nu știu exact cât au cheltuit elevii, dar cred că a fost vorba de câteva sute de lei, dacă ne referim la meniu, fotografii, albume și cadouri pentru profesori. În niciun caz mii de lei, ci doar dacă cineva a vrut vreo costumație mai deosebită”, ne-a spus Rodica Pârvan.

Din cele relatate de aceasta, în seara Banchetului elevii nu vor plăti, practic, decât materia primă a mâncărurilor servite, deoarece chiria și manopera nu se pun, ceea ce contează mult.

La CNMV, Ultimul Clopoţel va fi organizat sâmbătă, 1 iunie, în Sala de Sport a Colegiului

Chefuiesc acum, însă nu vor susține Bac-ul

La o săptămână după Banchet și Ultimul Clopoțel, și cei de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși vor intra în pregătirea de Bac, chiar dacă, în acest an, o treime din ei nu vor să susțină examenul.

„Sunt mulți care au spus deja că nu vor să susțină examenul. Unii sunt speriați, alții sunt dintre cei care au ajuns fără voia lor la liceu, odată cu desființarea Școlilor Profesionale. Aceștia din urmă spun că le ajung certificatele de competențe, plus adeverințele de absolvire a 12 clase. Nici nu știu ce să spun despre situația asta, pe undeva cred că și părinții, familiile, ar trebui să insiste ca acești tineri să-și susțină Bacalaureatul, dar pe altundeva mă gândesc că unii pur și simplu își știu limitele”, ne-a mai spus Rodica Pârvan.

Tinerii așteaptă distracția de la finalul liceului

Ioan Ganea este un tânăr care în acest an termină liceul la CNMV. Acesta ne-a spus că, în vreme ce băieții nu au probleme deosebite în privința hainelor pentru Banchet și alte evenimente din această perioadă, altfel stă treaba cu fetele: ele vorbesc demult despre rochii, pantofi și accesorii, fiind de așteptat ca ele să fie mult mai implicate la acest capitol.

„Nu cred că e vreo problemă dacă sărbătorim înainte de Bac. De fapt, sărbătorim terminarea liceului, urmând ca apoi să sărbătorim luarea Bac-ului. Plus că poate sunt unii care nici nu-s interesați de acest examen sau nici nu-l vor susține… Până la urmă, Ultimul Clopoțel se referă la terminarea liceului, așa că nu are nicio legătură directă cu Bac-ul”, ne-a mai spus Ioan Ganea, mărturisindu-ne că pentru Banchet și-a achiziționat o cămașă și un papion.

Eszter este în clasa a XII-a și spune că festivitățile legate de terminarea liceului înseamnă o cheltuială serioasă. „Am dat 200 de lei pe poze, banchetul este încă 150, mi-am luat o rochiță, pantofi, tot ce trebuie. Nu mi se pare normal tot tam-tam-ul organizat, dar așa se face pe la noi, așa fac și eu. Povara este de fapt a părinților, pentru că ei sunt cei care plătesc. Mi-au povestit cum a fost pe vremea lor, dar vremurile au evoluat, iar acum este altfel. Pe de altă parte cred că merităm o distracție pe cinste înainte de a începe examenul de Bac. Câți vom reuși la examen și câți nu, asta este deja altă poveste” – spune tânăra.

Pe Alpár nu-l interesează prea mult lucrurile legate de haine sau poze. Spune că se conformează cu ceilalți colegi ai lui, dar de fapt îi este tot una dacă se îmbracă în costum sau nu. „Nu știu de ce se tot ceartă colegii mei pentru lucruri care de fapt nu contează. Ce contează cu ce ne îmbrăcăm, dacă la examene nu reușim? Ar fi mai bine dacă banchetul s-ar ține după bacalaureat și să sărbătorească doar cei care au reușit. Ceilalți nu cred că au ce sărbători” – ne-a declarat absolventul.

Daruri multe și scumpe, câștiguri pe măsură

De Ultimul Clopoțel nu doar florarii fac profit frumușel, ci și magazinele de cadouri sau librăriile. Unii aleg să dea în dar bijuterii. Vânzătoarea unei librării din Sfântu Gheorghe spune că în această perioadă vânzările sunt în creștere, și cele mai căutate cărți sunt antologiile și albumele, ale căror prețuri încep de la 100 de lei. O vânzătoare de la un magazin de bijuterii ne-a spus că în această zonă a țării mai există acel obicei că de Ultimul Clopoțel părinții sau nașii oferă în dar bijuterii. Cele mai căutate sunt inelele, atât pentru fete, cât și pentru băieți.

Nu toată lumea este de acord cu obiceiurile acestea de a sărbători parcă prea „devreme”. În sensul că după Ultimul Clopoțel și banchete, vine Bac-ul, examenul care îi trezește pe mulți la realitate. Dar asta e o temă controversată între tineri, care oricum nu renunță la obiceiuri. Obiceiuri care îi distrează pe unii și aduc mulți bani în buzunarele unora: patroni de localuri și restaurante, florari și comercianți – cu toții au de câștigat în această perioadă, pe seama unei tradiții cu care, vor sau nu vor, părinții trebuie să țină pasul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.