STIREA ZILEI 23 septembrie 2021

Cetățenii din Sfântu Gheorghe, chemați la cuvânt: se întocmește Planul de Dezvoltare 2030

de Iulia Drăghici - Taraș | 1265 vizualizări

Consultările publice vor dura până în noiembrie, în primă fază, iar apoi din ianuarie Planul va fi pus în dezbaterea publică finală

La Sfântu Gheorghe încep consultările pentru întocmirea Planului de Dezvoltare Urbană care va conține proiecte care să fie implementate până în 2030. Primarul Antal Árpád spune că demersul este unul important, având în vedere că urmează o perioadă cu noi posibilități de atragere de fonduri. În acest context, edilul a făcut un apel către cetățeni să răspundă demersului autorităților și să vină cu idei, astfel încât să simtă că această strategie pentru dezvoltare aparține tuturor.  

Consultarea se va face atât direct, cu peste 20 de grupuri din diverse domenii de activitate, dar vor fi chestionare și online sau chiar trimise prin Poștă. 

Csák László, directorul Departamentului de Administrație Publică al Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe, care se va ocupa de procesul de consultare al cetățenilor, a spus miercuri, într-o conferință de presă, că vor exista consultări publice în fiecare miercuri cu grupurile interesate. Totodată, urmează și lansarea unei aplicații, respectiv a unui site. 

Condiția succesului în cadrul strategiei nu îl reprezintă proiectele realizate sau banii de la UE cheltuiți și decontați, ci consultarea cu populația ca să îi înțelegem cât mai detaliat, să vedem ce nevoi sunt, ce probleme sunt în rândul populației. Cu acest scop am inițiat chiar astăzi o consultare publică ce durează până în noiembrie. În fiecare săptămână, în fiecare miercuri, avem consultări cu diferite grupuri, instituții educaționale, de tineri, persoane active în cultură, din diferite domenii. (...) Procesul consultativ este gândit astfel încât să fie bilingv, adică organizăm consultări atât în limba română, cât și în limba maghiară. (...) Consultarea nu va fi doar prin evenimente organizate, ci inclusiv prin aplicații online. În maxim două săptămâni, aplicațiile și site-urile care sunt proiectate vor fi lansate pentru facilitarea consultării publice”, a spus Csák László. 

Autoritățile spun și că așteaptă idei de la cetățeni, cu precizarea că în final vor fi alese cele care sunt realizabile. 

Nu se știe deocamdată câți bani vor putea fi atrași prin această strategie, pentru că încă nu sunt incluse efectiv nici măcar numele sau ideile proiectelor care vor fi incluse, dar cifre vor putea fi estimate după ce este întocmit Planul, adică în ianuarie. 

Primarul din Sfântu Gheorghe a mai spus și că, într-adevăr, până acum au mai fost consultări, dar poate nu la această scară privind implicarea cetățenilor. Motivul pentru care acum se cere în mod mai direct părerea cetățenilor este acela că demersul de întocmire a Planului are parte de mai mult timp decât au avut celelalte. 

Adevărul e că acum avem un pic mai mult timp. Strategia pe care am elaborat-o împreună cu cei de la UBB în urmă cu 10 ani avea niște termene limită mult mai strânse. Și atunci au fost consultări, dar nu au fost atât de largi”, a declarat miercuri primarul Antal Árpád. 

În final, mesajul primarului către cetățeni este unul de implicare. 

Îmi doresc ca Sfântu Gheorghe să fie orașul care în condiții de oraș mic și mediu, fără dezavantajele oferite de orașe mari, să ofere cetățenilor serviciile pe care le pot oferi orașele mari. (...) Cum ajungem aici, de asta facem strategia. Ce vor spune cetățenii vom include în strategie. (...) Îmi doresc ca cetățeni să fie proactivi. (...) Dăm posibilitatea tuturor cetățenilor ca offline sau online să își spună părerea și ce așteptări au în viitorii 10 ani de la primărie”, a spus Antal Árpád, punctând că la finele lunii octombrie, oamenii vor primi și prin Poștă chestionare cu întrebări închise, dar și deschise, în care își vor putea exprima punctele de vedere. 

Planul de Dezvoltare Urbană „Gödri Ferenc” 2030 al municipiului Sfântu Gheorghe ar urma să fie întocmit până în ianuarie 2022, când va fi pus în dezbatere publică. Acolo vor fi cuprinse cele mai bune și fezabile idei, despre care cetățenii din nou pot să își exprime punctele de vedere. Ulterior, cuvântul final îl va avea votul Consiliului Local. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.