STIREA ZILEI 3 decembrie 2018

Centenarul covăsnenilor, între haos și emoții profunde

de Iulia Drăghici - Taraș | 1405 vizualizări

Ziua de 1 Decembrie a fost marcată de probleme de organizare, proteste, dar și de momente emoționante

Chiar dacă acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri au luat startul oficial în urmă cu ceva vreme, așa cum era de așteptat punctul culminant s-a desfășurat și în județul Covasna, la fel ca în toată țara, sâmbătă, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. În ciuda gerului, covăsnenii au avut un program plin, marcat deopotrivă de probleme de organizare, proteste, dar și de momente unice, emoționante.

Festivitățile oficiale de Ziua Națională a României au început anul acesta mai devreme ca niciodată la Sfântu Gheorghe, respectiv la ora 08:30. Asta, potrivit organizatorilor, din cauza programului încărcat al fanfarei, care avea acțiuni programate și în alte localități. Cea mai geroasă zi din an nu s-a vrut a fi blândă cu participanții, care, deși înfofoliți bine, au avut de îndurat probe de „foc”. Au fost întârzieri, plecând chiar de la Marșul Unirii, care pornește în fiecare an sărbătoarea națională din fața Catedralei Ortodoxe și se oprește, cu urale și steaguri tricolore, în Piața Mihai Viteazul. Anul acesta nu s-a întâmplat astfel, întrucât, din cauza întârzierilor, Marșul a nimerit la festivitate chiar în timpul intonării Imnului Național.

Astfel, momentul, care trebuia să fie înălțător, a fost marcat de agitație și frământările sutelor de persoane care își făceau loc în mulțime direct din Marșul oprit brusc. Călăreții au trecut „ca vântul” prin fața militarilor aliniați care intonau, cu fețele aproape înghețate, Imnul de Stat.

Au urmat momentul religios și discursurile, pe repede înainte, dar pe bună dreptate – din cauza frigului greu de îndurat.

Mesajul covăsnenilor din Marșul Vâlcele – Alba Iulia: România nu-i pierdută!

S-a dat citire discursului premierului Viorica Dăncilă, însă cel care ne-a rămas în minte a fost mesajul, transmis la microfon prin intermediul prefectului Sebastian Cucu, de cei peste 100 de români din județul Covasna, porniți cu căruțele în Marșul Centenarului pe ruta Vâlcele - Alba Iulia.

Am intrat în Cetatea Alba Iulia fluturând triumfător steagul tricolor, nu pentru că am fi reușit să împlinim vreun act măreț, ci pentru că prin puterea exemplului nostru, am reușit să trezim spiritul românesc rătăcit pe cărările întortocheate ale istoriei. Dragi români, mesajul nostru este unul scurt: credință, iubire, unitate – credință în neam, iubire de țară, unitate în lupta pentru apărarea valorilor și identității naționale. Avem speranțe! Cât încă sunt copii de grădiniță care flutură steagul, școlari cu simțăminte patriotice, elevi care doresc să meargă în ploaie și în vânt cu căruțele, aproape certându-se între ei care să ocupe locul, așa cum s-a întâmplat cu cei peste 30 de elevi ai noștri, cât încă sunt români dornici să ajungă chiar și pe jos și prin frig și ninsoare la Alba Iulia pentru a sărbători visul de aur de acum 100 de ani, România nu-i pierdută! România este a celor care de dragul ei tresar și noaptea în somn! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, au fost cuvintele transmise prin glasul tremurând de emoție al prefectului.

Depunerea de coroane a urmat în programul antrenant, ceremonie întreruptă din nou abrupt de parada militarilor și a tehnicii de luptă.

Spectacolul aviatic s-a lăsat așteptat

S-a reluat apoi depunerea coroanelor, pentru ca mai apoi să fie urmată de Hora Unirii și programul artistic. Era deja aproape de 10:00 și lumea nu se dădea plecată, ba chiar se mărea mulțimea care aștepta, entuziasmată, spectacolul aviatic promis cu atâta vâlvă.

Și a așteptat și iar așteptat. Așteptarea s-a lăsat cu și mai multe momente de așteptare și rugăminți în microfoane pentru ca lumea, părinți și copii, bătrâni și tineri, să nu se disperseze spre locuri mai calde pentru că iată!, 10:00 e 11:00 de fapt și imediat urmează spectacolul aviatic.

Dar 10:00 nu a fost 11:00, ci chiar 12:00 fără ceva. Întârzierile ar cădea, se pare, în vina realizatorilor spectacolului aviatic. Potrivit reprezentanților Prefecturii, motive ar fi destule: ba combustibilul ar fi înghețat în aparatele de zbor, ba pista nu era curățată, ba era prea cețos cerul.

Cei care au trecut testul suprem de răbdare au avut parte de spectacolul care a însemnat câteva minute de perindări pe deasupra Pieței Mihai Viteazul ale aparatelor de zbor, care au lansat peste mulțime și confetti albastre-galbene și roșii.

Fasolea cu cârnați și ceaiul cald și-au făcut repede fani în rândul celor care au ales să celebreze Ziua Națională în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, dar cu toate că era programată și o expoziție de tehnică militară, mulțumea s-a retras la căldură imediat după.

Defilarea cu torțe

S-a reluat însă agitația din nou la ora 18:00, când militarii și-au făcut intrarea în Parcul Central, cântând. Zăpăceala din timpul evenimentelor de zi a fost oarecum ștearsă astfel pentru că ceea ce a urmat va rămâne, cel mai probabil, în memoria colectivă a celor care au fost prezenți drept unul dintre cele mai emoționante și bine puse la punct momente – defilarea cu torțe a militarilor.

După ce prefectul Sebastian Cucu a dat onorul și după intonarea Imnului Național, a început aprinderea sutelor de torțe prin mișcări calculate, numărate și sincronizate. Pașii perfect aliniați ai militarilor și-au făcut, în lumina difuză a torțelor, ieșirea, din Piața Centrală spre strada Gróf Mikó Imre, până când s-au lăsat, ușor, ușor, înghițiți de întunericul nopții. Mulțimea vrăjită de lumină și cântece i-a urmat până unde s-a putut.

Protest spontan la Teatrul Andrei Mureșanu: comedia a devenit dramă

„Distracția” s-a mutat apoi, înainte de ora 19:00 la Teatrul Andrei Mureșanu, unde, dintr-un autocar parcat în apropiere au coborât zeci de persoane, îmbrăcate în costum popular. S-au oprit puțin în fața ușii de intrare la Cinema Arta, cât au preluat de la unul dintre coordonatori steaguri tricolore și apoi s-au întâlnit în hol.

Astfel, foaierul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a fost sâmbătă seara, de 1 Decembrie, înaintea premierei spectacolului „Nu chiar 1918”, în regia lui Cristian Ban, pe un text scris de dramaturgul Székely Csaba, scena unui protest spontan, la care au luat parte persoane venite din toate colțurile țării, cu zeci de steaguri tricolore.

Un grup de persoane, majoritatea îmbrăcate în costum popular românesc și care fluturau steagul României, au pătruns în holul instituției în timp ce strigau „Rușine, rușine, rușine să vă fie!” sau „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. Prezența lor nu a fost întâmplătoare, ci s-a dorit a fi un boicot împotriva spectacolului ce urma să își aibă premiera, pe motiv că acesta ar fi insultător la adresa poporului român și că s-ar dezice de anumite adevăruri istorice.

Protestatarii au intonat Imnul Național al României, dar și o serie de cântece patriotice, însă fără să fie agresivi fizic, ci doar foarte vocali.

„De acum încolo, poporul român va avea reacții, din ce în ce mai dese la adresa agresiunilor și manifestului împotriva românilor”, a transmis președintele Asociației Calea Neamului, din Brașov, Mihai Tîrnoveanu.

„Noi am venit aici să spunem două lucruri: unu, că această piesă este continuarea unei piese jucate în mai 2018 la Târgu Mureș, în care simbolul nostru național, primul Unificator al Țărilor Române era defăimat într-un mod înfiorător, cu obscenități, iar regizorul acestui film spune: „vom continua de 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe”. Iar acum „Nu e chiar 1918”, nu e adevărul nostru românesc, nu e Unirea de la 1918. Observați? Este steagul Ungariei. Uite-l cum se ridică. Asta ne deranjează pe noi”, a spus unul dintre protestatari, Florin Palas, jandarmilor chemați să aplaneze conflictul.

„Când la 100 de ani auzi că cineva își bate joc de țara ta, atunci te aduni”, a răspuns un alt protestatar la întrebarea „De unde veniți atâția oameni?”.

Într-o postare pe Facebook, Calea Neamului și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au notat că „cei care au sărbătorit Ziua Națională a României la Odorheiu Secuiesc, la întoarcerea spre casele lor au aflat că în Sfântu Gheorghe, la teatrul românesc Andrei Mureșanu, se pune în scenă o piesă  scrisă de un obscur autor maghiar, ce batjocorește Ziua de 1 Decembrie 1918. Menţionăm că dramaturgul maghiar este una şi aceeaşi persoană cu cel care, luna trecută, îl batjocorea, într-o altă piesă de teatru jucată pe scena teatrului din Târgu Mureş, pe primul unificator al Ţărilor Române, voievodul Mihai Viteazul. Regizorul spectacolului a afirmat că nu știe ce sărbătorim de 1 Decembrie. I-am spus noi: sărbătorim faptul că avem o Țară. Trăiască România! Doamne ajută fraților!”, arată mesajul transmis pe Facebook de Mihai Tîrnoveanu.

De cealaltă parte, reprezentanții teatrului au precizat că nici nu poate fi vorba despre jigniri la adresa României, ba chiar li s-a propus protestatarilor să primească o copie a textului spectacolului pentru a-i da citire și pentru a-și forma astfel o părere obiectivă.

„Nu are nicio legătură cu bășcălia. Nu este nicio sfidare. Veniți să vedeți!”, le-a transmit protestatarilor managerul TAM, Anna Maria Popa.

„Acești oameni sunt complet dezinformați, sunt complet manipulați, fac niște conexiuni cu spectacole din alte orașe, din alte teatre, nu au nicio legătură cu spectacolul nostru, nu facem absolut nimic denigrant sau jignitor. Acest spectacol va fi disponibil, poate fi văzut, oricine poate să își dea cu părerea, eu am fost dispusă inclusiv să dau textul în avans. Am avut chiar și un spectacol-lectură unde cei într-adevăr îngrijorați ar fi putut să vină să vadă, însă nu a venit nimeni. Astăzi suntem aici de la ora 15:00, am avut expoziții, lansări de carte, o grămadă de evenimente minunate, însă niciunul din acești oameni nu a fost prezent la frumoasele evenimente organizate cu ocazia Centenarului, pe care cu toată bunăvoința și cu toată dragostea le-am adus în fața publicului. Iată, nu putem să ne ținem spectacolul pentru că suntem efectiv sabotați”, a declarat, în fața reprezentanților presei, Anna Maria Popa.

„Vouă să vă fie rușine că nu vă informați înainte să veniți aici. Informați-vă, pentru că sunteți manipulați!”, le-a transmis protestatarilor o tânără din echipa de producție a spectacolului, însă aceasta a fost apostrofată pe motiv că ar fi „nepoliticoasă”.

Incidentul s-a încheiat la ora 19:00, înaintea spectacolului. Astfel, premiera s-a derulat fără probleme și cu sala plină. Mai mult, cei care și-au luat bilete la premieră, români și maghiari deopotrivă, au putut să vadă că spectacolul, o comedie, vorbește foarte mult despre realități ale zilelor noastre, fără jigniri, ci doar cu specificul haz de necaz.

100 de lampioane pentru Centenarul Marii Uniri

Un sentiment de liniște și parcă un oftat adânc al nopții a încheiat Ziua Națională a României în Anul Centenar la Sfântu Gheorghe cu lansarea celor 100 de lampioane în cinstea celor 100 de ani împliniți de la Marea Unire.

Activitatea, care a debutat la ora 21:00, a adunat, în ciuda gerului, câteva zeci de persoane, care s-au bucurat, în familie sau alături de prieteni, cu chicoteli și râsete, de momentul special.

Astfel, Ziua Națională a României în Anul Centenarului s-a desprins la Sfântu Gheorghe cu câteva priviri lipite spre cer, care au urmărit cum se pierd în noapte gândurile amestecate: de mulțumire, nedumerire și speranță.

În final, însă, fără să fim cârcotași, trebuie să recunoaștem și să subliniem că haosul, dacă îl putem numi așa, a fost creat nu pentru că organizatorii nu s-au străduit suficient, ci poate, chiar dimpotrivă: încercând să marcheze evenimentele din Anul Centenar cât mai bine cu putință s-au lovit de neprevăzutul din proverbul: „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”.

Până la sfârșitul anului vor mai avea loc activități, sporadice, dedicate Centenarului, pentru că, da, tot 2018 este un An Centenar. Însă rămâne de văzut dacă odată cu numărătoarea inversă de la Revelion se va trage cortina peste sentimentele de mândrie născute sau renăscute, poate, cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la Unire și ne vom relua viețile în aceeași monotonie care au marcat și cei 99 de ani de până acum sau ne vom da seama că Centenarul înseamnă mai mult decât o sărbătoare națională. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.