STIREA ZILEI 19 octombrie 2022

Cele mai bune pălinci din Transilvania intră în competiție în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 593 vizualizări

Până în 31 octombrie a.c., producătorii de „esențe tari” se pot înscrie la primul concurs care are în centru pălinca și distilatele de fructe din toată Transilvania, numit „Transylvanian Spirit”. Gala de premiere este programată pentru data de 25 noiembrie, la Sfântu Gheorghe. 

Competiția, care vizează toate județele din Transilvania, își propune să premieze cele mai bune pălinci produse aici, dar și să promoveze consumul băuturii alcoolice într-un mod cultivat.

Cea mai cunoscută băutură tradițională din Ardeal este pălinca. (...) Scopul competiției pălincilor este nu numai evaluarea și clasificarea pălincilor din Ardeal, dar și promovarea pălincilor de calitate, iar accentul este pe calitate. (...) O pălincă de calitate este și o promovare a regiunilor noastre și este un fel de brand gastro-turistic. Vrem ca cei care comercializează pălincă să facă acest demers cu calitate, cu bun simț, pentru că promovarea județului, a regiunilor noastre, constă foarte mult în calitate”, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Concursul este organizat pe 10 categorii: produse din mere/pere, sâmburoase tari (prune, caise, etc.), fructe de pădure, struguri, mixte, maturate, exotice, lichioruri, legume (țelină, morcov, sfeclă roșie etc.), pe pat de fructe. 

Concurenții vor lupta pentru titlul „Cea mai bună distilerie comercială Transilvania Spirit 2022”, „Cea mai bună pălincă Transilvania Spirit 2022”, „Cea mai bună distilerie privată Transilvania Spirit 2022” și alte premii speciale. 

Sunt sigur că este un concurs foarte interesant, mai ales că o să fie diversificare de categorii destul de mare. (...) Se vor da medalii de aur, argint și bronz și în afară de asta, din categoria care sunt peste aur, care o să aibă calitate și mai mare, atunci o să primească și titlul de Champion”, a declarat evaluatorul internațional de palincă, directorul de concurs, János András Előd.

Jurizarea se va face după o metodă unică, cu 100 de puncte, similar ca în cazul vinurilor, care include și o analiză pe calculator, care își dorește să elimine subiectivismul. Important este că fiecare mostră va primi, odată cu jurizarea, și o analiză complexă, care îi va da producătorului informații despre punctele tari, dar și indicații care să îl ajute să creeze pălinci mai bune. 

Concursul este organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic. 

Înscrierea este deschisă până la data de 31 octombrie a.c.. Jurizarea se va desfășura în 5 și 6 noiembrie, iar în 25 noiembrie va fi organizată Gala de premiere, la Sfântu Gheorghe. 

Informații suplimentare despre concurs pot fi obținute accesând site-ul https://www.transylvanianspirit.ro/

În 2019, un concurs similar a fost organizat tot la Sfântu Gheorghe, dar a vizat participanți doar din trei județe: Covasna, Harghita și Mureș. Atunci s-au înscris peste 93 de producători, cu peste 200 de mostre. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.