STIREA ZILEI 25 ianuarie 2019

Cancerul de col uterin duce la prea multe decese în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1538 vizualizări

Boala este, la nivel mondial, principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani

Rata mortalității prin cancer de col uterin (CCU), una dintre bolile care afectează cele mai multe femei la nivel mondial, după cancerul de sân, s-a ridicat în 2018 la 5,72% în județul Covasna, față de 3,96%, cât era în anul anterior, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Specialiști subliniază, cu prilejul campaniei de conștientizare derulate în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, din 21 – 27 ianuarie, că boala poate fi prevenită prin vaccinare și testare periodică.

Rata mortalității prin cancer de col uterin a crescut în 2018 la 5,72%, față de 3,96% în anul anterior. Concret înseamnă că 13 femei din județul Covasna au fost răpuse anul trecut de această boală. În 2017, numărul deceselor provocate de cumplita afecțiune s-a ridicat la 8.

În creștere este și numărul de cazuri noi depistate în mediul rural. Statistica DSP Covasna, prezentată la solicitarea ziarului OBSERVATORUL DE COVASNA, dezvăluie că în 2018 s-au identificat 11 noi cazuri în județ la persoane din mediul rural, față de 8, câte au fost în 2017. În ceea ce privește mediul urban, cifrele sunt mai ridicate, de 14 cazuri, însă identice cu cele din anul anterior.

În total, în județul Covasna, în evidențele medicilor se află 490 de cazuri de cancer de col uterin. În 2017, statistica se oprea la 484.

Vaccinarea periodică reduce riscul apariției bolii cu până la 70%

Deși înfiorătoarea boală este printre noi, specialiștii ne asigură totuși că aceasta poate fi prevenită prin vaccinare și testare periodică.

Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor pre-canceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU”, explică asistentul medical din cadrul DSP Covasna, coordonatorul campaniei derulate în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Lazăr Klaudia.

„Nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul să fie atât de convingător!”

Specialistul covăsnean spune de asemenea că boala se dezvoltă pe o perioadă de mai mulți ani, astfel că screening-ul regulat este metoda cea mai sigură de a preveni boala.  

 „Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin screening pentru cancerul de col uterin pentru femeile adulte și vaccinare împotriva virusului Papilloma uman (Human Papilloma Virus - HPV) a adolescentelor. Nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul să fie atât de convingător! Cancerul de col uterin necesită mulți ani pentru a se dezvolta și trece printr-o serie de stadii precanceroase înainte de a deveni cancer invaziv. Screening-ul poate preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Screening-ul cervical constă în depistarea fazelor pre-canceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, și dezvoltarea cancerului poate fi oprită.

Stadiile pre-canceroase nu cauzează niciun simptom și, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase. Să se prezinte periodic la medicul de familie, care le va îndruma cum trebuie să se procedeze în continuare”, a mai transmis Lazăr Klaudia.

„Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare”

Cancerul de col uterin afectează cele mai multe femei la nivel mondial, după cancerul de sân. În fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor din această cauză. Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screening-ul nu este eficient. La nivelul Europei, numărul de femei care se îmbolnăvesc de această boală anual ajunge la 60.000, iar 50% dintre acestea mor.

Astfel, cu scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijloacelor de prevenire, în 2007, la nivel european s-a inițiat Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU).

Anul acesta, acțiunile se derulează în perioada 21 -27 ianuarie.

„Derulată sub sloganul „Stop Cancerului de Col Uterin!”, campania va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției CCU. SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma inițiativei OMS de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100.000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000)”, transmit, print-o informare publicată pe site-ul propriu, reprezentanții DSP Covasna.

Aceeași sursă arată că „la nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente și comprehensive bazate pe: informarea corectă și consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenție; măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară - esențiale în scăderea incidenței CCU. Acestea pot constitui modele valabile și pentru țara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populație extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuși că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile și comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare”, încheie specialiștii.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.