STIREA ZILEI 28 noiembrie 2022

Bunicii, cei mai blânzi și răbdători educatori

de Diana Pantelimon | 1763 vizualizări

Legătura specială cu nepoții, sărbătorită cu entuziasm la „Váradi József”

Aproximativ 120 de bunici ai elevilor claselor 0-VII „Step by Step” de la Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe au luat parte vineri, 25 noiembrie a.c., la activități inedite organizate cu ocazia unei zile dedicate numai lor. Multe povești și amintiri, dar mai ales bucuria și energia plăcută a bunicilor și a elevilor, deopotrivă, au făcut ca atmosfera să fie una magică și de neuitat.

Ziua a început în clase, unde bunicii au participat la orele propriilor nepoți. În cadrul unor ateliere de lucru manual, s-au confecționat coronițe de Advent, spiriduși din mere și nuci, aranjamente de Crăciun, brățări din mărgele sau suporturi de șervețele. S-au copt prăjituri, iar unii bunici și-au prezentat meseria pe care au urmat-o o viață întreagă cu dragoste și dăruire. Lucruri dibace au ieșit din mânuțele celor mici, iar unii dintre ei au desenat și au transmis mesaje de recunoștință, spre bucuria și încântarea bunicilor prezenți. 

În sala festivă a școlii, un mic program artistic al elevilor de la „Step by Step” a înduioșat inimile celor în etate, care s-au simțit importanți și apreciați.

„Sunt prezente azi, aici, două generații. (…) De ziua aceasta a „super-bunicilor”, aș dori să vă spun, dragi elevi, că sunteți foarte norocoși că aveți bunici. Că vă iubesc și de aceea sunt prezenți azi în număr atât de mare. Sunteți norocoși că ei există. (...) Dragi bunici, mă bucur nespus că ați venit așa de mulți la un eveniment dedicat „super-bunicilor”. Vă spun sincer că, în lumea în care trăim, avem nevoie de „super-bunici”. Nu pentru a avea grijă de nepoți, din când în când, atunci când părinții au nevoie, ci pentru a le da rădăcini și o direcție în viață”, a spus, în cadrul evenimentului, directorul școlii, Lázár Rajmond. 

„Copiii au nevoie de două lucruri foarte importante. De rădăcini și de aripi. Aripile le primesc de la părinți și rădăcinile de la bunici. Bunicii sunt mari comori. Bunicii sunt înțelepți și au mai multă răbdare cu nepoții. Relația dintre ei este una deosebită. Nimeni nu face ce fac bunicii pentru nepoți”, a menționat și învățătoarea Pál Melinda.

În holul școlii s-a amenajat o mică expoziție cu obiecte vechi din casele bunicilor, spre mirarea unor elevi care poate nu au văzut în viața lor cum arăta un fier de călcat din timpul tinereții bunicilor. 

Cei prezenți au putut degusta, la final, din bunătăți aduse de bunicile gospodine.

„A fost atât de frumos, m-am simțit extraordinar în aceste câteva ore. M-am încărcat pozitiv și mă bucur mult că am avut ocazia să vin. Sper să se mai organizeze și să fiu sănătoasă să mai pot veni”, ne-a povestit cu emoție în glas o bunică.

După eveniment, învățătoarea Pál Melinda ne-a împărtășit că tuturor le-a plăcut foarte mult, atât bunicilor, cât și elevilor.

„Au fost foarte încântați. Le-a plăcut foarte mult, au ascultat cu gura căscată poveștile bunicilor, în liniște deplină. Și au așteptat foarte mult această zi. Erau atât de bucuroși și mândri că bunicii lor au fost prezenți. Le-a plăcut foarte mult și bunicilor, unii au stat de la 8.00 până la 16.00 și au participat cu tot sufletul la activități. Ne-au spus să-i mai chemăm că vor veni”, a spus pentru redacția noastră Pál Melinda.

În aproape toate culturile lumii, bunicii sunt cei care transmit experiență de viață și multă înțelepciune. Sunt persoane foarte importante în mediul unui copil, pentru că oferă valori care le pot influența caracterul, convingerile, poate chiar și profesia vieții de adult și, uneori, pot fi modele de urmat în viitor.

„Unii dintre cei mai buni educatori din lume sunt, fără îndoială, bunicii!”  Charles W. Shedd

Ziua dedicată bunicilor a fost organizată de Asociația „Step by Step” a Școlii Gimnaziale „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, în cadrul unui proiect numit „Școala Părinților” susținut de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Ideea îi aparține psihologului școlii, Szilágyi Andrea, care speră la continuitate și la transformarea evenimentului într-o tradiție.

Sursa foto: Facebook/ Școala Gimnazială "Váradi József" Általános Iskola și CovasnaMedia.ro

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.