STIREA ZILEI 15 aprilie 2021

Body-cam și drone pentru Poliția Locală Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1826 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au alocat, în bugetul pe anul 2021, peste 3,3 milioane de lei Poliției Locale din municipiu. Pe lângă costurile de funcționare, banii vor fi utilizați anul acesta și pentru o serie de investiții, printre care achiziționarea de camere video portabile de tip body-cam, drone, camere de supraveghere video, soluții IT și altele.  

Anul acesta dorim să oferim poliției locale o infrastructură mai adecvată pentru a-și putea face treaba. Dorim să achiziționăm body-cam-uri, camere care se pun pe uniformă. Aceste camere protejează atât polițistul local, cât și cetățenii, pentru că interacțiunea dintre polițist și cetățean, de foarte multe ori se interpretează ulterior: cine a ridicat vocea, cine cum a vorbit. E foarte bine dacă toată lumea știe că fiecare polițist local care este pe stradă are cameră și așa putem verifica și noi activitatea polițiștilor locali și și cetățenii știu că după aceea nu vor exista discuții, pentru că se poate verifica concret. Tot așa, dorim anul acesta să achiziționăm una sau mai multe drone performante pentru poliția locală pentru a putea avea acces în zone unde dacă mergi cu mașina nu mai poți rezolva problema și aici mă gândesc la cei care depozitează deșeuri ilegal, la cei care ard deșeurile și așa mai departe. Cred că este foarte importat, evident, respectând reglementările legale. (...) Nu mâine vom rezolva această problemă, ci anul acesta”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Edilul a vorbit și despre faptul că urmează și extinderea rețelei de supraveghere video din oraș, care în prezent numără 94 de camere video instalate în spațiul public. 

Scopul nu este să urmărim cetățenii care respectă legea, ci scopul este să îi prindem pe infractori. De aceea extindem acest sistem de camere video. E foarte important să spunem și faptul că foarte mulți infractori au fost identificați cu ajutorul acestor camere”, a spus Antal Árpád. 

Reprezentanții autorităților locale au precizat și că datele sunt stocate pe serverele poliției locale 30 zile și pot fi analizate și vizualizate doar la cerere, pe intervale menționate, de către polițiști sau autorități, în baza unor mandate. În același timp, șeful Poliției Locale, Hadnagy István, a spus că dacă vor fi cumpărate mai multe camere, va fi nevoie și de mărirea sistemului de stocare, prin achiziția de servere cu capacitate superioară, dar și de actualizarea programelor informatice. Toate aceste achiziții vor fi de asemenea suportate din bugetul local. 

Buget de 3,3 milioane de lei 

Pentru anul 2021, poliția locală a primit un buget de 3.322.290 de lei, similar cu cel de anul trecut, dar dacă va fi nevoie, pe parcurs, suma poate fi rectificată.  

Primarul din Sfântu Gheorghe a spus și că pe lista de priorități ale poliției locale pe anul 2021 nu se regăsește în primele 10 controlul privind portul măștii de protecție, ci mai degrabă rezolvarea problemelor apărute în ultimul an, respectiv parcarea dubelor în zonele rezidențiale, parcări pe piste de bicicliști, probleme cu cerșetorii și altele. 

„Am așteptări și de la poliția locală și de la cetățeni. De la poliția locală am așteptări să fie întotdeauna foarte fermi și atunci când dau amenzi să se comporte în așa fel încât la sfârșit cetățeanul să realizeze că a greșit și că a fost amendat nu pentru că cineva avea nevoie de aceste fonduri care vin din amenzi, ci pentru că vrem cu toții să trăim într-un oraș unde oamenii respectă regulile. Cu toții dorim să fie ordine în oraș, dar foarte mulți vor să facem ordine până nu afectăm dezordinea făcută chiar de ei. Deci eu cred că trebuie să schimbăm un pic și mentalitățile. Dacă vom respecta cu toții regulile, vom avea un oraș pe care să îl iubim mai mult. Asta este clar. (...) Cei de la poliția locală trebuie să își facă treaba și să măsoare cu aceeași măsură”, a spus Antal Árpád.

În același timp, primarul a făcut apel și către cetățeni să nu ezite să anunțe poliția locală dacă depistează probleme.  

„E foarte important să semnaleze problemele pe care le văd. Avem 40 de polițiști locali din care în același timp sunt poate 10 pe stradă. Nu pot vedea cei 10 polițiști locali în același timp ce văd 50.000 de oameni. Dacă toate neregulile pe care le observă cetățenii ajung la organele competente, atunci putem să schimbăm în bine orașul. Chiar dacă a face o plângere și a veni cu informații înseamnă inclusiv un anumit disconfort pentru cei care fac această plângere, că s-ar putea să fie invitat la poliție, să dea declarații și așa mai departe. Dar doar așa putem schimba ceva”, a declarat edilul. 

Anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, poliția locală a funcționat sub comanda poliției naționale și a participat îndeosebi la acțiuni de control în acest domeniu. În același timp, cheltuielile au fost acoperite în continuare din bugetul primăriei Sfântu Gheorghe. 

Cred că în ultimul an am putut vedea ce înseamnă lipsa poliției locale. (...) Am văzut foarte multe probleme, cu care ne-am obișnuit că nu sunt. Neavând poliție locală au revenit aceste probleme, începând cu dube parcate în zone rezidențiale, până la probleme care țin de cerșit, parcare fără plată, parcare în locuri nepermise”, a spus Antal Árpád. 

La Poliția Locală Sfântu Gheorghe sunt în prezent angajate 43 de persoane. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 19 aprilie 2021
ce mai urmeaza, niste svastici poate? nu mai incercati sa terorizati populatia cu statistici de morti, infectati, amenzi si sirene toata ziua!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.